Ekcémás és érzékeny bőr

Múlni nem akaró viszketés. Vágy a vakarózásra, ami enyhülést ígér ugyan, de abban a tudatban, hogy ez csak rövid ideig tart. Gyermekedet ettől szenvedni látni pedig szívfacsaró érzés. Tudj meg többet az ekcémáról!

Tudjon meg többet

Így néz ki az ekcéma

Rendkívül kellemetlen és esztétikailag is zavaró tünetekkel, illetve gyakran erős viszketéssel lép fel az ekcéma, amely akár az életminőséget is jelentősen ronthatja. Lássuk, hogyan néznek ki a kínzó bőrgyulladás egyes típusai!

Elolvasom
Így néz ki az ekcéma
Miért súlyosbodnak az ekcéma tünetei télen?

Miért súlyosbodnak az ekcéma tünetei télen?

Télen szenvednek talán a legtöbbet az ekcémások. Tüneteik, bőrgyulladásuk ilyenkor ugyanis súlyosbodik. Régi megfigyelés ez, de a tudomány időközben néhány újabb tényezőt is felderített, ami miatt az érintettek jó, ha odafigyelnek nemcsak a bőrápolásra, hanem például a szobalevegő páratartalmára vagy éppen arra, hogy elég fény érje a testüket.

Elolvasom

Terhesség utáni ekcéma

Az ekcéma nemcsak csecsemő és kisgyermekkorban, hanem bármely életszakaszban előfordulhat. Bár mindkét nemet érinti, a nőket valamivel nagyobb számban. Sok esetben a kellemetlen tünetek éppen a várandósság alatt vagy után erősödnek fel: ebben az időszakban különösen oda kell figyelni a megfelelő kezelési mód kiválasztására.

Elolvasom
Terhesség utáni ekcéma

További cikkek

 • Meg lehet szabadulni az ekcémás viszketéstől?

  A bőr egészségeshez közeli állapotának fenntartása nem varázslat, mert rendszeres testápolással és odafigyeléssel sokak számára elérhető.

 • Hogyan éljünk együtt az ekcémával?

  Az ekcéma nemcsak fizikailag kellemetlen, hanem a sokszor feltűnő tünetek lelkileg is megterhelőek lehetnek, különösen, ha mások által is jól látható bőrfelületen helyezkednek el. Az ebből fakadó stressz pedig még tovább ronthat az állapoton, ezért még jobban fellángolhatnak a tünetek.

 • Az ekcéma típusai

  Az ekcémák a bőr gyulladásos tüneteivel jelentkező dermatitiszek (bőrgyulladások). A leggyakoribb bőrbetegségeknek számítanak. Alapvetően két fajtájuk létezik: az endogén és exogén ekcémák - attól függően, hogy belső vagy külső okok-e a meghatározóak a betegség kialakulásában. Ennek megfelelően kezelhetők ugyanis a tünetek, illetve maga a kórkép.

 • Kisgyermekeknél gyakoribb-e az ekcéma?

  A rejtélyes eredetű bőrbetegség eltérő mértékben jelentkezik a különböző életkori csoportokban.

 • Fertőző bőrbetegség-e az ekcéma?

  Bizonyos esetekben nem árt különösen figyelni a bőrelváltozásokra, illetve gondos kezelésükre.

 • Más ápolást igényel-e az ekcémás bőr?

  A piros, száraz, gyulladt, viszkető bőrrel járó ekcéma bár nem fertőző, mégis sokak életét megkeserítő betegség, amely nem csak a csecsemőket érinti, hanem bármely életkorban kialakulhat. Ha hatékonyan szeretnék csökkenteni a kellemetlen, sokszor esztétikailag is problémát okozó tüneteket, fontos, hogy egyaránt nagy figyelmet fordítsunk bőrünk megfelelő tisztítására, ápolására és hidratálására.

 • Mitől alakul ki az ekcéma?

  Az ekcéma, illetve a dermatitisz széles betegségcsoportot jelent. Tulajdonképpen egyetlen dolog közös e kórképekben: a bőr gyulladása. Ezért fontos, hogy kiderítsük, mitől alakult ki az ekcémánk, hiszen a különböző típusú gyulladásokat különböző tényezők váltják ki bőrünkön.

 • Más ápolást igényel az ekcémás bőr?

  Az ekcéma sokakat érintő gyulladásos bőrbetegség, amely számos okból, bármely életkorban megjelenhet. A tünetek sokrétűek lehetnek: többnyire viszketéssel, bőrpirosodással jár együtt, de kisebb-nagyobb területeken gyakran előfordulhatnak hólyagok vagy hámlás is. A betegség kiváltó okától függetlenül az ekcémás bőr minden esetben folyamatos ápolást igényel, a legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre helyezve.

 • Féljünk a szteroidos krémektől?

  A népbetegségnek számító ekcéma különböző tünetekkel járhat együtt, amelyek súlyossága változó, egyénenként eltérő lehet. Sokszor erőteljesen viszket vagy fájdalmas, ám a szteroidos kezelést még ebben az esetben is többen határozottan visszautasítják. Ezzel a döntéssel azonban gyakran még súlyosabb fertőzéseknek teszik ki magukat.

 • Mi történik egy bőrgyógyászati vizsgálaton?

  Bőrpanaszaink ellátásához és a kiváltó okok felderítéséhez sok esetben elengedhetetlen a szakorvosi segítség. De hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat, mire készüljünk, ha felkeressük a bőrgyógyászati rendelést?

 • Az étkezés és az ekcéma kapcsolata

  Ha nincs panasz, akkor a kockázatmentesen fogyasztható ételeket kell felírni, ha viszont fellángol az atópia, akkor a panaszokat kiváltó étrendet fontos dokumentálni.

 • Mi a teendő az ekcéma tünetmentes időszakaiban?

  A legfontosabb, hogy minél tovább tartson a nyugalmi periódus, ehhez adunk használható tippeket.

 • Járhatok-e úszni ekcémával?

  Senki ne maradjon ki a jóból: elég néhány szabályt betartani.

 • "Ez a betegség elkísér a sírig"

  "Minden egyes nap egy külön csata, ami idővel olyan természetessé válik, hogy észre sem vesszük" - Presits Tamás színművész szerint a hétköznapi rutin tudatos kialakításával felül lehet kerekedni az ekcéma tünetein.

 • "A hajammal rejtegettem az arcom"

  "Szinte semmilyen kozmetikumot nem használhatok, amelyet egy átlag ember igen" - mondja Sallay Krisztina, aki kisgyermekkora óta küzd ekcémával. Mára megtanulta, hogyan tarthatja kordában a tüneteket, de az idáig vezető út nem volt mindig zökkenőmentes.