Robbanó fej szindróma tünetei és kezelése

2014.09.01 14:06

 Szabó Emese

 dr. Vida Zsuzsanna neurológus szakorvos

Mi a robbanó fej szindróma?

Robbanó fej szindróma alatt azt értjük, amikor az érintett éjjel robbanásérzésre, ijesztő hanghatásra ébred. A betegek úgy érzik, a hang belülről, nem pedig kívülről érkezik.

A robbanó fej szindróma előfordulása

Rendkívül ritka panaszról van szó, az orvosok ilyesmivel csak nagyon elvétve találkoznak. Ez vélhetően a gyakorlatban is így van, hiszen olyan ijesztő jelenségről van szó, amely miatt a páciensek minden bizonnyal fölkeresnék a rendelőket. A betegséget nem egészen száz évvel ezelőtt írták le először, a rendelkezésre álló irodalmi adatok szerint a tünetek jelentkezési gyakorisága változó. Előfordul, hogy több éjszakán keresztül jelentkezik, de akár több év tünetmentesség is előfordulhat. A betegség gyakrabban jelentkezik akkor, amikor a beteg stresszes és feszült életperiódusban van. (Köztudott, hogy a stressz az alvászavar és számtalan egyéb szomatikus betegségnek is kiváltó oka lehet.)

A robbanó fej szindróma okai

A robbanó fej szindróma konkrét kiváltó oka nem ismert, egyedül a stresszt hozzák vele összefüggésbe, mint sok más alvászavarral is.A robbanó fej szindróma a stresszel hozható összefüggésbe

A robbanó fej szindróma a stresszel hozható összefüggésbe

A robbanó fej szindróma tünetei

A robbanó fej szindróma tünete az, hogy az érintettek éjszaka robbanásszerű érzésre, ijesztő, "belülről érkező" hanghatásra ébrednek. Az érintettek szerint az érzés nem hasonlítható ahhoz, mint amikor például valami leesik a lakásban, és zajt okoz. Mivel ettől a belső hanghatástól a páciensek megijednek, hevesebben kezd dobogni a szívük, pánik- és szorongásérzésük támad. A tünet jellemzően az alvási idő első harmadában jelentkezik.

A robbanó fej szindróma diagnózisa

A diagnózist az orvos a beteg elmondása, beszámolója alapján állítja fel, nem ismert olyan speciális vizsgálat, amivel igazolni lehetne ezt a problémát. Az alváslaborokban elvégezhető alvásvizsgálat számtalan alvásbetegség kizárására illetve, bizonyítására alkalmas, de konkrétan a robbanó fej szindróma esetében nem nyújt segítséget. E problémánál javasolható fül-orr-gégészeti vizsgálat, az esetleges fülészeti ok kizárása céljából.

A robbanó fej szindróma kezelése

A szindróma kezelésére nem létezik gyógyszer, hiszen eleve nem ismert a kiváltó oka. Mivel megjelenésével a stresszt hozzák összefüggésbe, szóba jöhetnek különböző stresszkezelő technikák, pszichoterápia, relaxációs tréning, nyugtató és altató hatású gyógyszerek szedése. Ezeket a módszereket elsősorban akkor érdemes alkalmazni, ha a beteg életmódja stresszes. Szem előtt kell tartani azt is, hogy ez a panasz - különösen tartós fennállás, gyakori ismétlődés esetén - szorongást okoz, amit szintén megfelelően kell kezelni. Fontos megnyugtatni a beteget, tudatosítani benne, hogy nem egy olyan veszélyes betegséggel van dolga, amely egészségkárosodást okoz. Ugyancsak fontos a megfelelő alvási szokások kialakítása, az alváshigiéniai szabályok betartása.

Szövődmények

Ha a panasz ismétlődik, a betegek elkezdenek szorongani a kellemetlen élménytől, ezzel együtt az alvástól is. Emellett a rendszeres ébredés akár alvászavart is kiválthat, aki ugyanis félni kezd a felébredéstől, az eleve nem tud jól aludni.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vida Zsuzsanna neurológus főorvosnak.

Kategória: Ideggyógyászati megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Robbanó fej szindróma kezelésére! További kérdésem van Robbanó fej szindróma témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban kedden délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag