Oszteokondróma tünetei és kezelése

2016.08.03.14:07

 Szabó Emese

 prof. dr. Szendrői Miklós ortopéd főorvos, tanszékvezető egyetemi tanár, klinikai igazgató

Mi az oszteokondróma?

Az oszteokondróma egy olyan jóindulatú csonttumor, amelyből jellemzően egy-egy alakul ki a csontokon. Ritkábban, de kialakulhat többszörösen is: ez esetben számos csontkinövés jelenik meg a hosszú csöves csontok ízület felőli végén, ott, ahol már szivacsos a csontállomány.

csontkinövések

Az oszteokondróma előfordulása

A jóindulatú csonttumoroknak hozzávetőlegesen 40-50 százaléka oszteokondróma. Az érintettek számáról pontos adat nem áll rendelkezésre, mivel a probléma gyakran tünetmentes. Az oszteokondrómát jellemzően a korai gyerekkorban fedezik fel, és csak addig növekszik, amíg a csontok növekedése tart. Leggyakrabban a combcsonton, a sípcsonton és a felkarcsonton fordul elő.

Az oszteokondróma okai

Az egyszeres oszteokondróma kialakulásárának oka nem ismert, arról csak hipotézisek vannak. Az egyik ilyen elmélet szerint a növekedés során a növekedési porcból leszakad egy porccsíratelep, messzebb kerül a növekedési porctól, majd ott folytatja növekedését. A többszörösen jelentkező oszteokondróma genetikailag determinált, dominánsan öröklődik.

Az oszteokondróma tünetei

Az egyszeres oszteokondrómánál egyetlen, jól tapintható csontkinövés érzékelhető, míg a többszörös formánál nagyon széles határok mentén jelenhetnek meg a csonttumorok: helyenként csak néhány, de akár 5-20, vagy akár 100 csontkinövés is kialakulhat. Ilyenkor a beteg térdhez közeli csontjaiból buzogányszerű csonttüskék állnak ki. A csontkinövés amellett, hogy tapintható, nyomhatja az izmokat és az idegeket is. Az oszteokondrómák már születéskor is megvannak, de a szülők jellemzően később észlelik őket, tapintani csak 3-4 éves korban tudják.

Az oszteokondróma a felkarcsonton is kialakulhat

Az oszteokondróma a felkarcsonton is kialakulhat

Az oszteokondróma rosszindulatú elfajulásnak az a jele, hogy a növekedés befejezte után hirtelen kezd el növekedni a csontnövedék. Emiatt ha az érintettek ilyesmit tapasztalnak, sürgősen orvoshoz kell fordulniuk, különösen akkor, ha többszörös formáról van. Annál ugyanis nem tudnak minden egyes csontkinövést eltávolítani.

Annak esélye, hogy a többszörös oszteokondrómák egyikéből valódi porcos daganat alakuljon ki, 3-5 százalékos - ilyenkor már másodlagos kondroszarkómáról beszélünk. Az egyszeres formánál ez csak igen ritkán, 1-4 ezrelékes arányban fordul elő.

Az oszteokondróma diagnózisa

Maga az oszteokondróma jól tapintható, a betegek beszámolója is elég egyértelmű: jellemzően arról számolnak be, hogy a kinövés eret vagy ideget nyom, felette pedig elcsúszik vagy átugrik az izomzat. Magát a diagnózist a klinikai kép alapján, képalkotó vizsgálatok segítségével állítják fel az orvosok. Általában elegendő a röntgenfelvétel is, ha viszont felmerül annak gyanúja, hogy a porcsapka porc sejtjeiből daganat is kialakulhat, akkor MR-vizsgálatra is szükség van.

Az oszteokondróma kezelése

Az oszteokondróma kezelése

A jóindulatú oszteokondrómát elég levésni, ez már önmagában is megoldja a problémát. A többszörös formánál az orvosok nem törekszenek az összes kinövés levésére, csak azt távolítják el, amelyik panaszt okoz. Az oszteokondróma nagyon ritkán újul ki, rendszerint elég egyszeri műtéti eltávolítása.

Az oszteokondróma rehabilitációja

Mivel a csontkinövést műtéttel, az izomállományon keresztül távolítják el, előnyös, ha azt gyógytornával , úszással vagy kerékpározással történő izomerősítés követi.

Az oszteokondróma gyógyulási esélyei

Ha a levésés sikeres, akkor a gyógyulás teljes lehet. A gyógyulási esély akkor is jó, ha az oszteokondróma elfajul: ilyenkor is többnyire alacsony malignitású tumor alakul ki, ami könnyen eltávolítható, jól kezelhető. Ennek 5 éves túlélése 95 százalék feletti.

Az oszteokondróma megelőzése

Nincs módja a megelőzésnek.

Szövődmények

Szövődmény az lehet, hogy a kinövés ideget nyom, ami átmeneti vagy tartós idegfunkció-kiesést okozhat, nyomhat akár eret is. Ennek hatására az érfal elvékonyodhat, ki is szakadhat, ami miatt úgynevezett álaneurizma (nem valódi ütőértágulat) alakulhat ki. Az oszteokondróma ritkán, de elfajulhat rosszindulatúan - ennek esélye egyedi eseteknél 0,5 ezrelék, a többszörös formánál 3-5 százalék.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük prof. dr. Szendrői Miklósnak, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika igazgatójának.

csontkinövés

Kategória: Tumoros megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Oszteokondróma kezelésére! További kérdésem van Oszteokondróma témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+11, +16 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt eleinte még lesznek ködös és felhősebb tájak is, de ezek megszűnését követően országszerte napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag