-2° - +6°
Kettős front

Osgood-Schlatter-betegség tünetei és kezelése

2018. 01. 15.

 Szabó Emese

 dr. Magyar Mátyás ortopéd traumatológus, mozgásszervi sebész

Mi az a Osgood-Schlatter-betegség?

Az Osgood-Schlatter-betegséget a köznyelv növekedési porcleválásként ismeri. Hátterében az áll, hogy amikor születünk, csontok helyett porcaink vannak, azok a növekedés közben csontosodnak el. A sípcsont nem homogén módon, hanem több csontosodási magból kezd el csontosodni: az egyik ilyen a térdkalács alatt van, ezen tapad a térdkalács alatti ín. Ha a térd komoly terhelésnek van kitéve - például atlétáknál, kézilabdázóknál, focistáknál - akkor ez az ín megtépi ezt a tapadási részt, és begyullad, fájni kezd. Picit fizikálisan is elemelkedik, környezetéből kiemelkedik. Ezt nevezzük Osgood-Schlatter-betegségnek.

Az Osgood-Schlatter-betegség előfordulása

Az Osgood-Schlatter-betegség alapvetően a gyerekek, fiatalabb kamaszok betegsége. Fiúknál sokkal gyakoribb, bár amióta a lányok is intenzívebben sportolnak, egyre több érintett kerül ki közülük is, így lehet, hogy ez a különbség csak abból adódik, hogy régebben a lányok kevésbé terhelték magukat. Fiúknál leggyakrabban 13-14, lányoknál 11-12 éves korban jelentkezik ez a probléma. Általánosságban elmondható, hogy a betegség alapvetően 11 és 15 éves kor között fordul elő, és előfordulása pedig egyáltalán nem ritka: a gyerekkori térdpanaszok jelentős részét ez okozza.

Az Osgood-Schlatter-betegség okai

A betegség általában azért alakul ki, mert a túlterhelés miatt a combizomzat feszessé válik, ezáltal pedig a térdkalács alatti ín is megfeszül, elkezdni egyre jobban húzni a tapadási pontot. A kialakulás tehát alapvetően nem hajlam kérdése, hanem inkább azon múlik, hogy az adott terület mennyire van túlterhelve, mennyire sokat lazítanak combizomra, mennyi idő van a pihenésre. Ha nincs, és a lazítás is elmarad, fokozott a kockázat.

A gyerekkori térdfájdalmak gyakori oka az Osgood-Schlatter-betegség

A gyerekkori térdfájdalmak gyakori oka az Osgood-Schlatter-betegség

Az Osgood-Schlatter-betegség tünetei

Az Osgood-Schlatter-betegség sérülés nélkül jön létre, csak az jelzi, hogy az érintett gyerekek térde egyre jobban elkezd fájni. A fő tünet a térd alatti fájdalom, amit szintén a térd alatt, típusos helyen duzzanat is kísér.

Az Osgood-Schlatter-betegség diagnózisa

A diagnózis felállításának első lépése a fizikális vizsgálat, a gyakorlott szakorvos pedig már a panaszok és a duzzanat helye alapján is meg tudja mondani, hogy Osgood-Schlatter-betegséggel áll szemben. Ennek ellenére kell röntgenfelvételt is készíteni, és ha a baj még azzal sem azonosítható be 100 százalékosan, akkor még MRI-t is kérnek. Az esetek többségében persze a fizikális vizsgálat és a röntgen elegendő szokott lenni.

Az Osgood-Schlatter-betegség kórlefolyása

A panasz túlterheléskor spontán jelentkezik, gyógyulása pedig hosszú hónapokat vehet igénybe. A legtöbb esetben kíméletre szintén spontán rendeződik, kezeléssel ezt lehet gyorsítani, enyhíteni.

Az Osgood-Schlatter-betegség kezelése

A régebbi felfogás szerint a betegséget alapvetően pihentetéssel kezelték, és azt mondták, a növekedés lezárultával a panaszok maguktól is elmúlnak. Viszont ez azt jelentette, hogy a 12-13 éves korban kezdődő fájdalmak egészen 16-17 éves korig fennállhattak. A gyakorlat azért persze azt mutatta, hogy a panaszok fél-másfél éven belül megszűntek. Ha az orvosok radikálisabbak, akkor átmenetileg a végtagot be is gipszelhették, bár a modernebb felfogás ezt már végképp nem tartja helyes megoldásnak.

Ma a betegség tüneteit már inkább speciális fizikoterápiával és gyógytornával enyhítik. Utóbbi a combizomzatot lazítja föl, emiatt kisebb lesz a kényes területre ható húzóerő. Mindez a gyógyulást felgyorsítja, a panaszok hatására akár 4-6 hét alatt is megszűnhetnek. Ugyan a fájdalmakat elvileg gyógyszeresen lehet enyhíteni, de mivel azok általában több hónapig fönnállnak, erre nem szokott sor kerülni, lévén gyerekkorban ilyen hosszú ideig fájdalomcsillapító nem szedhető. Emiatt ilyesmi csak akkor alkalmazható, amikor a tünetek időszakosan tényleg komolyabbak.

Az Osgood-Schlatter-betegség gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek 100 százalékosak, a kérdés inkább az időfaktor, tehát hogy ez hetek alatt történik meg, vagy eltart akár másfél évig is.

Az Osgood-Schlatter-betegség megelőzése

A megelőzés módja az, ha a nyújtásra és a terhelés fokozatosságára már a gyerekek is ügyelnek, figyelnek a pihenésre, a lazításra is. Fontos az is, hogy sportolni a kicsik csak bemelegítve kezdjenek, combfeszítő izomzatuk pedig a lehető legkevésbé feszüljön.

Szövődmények

Ha a gyerekeknek a fájdalmak ellenére mozogniuk kell, akkor a fájó tagot elkezdhetik kímélni. Ez azért nem szerencsés, mert emiatt egyéb területeket túlterhelhetnek, ami fokozza az azonos oldali boka vagy a másik oldali térd vagy boka sérülésének kockázatát. Ezek ugyanis fokozott terhelésnek lesznek kitéve.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Magyar Mátyás ortopéd traumatológus, mozgásszervi sebész szakorvosnak.

Kategória: Ortopédia

Orvost vagy magánrendelőt keresek Osgood-Schlatter-betegség kezelésére! További kérdésem van Osgood-Schlatter-betegség témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag