Lágyfekély tünetei és kezelése

2018. 05. 21.

 Dr. Elek Csaba

 Dr. Gimes Gábor

Mi a lágyfekély?

A lágyfekély nemi úton terjedő betegség, melyet a Haemophilus ducrey (hemofílusz dükrei) nevű bacilus okoz. Gyakorta fordul elő más nemi bajokhoz (herpesz, vérbaj, chlamydia) társultan.

A lágyfekély előfordulása

A lágyfekély a trópusi és szubtrópusi országokban honos ("endémiás"), de ma is okoz járványokat az Egyesült Államokban, Kanadában és néhány európai országban. A kórokozók hordozói nagyrészt prostituáltak. A betegség jóval gyakoribb körül nem metélt férfiakon, rossz higiénés, gazdasági és szociális körülmények között élőknél. Viszonylag gyakoriak a tünetmentes hordozók.

A lágyfekély okai

A betegséget okozó baktériumot Ducrey fedezte fel 1889-ben. A baktérium Gram-negatív pálca (bacilus), mely jellemzően a sejtek közötti térben élősködik. Csaknem kizárólag nemi úton terjed, bár az egészségügyi dolgozóknál nemi szerveken kívüli fertőzéseket is megfigyeltek.

A lágyfekély tünetei

Az átlagos lappangási idő 2-3 nap. Kezdetben a csak egy vörös folt (macula) vagy duzzadt folt (papula) látható a fertőzés helyén, melyből gyorsan alakul ki fekély, szövetelhalás révén.

A vérbajos fekélytől eltérően a fekély szövetei lágyak maradnak, sokszor többszörösek és nagyon fájdalmasak. Férfiaknál főként a makkon és a fitymán, nőknél a kisajkakon, a hüvelybemenetnél és/vagy a csiklón jelentkezik. Gyakori az önfertőzés, amikor az ujjak közvetítésével a fekély az eredeti fertőzési helytől eltérő helyen is megjelenik. A fertőzés oldalán a lágyéki nyirokcsomók megduzzadnak, fájdalmasak.

A lágyfekély diagnózisa

 1. Mikrobiológiai tenyésztés: A kórokozó tenyésztése körülményes, különleges feltételeket igényel. A kitenyészett telepeket biokémiai sajátosságaik alapján tudják azonosítani.

 2. Mikroszkópos vizsgálat: Jellegzetes tünetek esetén a rendkívül fertőző fekélyből vett váladék Gram-szerinti festése is elegendő lehet a diagnózishoz.

 3. Szerológiai vizsgálat: A beteg véréből nagy koncentrációban mutathatók ki H. ducrey ellenes antitestek.

 4. A kórokozó genetikai azonosítására ún. PCR (polymerase chain reaction) módszert alkalmaznak, mellyel nagy biztonsággal lehet azonosítani a kórokozót.

 5. Szövettan: Ritkán szükség lehet a beteg szövetek mikroszkópos vizsgálatára is.

A kezeletlen betegek mintegy felénél a folyamat spontán és szövődmény nélkül gyógyul. Máskor a környéki nyirokcsomókban tályog képződik, mely áttörve a szöveteket a környezet felé ürül. Olykor súlyos vérzés forrása lehet. Más esetekben a sipoly idültté válik, gyakran alakul ki fitymaszűkület.

A lágyfekély kezelése

A kórokozó elpusztítására antibiotikumos kezelést alkalmaznak, mely az alkalmazott szertől függően történhet egyetlen dózisban szájon át vagy injekció formájában, illetve több dózisban, ekkor a betegnek 3-14 napig kell a megfelelő tablettát szednie.

Az antibiotikum megválasztása csakis orvos feladata lehet, akinek az utasítását szigorúan be kell tartani, miután egyes antibiotikumokkal (penicillin, tetraciklinek, stb.) szemben a kórokozó baktérium rezisztenssé válhat.

 1. Többdózisú kezelés:

  • Erythromycin: 4x500 mg 1-2 hétig

  • Co-trimoxazol: 2x2 tabletta 1-2 hétig

  • Co-amoxiclav: 3x1 tabletta 1-2 hétig

  • Ciprofloxacin: naponta 2x500 mg 3 napig

 2. Egydózisú kezelés

  • Ceftriaxon injekció izomba 250 mg

  • Spectinomycin injekció izomba 2 gramm

  • Co-trimoxazol: egyszerre 8 tabletta szájon át

  • Ofloxacin: egyszerre 400 mg szájon át

 3. Helyi kezelés

 4. Az önfertőzések megelőzésére sóoldatos gézkötést alkalmazhatnak a fekélyre. Az esetleges tályogokat a sebész tisztítja ki és látja el. A gyakorta előforduló társfertőzéseket a megfelelő antibiotikumokkal célzottan kell kezelni.

A lágyfekély gyógyulási esélyei

A betegség többnyire nyomtalanul gyógyul sok esetben spontán is. Máskor hegesedések (pl. fitymaszűkület) maradhat vissza.

A lágyfekély megelőzése

Mint minden nemi betegség esetén, az egyetlen hatékony megelőzési mód a megbízható monogám párkapcsolat. A lágyfekély különösen a trópusi, szubtrópusi országokba utazó, kalandokat kereső férfiakat veszélyezteti. A szexturizmus gyakorivá válása miatt hazánkban is ismét várható a lágyfekély újbóli elterjedése. Az óvszer nem nyújt kellő biztonságot, mert a fertőzés a kezekkel és orális aktus révén is terjed.

A lágyfekély esetében még a gumióvszer sem biztosít védelmet

A lágyfekély esetében még a gumióvszer sem biztosít védelmet

Hasznos tudnivalók

A szexuális kaland sohasem veszélytelen. Különösen igaz ez akkor, ha rossz higiénés és népegészségügyi helyzetben lévő egzotikus országokban keresik. Az óvszer csökkentheti, de nem zárja ki a fertőzés lehetőségét. Gyógyszerek előzetes szedése nem ad kielégítő védelmet. A lágyfekély mellett számos egyéb társfertőzés (herpesz, HIV, chlamydia, vérbaj, stb.) is elő szokott fordulni, melyek fokozzák a "kaland" kockázatát, és csökkentik a védekezés lehetőségeit. A szexturizmus térhódításával hazánkban is várható a lágyfekély újbóli megjelenése.

Kategória: Bőr- és nemi betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Lágyfekély kezelésére! További kérdésem van Lágyfekély témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-1, +6 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt keleten csak lassan ritkul a köd, rétegfelhőzet is képződik belőle, máshol napos időre készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag