Javítja a mellrák utáni túlélést a D-vitamin

Azok a mellrákosok, akiknek a vérében magasabb volt a D-vitamin szintje, jóval nagyobb eséllyel élik túl a betegséget, mint akiknél ez a szint alacsony volt.

A D-vitamin pozitív egészségügyi hatásait több korábbi kutatás bizonyította már: a szakemberek szerint csökkenti a szívbetegségek, a csonttörések és a depresszió veszélyét is. A legújabb vizsgálat szerint a mellrákosoknak is érdemes pótolni a D-vitamint.
Cedric F. Garland professzor, az University of California kutatója csapatával azt vizsgálata, hogyan befolyásolja a D-vitamin szintje a mellrákos betegek túlélési esélyeit.

Azt találták, hogy a magas D-vitamin-szinttel rendelkezőknél mintegy 50%-kal csökkent a halálozás veszélye, szemben azokkal, akiknél a vitamin szintje alacsony volt. A megállapításhoz öt korábbi kutatás eredményeit elemezték, melyekben mintegy 4400-an vettek részt, 1966 és 2010 között. A betegeket átlagosan 9 évig követték.

Garland szerint a D-vitaminnak nagy szerepe van a sejtek közötti kommunikációban, illetve egy olyan protein aktiválásában, mely megakadályozza az agresszív sejtosztódást. Hozzátette azonban, hogy mindenképpen további kutatásokra van szükség, mert előfordulhat, hogy éppen fordított logika működik ebben az esetben: vagyis az agresszív daganatok alacsony D-vitamin-szinthez, és korai halálozáshoz vezetnek."Mindenképpen szeretnénk további vizsgálatokat végezni, ám ez nem jelenit azt, hogy az embereknek nem érdemes már most elkezdeniük a D-vitamin pótlását" - mondta Garland. Mások azonban nem értenek ezzel egyet: sok szakember szerint a D-vitamin-hiány nem oka, hanem következménye a betegségeknek, ezért az étrend-kiegészítők semmit sem érnek a megelőzés szempontjából.

Garland professzorék kutatása a Anticancer Research című szaklapban jelent meg.

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Hozzászólások

VitaminABC tudásteszt

Melyik mikrotápanyag nélkülözhetetlen a szem egészségéhez?

Tippek

Az omega-3 zsírsav a normális vérnyomás megőrzésén túl a szellemi képességeket is támogatja. Ezért heti egyszer együnk tengeri halat!