Javítja a mellrák utáni túlélést a D-vitamin

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Azok a mellrákosok, akiknek a vérében magasabb volt a D-vitamin szintje, jóval nagyobb eséllyel élik túl a betegséget, mint akiknél ez a szint alacsony volt.

A D-vitamin pozitív egészségügyi hatásait több korábbi kutatás bizonyította már: a szakemberek szerint csökkenti a szívbetegségek, a csonttörések és a depresszió veszélyét is. A legújabb vizsgálat szerint a mellrákosoknak is érdemes pótolni a D-vitamint.
Cedric F. Garland professzor, az University of California kutatója csapatával azt vizsgálata, hogyan befolyásolja a D-vitamin szintje a mellrákos betegek túlélési esélyeit.

Azt találták, hogy a magas D-vitamin-szinttel rendelkezőknél mintegy 50%-kal csökkent a halálozás veszélye, szemben azokkal, akiknél a vitamin szintje alacsony volt. A megállapításhoz öt korábbi kutatás eredményeit elemezték, melyekben mintegy 4400-an vettek részt, 1966 és 2010 között. A betegeket átlagosan 9 évig követték.

Garland szerint a D-vitaminnak nagy szerepe van a sejtek közötti kommunikációban, illetve egy olyan protein aktiválásában, mely megakadályozza az agresszív sejtosztódást. Hozzátette azonban, hogy mindenképpen további kutatásokra van szükség, mert előfordulhat, hogy éppen fordított logika működik ebben az esetben: vagyis az agresszív daganatok alacsony D-vitamin-szinthez, és korai halálozáshoz vezetnek."Mindenképpen szeretnénk további vizsgálatokat végezni, ám ez nem jelenit azt, hogy az embereknek nem érdemes már most elkezdeniük a D-vitamin pótlását" - mondta Garland. Mások azonban nem értenek ezzel egyet: sok szakember szerint a D-vitamin-hiány nem oka, hanem következménye a betegségeknek, ezért az étrend-kiegészítők semmit sem érnek a megelőzés szempontjából.

Garland professzorék kutatása a Anticancer Research című szaklapban jelent meg.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32469

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

VitaminABC tudásteszt

Melyik mikrotápanyag nélkülözhetetlen a szem egészségéhez?

Tippek

A vízben oldódó vitaminok (pl. C, B, folsav) verejtékezéssel és vizelettel gyorsan távoznak a szervezetből, ezért gyakrabban kell pótolni őket.