5 tévhit a D-vitaminról

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Foglaljuk gyorsan össze: valószínűleg azt tudjuk a D-vitaminról, hogy a napból kapjuk, fontos a csontjaink számára, ha pedig nagyon alacsony a szintje, angolkórt kaphatunk. Sőt, amennyi cikk foglalkozik a témával mostanában, lehet, hogy még többet is tudunk! De azt is tudjuk, hogy ezekből mi igaz és mi nem?

"A naptejtől nem tudunk elég D-vitamint felszívni"

A jó minőségű naptejeknek hála tényleg búcsút mondhatunk az ultraibolya sugárzásnak - és a helyzet iróniája, hogy tényleg ezen sugárzás hatására termelődik bőrünkben a D-vitamin egy változata, amely májunkon keresztülhaladva alakul át egy olyan vegyületté, amelyet testünk teljes nyugalommal képes használni. De nem kenjük le testünk minden egyes nanométerét naptejjel, úgyhogy valamennyi ultraibolya sugárzást el fogunk nyelni.
Az viszont szinte teljesen biztos, hogy több D-vitaminra van szükségünk, mint amennyi a mostani napi bevitelünk, úgyhogy a nyári időszakban napi 15-30 percet legalább kint kéne lennünk a szabadban minimális védelemmel. Ezalatt azt értjük, hogy testünk legsütöttebb pontjait: a kezeinket és az arcunkat védjük naptejjel és figyeljünk arra, hogy ne kapjunk napszúrást!

"Kell egy vérvétel, abból látjuk meg, hogy mennyire vagyunk D-vitamin-hiányosak "

Az orvosok véleménye nagyban különbözik, ha megkérdezzük tőlük, hogy mennyi D-vitaminra van szükségünk, sokan még azt is megkérdőjelezik, hogy a 25-hidroxivitamin D-nek nevezett teszt jó-e: a világon leggyakrabban ezzel tesztelik a vérünkben található D-vitamin mennyiségét. (A legtöbb orvos 50-80 ng/mL közé becsüli a vitamin ideális szintjét, de más vélemények is olvashatóak ezzel kapcsolatban.)

Mindenki tévedett: sokkal több D-vitamint kellene szednünk!
Mennyi az annyi? Kattintson!A Preventive Services Task Force amerikai független orvosegylet tavaly publikálta erről véleményét: szerintük csak azoknak nem pénzkidobás a D-vitamin teszt, akiknek veszélyben van a csontozata. Ezzel sok orvosszakértő egyetért: a konszenzus szerint az emberek jobban járnak, ha kimennek a napra és egészségesebben táplálkoznak.

"A D-vitamin megakadályozza a rák kialakulását"

Egyre több kutatás mutat ki kapcsolatot a D-vitaminszint és bizonyos krónikus betegségek között: legyen szó a sclerosisról, psoriasisról, cukorbetegségről, elhízásról vagy a rák többfajta típusáról (veseráktól a mellrákon keresztül a méhszájrákig). Ezekről azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy csak ún. "asszociációs kutatások", nem pedig olyan kontrollált tesztek, amelyek egyértelmű ok-okozati összefüggéseket tárnak fel a D-vitamin és az egyes betegségek között.

Számos tévhit kering a D-vitaminról

Számos tévhit kering a D-vitaminról

Tavaly egy dán kutatás például azt hozta ki eredményeknek, hogy 40 százalékkal nagyobb a rákban való elhalálozás esélye azoknál, akiknek életükben végig alacsony volt a D-vitamin szintje, a kutatók viszont egy kontrollált és randomizált kutatást akarnak lefolytatni, mielőtt teljes biztonsággal kijelenthetnék, hogy D-vitamint kell szedni a rák ellen.

"Elég D-vitamint szerezhetünk étrendünkből"

Egyes ételekben kellően sok D-vitamin található: ilyenek például a tenger gyümölcsei, a marhahús, a tej vagy a tojás. Elég D-vitamint viszont csak akkor tudnánk étrendünkből összehozni, ha napi 6 pohár tejet és pár kistányérnyi lazacot fogyasztanánk. Amerikai orvosok szerint senki sem képes az országban csak az étrendből összeszedni a szükséges mennyiséget (70 éves kor alatt 600 IU, felette 800 IU). Akármennyit is fogyasztunk belőle, érdemes tudni, hogy a D-vitamin zsírban oldódik, ezért zsírokban gazdag ételekkel érdemes bevinni a szervezetbe: ilyen például az avokádó, a halak vagy a csonthéjasok.

"Ha napos vidéken élünk, valószínűleg elég sok D-vitamin jut a szervezetünkbe"

Hiába élünk napsütéses területen, ha a modern életvitel miatt keveset vagyunk kint a szabadban. Szaúd-Arábiában, a bolygó egyik legnapsütöttebb területén például az emberek 90 százaléka D-vitamin hiányos - ez egyfelől öltözködésüknek köszönhető, másfelől annak, hogy az ottani extrém hőmérsékletek miatt négy fal között tartózkodnak, amennyire csak lehet.

Forrás: www.prevention.com

Keressük az Év magánrendelőjét!

Ossza megmásokkal is személyes
tapasztalait!

Szavazatával wellness hétvégét nyerhet!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

31369

Orvos válaszol
Aktuális
Csicseriborsó-levesCsicseriborsó

Csicseriborsó-levesKülönleges finomság, melyet az egész család szívesen fogyaszt

Aranyér és a sportSport

Aranyér és a sportMozogjon a keringéséért!

Van megoldás?Striák

Van megoldás? Mik azok a striák, és mit lehet tenni ellenük?

Természetes bőrápolókBőrápolás

Természetes bőrápolókA 8 legnépszerűbb szépítő növény

A zsíros korpaKorpásodás

A zsíros korpaEgy alattomos fertőzés eredménye

TSH-szintPajzsmirigy

TSH-szintMekkora az ideális érték?

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiFogamzásgátló

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiOlykor felborul a ciklus és rendszertelenül jelentkezik a vérzés

VitaminABC tudásteszt

Milyen néven ismerhetjük még a rutint?

Tippek

A béta-glükán erősíti a szervezet immunrendszerét. Étrend-kiegészítők formájában érdemes bevinni a szervezetbe!