Állati eredetű adalékanyagok

Vegák, figyelem!
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Balogh Zsuzsa

  Ízek és Érzések

zsírsavak, vegetáriánusok, lecitin, vegánok, adalékanyagok

Egy korábbi cikkünkben foglalkoztunk az adalékanyagokkal és azok egészségre gyakorolt hatásával. A képzeletünkben ezek az anyagok kémiai eredetűek, melyek az élelmiszer összetevőivel reakcióba lépve fejtik ki hatásukat.

Ezzel ellentétben azonban nagyon sokuk állati- vagy növényi eredetű. Így azoknak, akik bizonyos élelmiszerekre allergiások, illetve vegetáriánusok, vagy vegánok nem árt arra is figyelniük, hogy életmódjuk követése miatt milyen adalékanyagokat kell biztosan kizárniuk!
Jelenleg 315 különböző adalékanyag szerepel az engedélyezettek listáján. Az egészségre való káros hatásuk vitatott, épp ezért igyekezzünk minél inkább kerülni fogyasztásukat. A mai világban azonban nehéz 100 százalékosan kizárni életünkből a feldolgozott élelmiszereket. Vannak azonban olyan adalékanyagok, melyeket a vegetáriánus, illetve a vegán étrendet követőknek nem csupán az esetleges káros hatásuk, hanem az állati származásuk miatt kell kerülniük.

Speciális étrendet követők

A vegetáriánus étrendet követők - az állatok iránti tiszteletből vagy más meggyőződésből - nem esznek húst, illetve semmilyen húsból készült élelmiszert (húsleves, májkrém stb.). Néhány vegetáriánus étrendben a hal megengedett táplálék. A vegánok ezen túl az állatokkal bármilyen kapcsolatban lévő terméket sem fogyasztanak, legyen az tojás, tej vagy akár méz. Vannak, aki nem saját elhatározásukból zárnak ki bizonyos állati eredetű termékeket az étrendjükből, hanem mert allergiás reakciókat vált ki belőlük a tojás, vagy a tej. Sokan azonban nincsenek azzal tisztában, hogy sok adalékanyag állati eredetű, így kerülniük kell azok fogyasztását is.Állati eredetű adalékanyagok

Valódi kármin (E120): Mexikóban és Peruban őshonos kaktuszfajtán élő növényi tetvekből állítják elő. Legfőképp gyümölcskészítmények (pl. reggeli gyümölcsös gabonatermékek, lekvárok), édességek, ehető sajtbevonatok, égetett szeszes italok és egyes borok készítésénél használják.

Méhviasz (E901): a méhek váladéka, melyet a lép építésére használnak. Az élelmiszeripar csokoládék, kekszek, sütemények, rágógumi készítéséhez, gyümölcsök fényezéséhez használja, de ezen kívül különböző táplálékkiegészítőkben is megtalálható.

Sellakk (E904): lakkpajzstetvek nőstényeinek váladékából készül. Felhasználása a méhviaszhoz hasonló.

Lizozim vagy lysozym (E1105): eredetileg tojásfehérjéből vonják ki. Manapság ezt az adalékanyagot mikroorganizmusok segítségével, laboratóriumban is elő tudják állítani, ebben az esetben a tojáshoz nincs köze. Kizárólag érett sajtok gyártásánál használják.

Lecitin (E322): a tojássárgája egyik összetevője, de a modern táplálkozástudomány már leginkább szójából, repcéből, illetve földimogyoróból nyeri. Margarinok, majonéz, instant porok, tej- és kakaóitalok, édességek, leveles tészta előállítása során használják. Az egészségre - az összetevőkre érzékenyeket kivéve - teljesen ártalmatlan, a szervezet 100 százalékosan hasznosítja.

Zsírsavak (E570): állati eredetű zsírból (marhafaggyú, sertészsír), vagy növényi olajakból előállított adalékanyagok. Gyümölcsök bevonóanyagaként fényezésre, azon túl hordozóanyagként használják. A rágógumikban összetapadást gátló tulajdonságuk miatt találhatók. Emberi fogyasztásra ártalmatlan.

Számos olyan adalékanyag van még, melyeket étkezési zsírból állítanak elő, ilyenek az E304, E432, E433, E434, E435, E436, E442, E470, E471, E472, E473, E474, E475, E477, E483, E491, E492, E493, E494, E495. Ezek felhasználása sokrétű, főként pékáruk, csokoládék, sütemények, fagylaltok, alkoholos italok esetén alkalmazzák.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag