A cukorbetegeket veszélyezteti a szívinfarktus és a stroke

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Azok a cukorbetegek, akik csökkenteni akarják a szívinfarktus és a stroke (akut agyi érkatasztrófa) kockázatát, figyelniük kell a vérnyomásuk és a "rossz" koleszterin ellenőrzésére - állítja egy új kutatás.

A hat éves amerikai vizsgálat során a kutatók úgy találták, hogy azok a betegek, akiknél az említett két kockázati tényezőt szabályozták, kisebb valószínűséggel kerültek kórházba szívinfarktus vagy stroke miatt, mint azok, akiknél csak a vércukrot ellenőrizték. "Ez nem azt jelenti, hogy a vércukor nem fontos. Arról szól, hogy az alacsony sűrűségű koleszterin és a vérnyomás ellenőrzése még fontosabb, ha a szív- és érrendszeri betegségeket próbáljuk megelőzni" - mondja dr. Gregory A. Nichols, PhD, a Kaiser Permanente Center for Health Research vezető kutatója.

A tanulmány részletei

A jelenlegi adatok szerint azoknál, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, nagyobb a szívbetegségek és a stroke kockázata, ezért a kutatók a kockázat csökkentésére azt javasolják, hogy a vércukorszint mellett az LDL, vagyis a "rossz" koleszterint és a vérnyomást is érdemes lenne rendszeresen ellenőrizni.

A vizsgálat során a kutatók több mint 26 000 beteg átlagos szisztolés vérnyomását (felső érték), koleszterinjét és vércukorszintjét figyelték meg. Az irányelvek azt tanácsolják, hogy 2-es típusú cukorbetegség esetén a szisztolés vérnyomásnak 130-nál kevesebbnek kell lenni, az LDL ideális esetben kevesebb, mint 100 (mg/dl) és az A1c (vércukormérés) 7%-nál kevesebb.Az eredmények

"Azoknál, akiknél mindhárom kockázati tényező megvolt, és mindhárom értéket, vagy csak a vérnyomást és a koleszterint tartották ellenőrzés alatt, hozzávetőleg háromszor kevesebb valószínűséggel kerültek kórházba szívinfraktussal vagy stroke-kal" - mondja dr. Nichols. "A legnagyobb eséllyel azok kerültek kórházba, akiknek egyik kockázati tényezőjét sem tartották ellenőrzés alatt, vagy csak a vércukorszintjüket".

A vizsgálati eredményekből tehát megállapítható, hogy a 2-es típusú diabétesz esetén a vércukorszint mérése mellett fontos a vérnyomás és az LDL koleszterin ellenőrzése is, ha a szívinfarktust és a stroke-ot el kívánjuk kerülni.

"Egyértelműen jobban tesszük (a szívinfarktus és a stroke csökkentése érdekében), ha a vércukor mellett ügyelünk a vérnyomásra és a koleszterinre is" - figyelmeztet dr. Robert Rattner, az Amerikai Diabétesz Társaság tudományos vezetője és tisztiorvosa. "Óriási befolyással vannak a túlélésre és a szívbajjal kapcsolatos eseményekre. Ha valamelyiket figyelmen kívül hagyjuk, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatában ártalmas hatás kezdődhet el."
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag