Csodálatos természet

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az erdőt-mezőt járó ember még januárban is sok érdekességgel találkozhat a természetben, hiszen a cserjék és fák általában megőrzik terméseiket, magjaikat, amelyek sokszor nemcsak látványosak, hanem hasznos anyagokat is tartalmazhatnak.

Az erdőt-mezőt járó ember még januárban is sok érdekességgel találkozhat a természetben, hiszen a cserjék és fák rövidebb-hosszabb ideig őrzik terméseiket, magjaikat, melyek majd új és új növénygenerációkat hoznak létre. A magvak, termések sokszor nemcsak látványosak, hanem hasznos anyagokat is tartalmazhatnak. Ismerkedjünk meg néhány gyakori, közönséges képviselőjükkel.
A gyepűrózsa (sokszor vadrózsának is mondjuk) egyik leggyakoribb cserjefajunk, hiszen erdőszéleken, cserjésekben, éppúgy megtalálható, mint utak mentén, vagy a legelők szélén. Hajtásai egyenesek, tüskéi sűrűn állnak. Levelei szórtak, páratlanul, szárnyaltan összetettek, az egyes levélkék tojásdadok, 2-4 cm hosszúak, élük fűrészes. Virágaik világosabb vagy sötétebb rózsaszínűek, melyek 1-3-asával állnak, nyelük rövid. Virágzásuk májustól júliusig tart. Ezután fejlődik ki a termés, amely valójában a botanikai "áltermések" csoportjába sorolható. Az áltermés fogalma azt jelenti, hogy a termés kialakításában nemcsak a virág termője, hanem egyéb részei is részt vesznek.
A gyepűrózsa áltermését csipkebogyónak hívjuk, amely különösen értékes. Összetételében feltűnő a nagyon magas C-vitamin-tartalom, amit egyéb vitaminok mellett karotinoidok, pektin és szerves savak egészítenek ki. A csipkebogyóból sokféle, gyógyhatású termék (szörp, lekvár, bor) készíthető, a legismertebb azonban kétségkívül a csipkebogyó tea. Ennek fogyasztása már csak azért is javasolt, mert - különösen kúraszerűen alkalmazva - nő a szervezet ellenálló képessége, javul a vérképzés. Gyenge vizelethajtó és hashajtó hatása is van. Éppen C-vitamin-tartalma indokolja, hogy különösen ajánlott a meghűléses betegségek megelőzésére, illetve kezelésére. A csipkebogyó lekvár igen kellemes ízű, nagy tápértékű, s fogyasztása a család minden tagja számára ajánlott!

A galagonya (pontosabban: egybibés galagonya) az európai flóra egyik leggyakoribb cserjefaja. Hazánkban a tölgyesek, a cserjések társulásainak tagja, de füves társulások tagjaként is igen gyakori. A növény ágai elágazóak, fiatalon vörösbarnák, molyhosak, később kopaszodók, tövisesek. A szórt állású levelek fordított tojásdad alakúak, szeldeltek. A virágok szirmai kerek vagy ellipszis alakúak, fehérek, kissé rózsaszínűek. Virágzása áprilistól június végéig tart, termései pedig gömbölyű vagy hosszúkás, tojásdad almatermések, melyekben valójában egy kőmag (más szóval csontár) található. A galagonya különböző részei gyógyászatilag értékes anyagokat tartalmaznak. Így procianidinek, flavonoidok találhatók a növényben, amelyeket különböző aromaanyagok (kávé- és klorogénsav) egészítenek ki. A növény szívelégtelenség, időskori szívgyengeség, szívritmuszavarok kezelésére, megszüntetésére lehet alkalmas, még az erősebb hatású szívglikozidokkal történő kezelések megkezdése előtt. A galagonyának közvetlen vérnyomáscsökkentő hatása nincs ugyan, de képes a változó vérnyomásviszonyokat stabilizálni, normalizálni. A népi gyógyászatban mérsékelt vérnyomás-szabályozónak, enyhe szívnyugtatónak alkalmazzák, egyben számos gyári készítmény alapanyaga is.
Városokban, településeken, kertekben, utak mentén találkozhatunk a sorfának ültetett vadgesztenyével, amelynek hazája Elő-Ázsia és a Balkán-félsziget, de mára már igen sok más helyre - főleg északabbra - is eljutott, hiszen a fagyokat igen jól bírja. Az utóbbi időben a hazai állományok jelentős károkat szenvedtek egy állati kórokozótól, melynek kártétele nyomán a fa lombozata már nyár közepére is elszáradhat, lehullhat. A fa akár a 25 méteres magasságot is eléri, törzsének kérge sötétbarna, pikkelyesen leváló. Rügyei - figyeljük meg majd tavasszal - vastagok, kúposak, ragadósak. Levelei nagyok, tenyeresen összetettek, és 5-7, igen nagy, visszás tojásdad alakú levélkéből állnak. Virágai fehér, tövükön sárga, majd pirosló szirmúak, s hatalmas, csodaszép, gyertyaszerű bugavirágzatot alkotnak. Virágzásuk hónapja a május, s szeptemberre alakulnak ki a tüskés, háromfelé repedő toktermések, melyek 1-3 fényes, gesztenyebarna magot tartalmaznak. E magok - melyek egyébként hazai növényeink közül a legnagyobbak - jelentős mennyiségű szaponint, keményítőt, cukrot, B-, C- és K-vitamint, cseranyagot tartalmaznak. A magokból előállított készítmények főként érfalerősítő, véralvadást lassító hatásúak, ezért érgörcsök, keringési zavarok esetén használatosak, hiszen a perifériás keringést javítják. Az állatorvosi gyakorlatban beszámoltak a magvak sikeres alkalmazásáról gyulladásos tünetek ellen, ugyanakkor mérgezési esetek is ismertek. A vadgesztenyemagvak fogyasztása - különösen gyerekeknél - súlyos mérgezést is okozhat, ezért házi szerként semmilyen formában ne alkalmazzuk!
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

31972

Orvos válaszol
Aktuális
Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikumok

Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikus baktériumok nélkül nincs egészséges ember

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukobetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+15, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén döntően fátyolfelhők szűrik a napsütést, emellett nyugaton, illetve északon gomolyfelhők is lesznek.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag