Kövér vagyok-e? Megmondják a számok!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Mi számít elhízásnak? Néha egy kiadós ebéd után szűknek érezzük a ruhánkat, utána pedig aggódva nézzük a mérleg mutatóját. A valódi elhízás azonban nem itt kezdődik, hanem ott, amikor már a számadatok is azt mondják, fogynunk kellene. No de milyen számok?

Van, aki egy-két kiló túlsúllyal is kövérnek gondolja magát, míg mások öt-tíz kiló súlyfelesleggel is jól érzik magukat a bőrükben. Ez a kettősség is azt mutatja, mennyire nehezen nézünk szembe a tényekkel, ha a súlyunkról van szó. Érdemesebb inkább a számokban, adatokban és kutatásokban bízni, mivel az egészségünkről van szó. Ám ahány forrás, annyi különféle meghatározás található az elhízásra. Vajon mit használnak a táplálkozási szakértők és az orvosok a kövérség diagnózisának felállítására?

Indexeljünk!

Szükség van egy olyan számra, amely megmondja, soványak vagy kövérek vagyunk-e. A mérleg erre nem használható, hiszen nem mindegy, hogy egy kilencven kilós ember kétszáz vagy éppen százhetven centi magas. Előbbi esetben körülbelül normális a súlya, másikban elhízottnak gondoljuk.

Éppen ez a gondolat volt az, amely néhány kutató elindított egy új index kidolgozásában, amely mára az egységes, szabványosnak tekintett módszerré vált. Az évtizedekre visszatekintő megbetegedési és halálozási statisztikák részletes elemzése nem volt hiábavaló, mert kiderül, hogy összefüggés van a megbetegedés vagy az elhalálozás, illetve a testsúly és a testmagasság között.

Egészen pontosan egy olyan szám mutat szoros összefüggést egészségi adatainkkal, amely a testsúlyunkból és a testmagasságunkból kiszámolható. Ez lett a testtömeg-index, közismert angol rövidítésével a BMI index (az index ebben az esetben szóismétlés, hiszen a BMI rövidítés feloldása "Body Mass Index", tehát testtömeg-index). A kutató úgy találták, hogy az általuk megalkotott képlet eredményétől függően mindig egyazon tartományban találhatók azok az emberek, akik a legkevesebbszer betegednek meg, illetve a legtovább élnek.

Számoljunk BMI-t!

A testtömeg-indexet nem nehéz kiszámolni, bár használhatja testtömegindex-kalkulátorunkat is. Vegyen elő egy számológépet, és az aktuális, kilogrammban mért testsúlyát ossza el a méterben mért testmagassága négyzetével! Ha Ön például 1.65 m magas és 60 kg, akkor így: 60/(1,65x1,65). Az eredményül kapott szám (példánkban 22,03) jelzi, hogy testsúlya mennyire egészséges.

A kutatók szerint 19 és 25 között súlyunk teljesen egészségesnek tekinthető, alatta soványságról, felette 30-as értékig túlsúlyról, aztán pedig elhízásról beszélünk. Ha ennél részletesebb adatokra és értékelésre kíváncsi, használja a mi BMI-kalkulátorunkat, mert az többek között az életkor és a nem összefüggéseit is figyelembe veszi a végleges eredmény meghatározásakor a szöveges értékelésben!

A BMI index használata manapság olyan általános az orvosok és a dietetikusok körében, mint a vérnyomásmérés. Akár külön kis számolókorongokat, speciális zsebszámológépeket is használnak erre a célra, de néhány otthoni fürdőszoba-mérleg és a gyógyszertárakban kihelyezett egészségmérő-állomások is tudnak BMI-t számolni.

A BMI-t nem kell naponta számolni, elég, ha arra törekszik, hogy súlyát az egészséges tartományon (19-25) tartsa. Ezen belül - alkattól függően - természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb eltérések, hiszen van, akin az egészséges súly is gömbölyded kerekséget jelent.

Haskörfogat: az árulkodó adat

Gondolta volna, hogy a has körméretének meghatározása nemcsak arra jó, hogy megtudja, mekkora nadrág vagy szoknya jön Önre? Ennek a számadatnak a segítségével ugyanis világosabb képet kaphat arról is, milyen egészségügyi kockázatokra kell figyelnie. A szív- és érrendszeri betegségek rizikójának fontos előrejelzője lehet például a hasüregben lerakódott rejtett zsír mennyisége. Mérje meg tehát haskörfogatát!

Ahhoz, hogy pontosan megállapítsa, hogy van-e rejtett hasi zsírfeleslege, meg kell találnia az "igazi" derekát. Ehhez helyezze egyik ujját a csípőcsontjára, egy másikat pedig a legalsó bordacsont alá - a kettő között félúton található az "igazi" derék. A legtöbb embernél itt található a köldök. Mielőtt leolvassa a mérőszalagról a méretet, győződjön meg róla, hogy a mérőszalag rendesen odasimul a bőrhöz, és párhuzamos a talajjal. Ezek után egyenletesen fújja ki a levegőt, és olvassa le a méretet!

Felnőtt korban az egészséges határérték nőknél 80 cm, férfiaknál pedig 94 cm. Az európai nők esetében, ha a haskörfogat 88 cm, vagy annál több (férfiaknál ez a szám 102 cm, vagy annál több), akkor nagy valószínűséggel rejtett hasi zsírfelesleggel rendelkeznek.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32441

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag