Koleszterincsökkentő gyógyszerek a tüdőrák ellen?

Kövessen minket!

A mai ismert és leggyakrabban alkalmazott koleszterin-csökkentő gyógyszerek a statinok.
A szó nem egyetlen gyógyszert, hanem egy gyógyszercsoportot jelöl, mégpedig azokét a gyógyszerekét, melyek a májban - egy enzim gátlása révén - csökkentik a máj koleszterin termelését.
Számos nagy, randomizált, multicentrikus, placebo kontrollált vizsgálat bizonyítja e gyógyszerek hatékonyságát és ezzel együtt bizonyítják azt is, hogy a szerum koleszterin szint csökkentése szignifikánsan csökkenti a cardiovascularis halálozást! A koleszterin redukció ugyanis lassítja az érbetegségek progresszióját, sőt általuk némi regresszió is elérhető.
A statinok az orvos szemében ma már nem is egyszerűen csak koleszterincsökkentő készitmények, hanem a leghatékonyabb gyógyszerek az érelmeszesedés ellen!
A nemzetközi vizsgálatokban a statin kezelés hatására átlag 30-40 százalékos koleszterin redukcióról számolnak be, és kb. ugyanilyen nagyságban sikerül csökkenteni (a vizsgálatok szerint) a cardiovascularis események (stroke, infarctus) előfordulását is. Az utolsó 10-15 év a statinok "folytatásos" sikertörténete. Ma ott tartunk, hogy minden érbetegségben alkalmazzuk őket, a szövődmények, a progresszió megállitására.
Egy neves amerikai újság, a Chest egyik nemrégi számában, 2007. májusában közlemény jelent meg arról, hogy a statinok csökkentik a tüdőrák előfordulásának kockázatát is. A hírre felfigyelt a szakértő és a laikus társadalom is, hiszen a Chest nem tartozik a szenzációt kereső orvosi újságok közé, sokkal inkább mértékadó információforrás az orvosok számára.
A közlemény retrospectív tanulmány, melyben 1998 és 2004 között 8 amerikai államban gyüjtött, összesen 483 733 beteg adatait dolgozták fel. A betegek túlnyomó többsége férfi volt, akik közül 33,8 százalék (163 662 beteg) kapott valamilyen indikációval statin kezelést, a többiek ilyen kezelésben nem részesültek. Mindössze a betegek 1,5 százalékának (7280 betegnek) volt tudott tüdő tumora, a többieknek nem volt. A retrospectív vizsgálat eredménye megdöbbentő volt: a statin kezelés 55 százalékkal csökkentette a tüdőrák rizikóját - legalább 6 hónapig tartó kezelést követően. Sőt, az eredmény még nagyobb a hosszabb ideig tartó statin kezelést követően: 4 éves kezelés után 77 százalékos rizikó csökkenésről számolnak be. Az eredményeket nem befolyásolta a faj, életkor, diabetes, elhízás, sőt a dohányzás sem.
Vannak korábbi közlemények, melyek a vastagbél tumorok, emlőrák, nyelőcsőrák, hasnyálmirigy-, illetve májrák leírtakhoz hasonló csökkenéséről számolnak be statinok hatására.
Nem tudjuk a lehetséges mechanizmust, de a feltételezések szerint molekuláris szinten gátolhatják a statinok a malignus tumorok növekedését. Antiproliferativ (tumor sejtek szaporodását gátló) és antiinvasiv (keringésbe jutást gátló) szerepet tulajdonítanak e gyógyszereknek, sőt a tumorokban az új tápláló erek képződését (angiogenesist) is gátolhatja. E magyarázatok egyelőre csak feltételezések!
A hírrel kapcsolatban másirányú fenntartások is születnek: egy retrospektív vizsgálat csak arra alkalmas, hogy egy jelenségekre felhívja a figyelmet, arra azonban nem, hogy konkrét összefüggéseket bizonyítson. Ehhez nem retrospektív, hanem előre megtervezett, prospektív vizsgálatra van szükség, mégpedig olyanra, melyben vagy tüdőtumorban szenvedő, vagy egyészséges populációnak adunk statint, illetve véletlenszerű elrendezésben placebót, majd egy meghatározott kezelési idő után értékeljük az eredményeket, összehasonlítjuk a tüdőtumorok számát.
Nyilvánvaló, hogy a Chestben közölt információ az eddigi legnagyobb - több százezres popluláción végzett - retrospektív megfigyelés és el fogja indítani a kérdés további, fent leírt tudományos elemzését.
Röviden fogalmazva: megfigyeltünk valamit, de egyelőre nincsenek tudományos bizonyítékaink!
A statin kezelés indikációja egyelőre marad a korábbi: a szerum koleszterin szint csökentése és ezen keresztül a vascularis események mérséklése. A tumorok statin kezelésére egyelőre nincsenek érveink, nincsenek tudományos bizonyítékaink!
2007-07-15 12:27
Forrás: Weborvos Dr. Káli András PhD.
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +10 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a párásság fokozatosan mindenhol megszűnik, emellett tovább növekszik, vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag