Gyomor bypass műtétek kimenetele

Kövessen minket!

A rendkívül kórosan elhízott páciensek gyomor bypass műtétje - úgy tűnik - javítja az életminőséget és az elhízással összefüggő társbetegségeket, ám a fogyás ellenére is elhízottak maradnak - derült ki egy svájci vizsgálatból.

"A túlsúlyosság és az elhízás gyakorisága világszerte jelentősen emelkedett az utóbbi években. Az elhízással összefüggő társbetegségek felelősek a rövidebb élettartamért és a rosszabb életminőségért" - közölték a cikk szerzői. Noha a mérsékelt fogyás javított a túlsúlyos vagy mérsékelten elhízott emberek társbetegségein, a kórosan elhízott embereken csak a gyomorkisebbítő műtétek nyújthatnak jelentős és fenntartható fogyást."

Dr. Michel Suter Ph.D. (Du Chablais Kórház, Lausanne, Svájc) és munkatársai összehasonlították a fogyást, a testtömeg indexet (BMI) és az életminőséget 492 kórosan elhízott ember (BMI 40-49) és 133 rendkívül elhízott ember (BMI 50-nél magasabb) esetében, akiken primer laparoszkópos gyomor bypass műtétet hajtottak végre 1999 és 2006 között.

A kórosan elhízott páciensek akár 15 BMI értéket is leadtak (testtömegük 34,7 százalékát) 18 hónappal később, és átlagosan 13 BMI értéknyi fogyást sikerült fenntartaniuk (30,1 százalék) hat évvel a műtét után. A rendkívül elhízott páciensek maximum 21 MBI egységet fogytak (testtömegük 37,3 százalékát) két és fél év alatt, és átlagosan 17 BMI egységnyi fogyást sikerült fenntartaniuk (30,7 százalék) hat évvel később. Noha a rendkívül elhízott páciensek többet fogytak a kórosan elhízottakhoz képest, kevesebb mint 50 százalékuknak sikerült 35-ös BMI érték alá kerülni hat évvel a műtétet követően, a kórosan elhízottak 90 százalékához viszonyítva.

"A különbségek ellenére az életminőség és a társbetegségek javulása jelentős és hasonló volt mindkét csoportban"- írták a szerzők. "A fogyás, vagy az elért BMI érték nem az egyedüli legfontosabb tényezők, és a gyomorkisebbítő műtétek eredményeinek minden aspektusát ki kell értékelni az értelmezhető következtetések levonása érdekében az adott gyomorműtét hatékonyságával kapcsolatban. Csak a nagyméretű randomizált, a Roux-en-Y gyomor bypass műtétet egyéb gyomorkisebbítő műtétekkel összehasonlító vizsgálatok állapíthatják meg - a testsúlycsökkentő műtétek minden aspektusát kiértékelve, hosszú távú követéssel - hogy az egyes beavatkozások közül melyik a legjobb, kiváltképp a rendkívül elhízottak csoportja esetében."

Animáció: HáziPatika.com

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +14 °C
Minimum:
-2, +6 °C

Hazánkban szerdán délelőtt borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag