EU: Az egészségügyi miniszterek az egészség fejlesztését akarják

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az egészségről való végkövetkeztetéseiben a foglalkoztatási, szociális, egészségügyi és fogyasztásvédelmi miniszteri tanács Brüsszelben aggodalommal állapította meg, hogy az EU-ban a túlsúly és az elhízás a népesség valamennyi korcsoportjában növekszik,
különösen a gyermekek és fiatalok között, az alsó társadalmi-gazdasági csoportokban. Hasonló kép mutatkozik a krónikus, nem fertőző betegségeknél, amelyek időbeli megelőző intézkedésekkel elkerülhetők lennének. Ezek közé tartoznak egyebek között a szív- és keringési betegségek, a 2. típusú diabétesz, a hát- és izületi panaszok.
A Tanács megállapította, hogy ezek a betegségek gyakran a nem kiegyenlített táplálkozás és a fizikai mozgás hiányának az eredménye, ami az érintettek életminőségét és várható élettartamát jelentős mértékben befolyásolja. Ez közvetlen költségeket okoz az egészségügyi és szociális rendszerekben, de népgazdasági költségeket is, az alacsonyabb termelékenység következményeként.
A Minisztertanács ezért felszólítja a tagállamokat, hogy csökkentsék a túlsúlyos emberek számát és az egészségfejlesztést minden szinten vegyék jobban figyelembe, kezdve a táplálkozástól és a mozgástól a mezőgazdasági politikán át a városépítészeti tervezésig.
A miniszterek kijelentették továbbá, hogy az intézkedések eredményének mérésére ki kell fejleszteni a megbízható összehasonlító adatok nemzeti és európai rendszerét. A Bizottsághoz elért az a felhívás, hogy egyrészt a második egészségügyi program kertében továbbra is fejlesszék azokat az intézkedéseket, amelyek olyan egészségreleváns tényezőkre épülnek, mint a táplálkozás és a fizikai mozgás.
Másrészt azért lépnek fel, hogy a 7. kutatási keretprogram keretében olyan megalapozott tudományos eredményeket mutassanak be, amelyek alapján megállapítható, hogy az életmód, a táplálkozás és az élelmiszerkínálat és piacosítás, az intézményekhez való hozzáférhetőség milyen kapcsolatban áll a fizikai mozgás gyakorlásával és az egészségügyi állapottal. Ezenkívül felhívták az Európai Bizottságot, hogy a bejelentett Fehér Könyvekben, a "Táplálkozás, mozgás és egészség" és a "Sport Európá"-ban terjesszen elő átfogó stratégiát a táplálkozásra és a fizikai mozgásra.
Eureport social, 2007, 15, 6, 6.
(Tömörítvény)
Kövesi Ervin
(2007.08.15. 10:02)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag