Előrelépés a szív- és érrendszeri megelőzésben

Kövessen minket!

Az egészségbiztosítók általában többet költenek a kifejlődött betegségek terápiájára, mint a hatásos megelőzésre.
A korszerű medicina az egészséges életvitel hangsúlyozása mellett az utóbbi időben mind gyakrabban fordul azokhoz a beavatkozásokhoz, melyek mind az elsődleges-, mind a másodlagos megelőzést szolgálják.

A kardiovaszkuláris betegségek vezetik az iparilag fejlett országokban a halálozási statisztikát, ezért ennek a területnek a kedvező irányú befolyásolása hozza a leghatékonyabb változásokat, mind a morbiditásban, mind a mortalitás területén. Jó példa erre az aszpirin, aminél hatékonyabb és biztonságosabbnak tűnő non-steroid gyulladáscsökkentők és kombinációik jelentek meg a mozgásszervi betegségek terápiájában, ezzel a kis adagú acetilszalicilsav alapvető készítmény lett a szív- és érrendszeri betegségek primér és szekunder megelőzésében. Ma a kardiológiai szakintézmények minőségbiztosító rendszereiben egyik tétel az aszpirin alkalmazásának aránya olyan betegeknek, akik számára ez a kezelési módszer a nemzetközi irányelvek által ajánlottak között szerepel.

A francia társadalombiztosítás - az Európai Unió többi tagországához hasonlóan - mind többet ír arról a gondról, hogy az obezitás a gall lakosság körében is terjed. Ez a jelenség Franciaországban a világ számos területéhez képest elhanyagolható gyakoriságú volt, de az utolsó években egy kétévenként végzett fölmérés adatai szerint folyamatosan romlik. Ezzel párhuzamosan nőtt a 2. tipusú cukorbetegség előfordulási gyakorisága is.

Az EU több országában bevezették az endocannabinoid-rendszer EC1 receptorának gátlására alkalmas rimonabantot, ami jó irányban képes elmozdítani a metabolikus szindróm tüneteit és ezért az egyik leggyorsabban terjedő gyógyszerkészítmény mindenűtt, ahol már forgalomba került. A francia hatóságok március 22-én hozták nyilvánosságra azt a döntést, hogy a rimonabant megfelelő indikációban rendelve társadalombiztosítási támogatást is kap.

A biztosítási támogatás listájára most rákerülő rimonabant 35 százalékos támogatást kap Franciaországban, ami a 28-napi 71.63 eurós árat a beteg számára mérsékli. A készítményt az EU hatóságai a tavalyi évben, 2006-ban engedélyezték. A támogatás akkor érvényes, ha a gyógyszert megelőzési célból, elhízott betegeknek rendelik, akik 2-tipusú cukorbajban szenvednek, amit metformin vagy szulfonilurea szedésével nem sikerül a megkívánt egyensúlyban tartani és a HbA1c szint 6.5 és 10 százalék között van.

(Forrás: Datamonitor, 2007. márc.22.)

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+5, +14 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a ködök sokfelé tartósan megmaradnak, helyenként fokozatosan kisüt a nap, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag