Csecsemők a képernyő előtt

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Nagyon sok felmérés és adat jelent már meg a kisgyerekek televíziózási szokásairól, az ember azt hinné, nincs már új a nap alatt. Egy nemrégiben készült vizsgálat azonban megdöbbentő számokat közöl: a csecsemők 40, a kétévesek 90 százaléka rendszeresen néz TV-t vagy DVD-t.
Amerikai kutatók az első két életévben követték nyomon a kisgyermekek televíziózási szokásait. Dr. Frederick Zimmermann a washingtoni egyetem kutatója a Newsweeknek számolt be arról, vajon mit is gondolhatnak az ilyen gyerekek szülei.
Több mint 1000 szülővel készítettek telefonos felmérést, a gyerekeik életkora 2 hónap és 2 év között volt. Kiderült, hogy a 2 hónapos csecsemők 40 százaléka néz TV-t naponta körülbelül egy óra hosszat. A 2 éves gyerekeknek már 90 százaléka ül a készülék előtt akár napi 90 percet is.
A legszomorúbb az, hogy a nézett műsoroknak mindössze a fele nevezhető csak oktató jellegű programnak. A többi, ha nem is egyenesen felnőttek számára készült, nem mondható hasznosnak.
Az is kiderült, hogy etnikum, jövedelem és iskolázottság tekintetében nincsenek jelentős különbségek a szülők között, ha a csecsemők és kisgyermekek televíziózási szokásairól van szó. Csak alig valamivel kevesebbet tévéznek a tanultabb szülők gyerekei, az etnikum és a társadalmi-gazdasági helyzet nem meghatározó.
A szülők közel 30 százaléka véli úgy, hogy a TV, a DVD vagy a videó nézése hasznos a gyerek számára, elősegíti az agy fejlődését. Vannak, akik azt hiszik, hogy a kicsik élvezik a műsorokat, és nagyon sokan használják a TV-t afféle bébiszitterként, azaz örülnek, hogy egy kis szabad időhöz jutnak, esetleg a másik szobában a másik készülék előtt ülnek ők maguk is.
Érdekes, hogy a legtöbb szülő, ha például védőoltásról van szó, vagy arról, hogy nem szabad a gyereket verni, követi az irányelveket, hallgat a tanácsokra. A tévézés azonban más. A szülők többsége nem hiszi el, hogy a televíziózás potenciálisan veszélyes lehet ilyen fiatal korban. A mai 25-35 éves szülők maguk is a képernyő előtt nőttek fel. Ráadásul a bébiprogramok, és az egészen kicsik számára készült oktatóműsorok marketingesei igen jó munkát végeznek. Az azonban még egyetlen tudományos vizsgálatból sem derült ki, hogy az első néhány életévben hasznos lenne TV-t nézni.
Arra viszont számos kutatási eredmény utal, hogy 3 éves kor előtt a napi 30-60 percnél több tévézés a későbbi életszakaszban számtalan problémát okozhat, elég csak az elhízást, a tanulási nehézségeket, a figyelem hiányát vagy az agresszív viselkedést említeni. A pontos hatások felméréséhez azonban még sok kutatás szükséges.
Arra a kérdésre, betiltaná-e teljesen a kisgyerekek számára a televíziózást, dr. Zimmermann egy példával érzékelteti, hogy a televíziózással töltött idő okos megtervezésével hasznos lehet az, ami korlátozás nélkül nagy veszélyeket rejt magában. - A TV olyan, mint a motoros fűrész. Ha betartjuk a használati utasítást, remek szerszám. Ha azonban nem rendeltetésszerűen használjuk, abból nagy baj lehet.
A kisgyermeknek kétéves kora előtt elsősorban a szülei testi közelségére, a vele való személyes foglalkozására van szüksége. Olvassunk neki minél többet, adjunk neki műanyag edényeket, hadd főzzön velünk ő is a konyhában. Ne a televízió legyen az első számú megoldás.
Newsweek
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag