Címkézné az egészségtelen élelmiszereket a Fidelitas

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A Fidelitas szakmai programjának szellemében jogszabályban szavatolná, hogy a magas energiatartalmú termékeket csak figyelemfelhívó címkével, külön árusítótérben forgalmazhatnák. A címkén megjelölnék, hogy a termék fogyasztása elhízáshoz vezet, az elkülönített részben pedig kötelező lenne felhívni a figyelmet az ilyen élelmiszerek fogyasztásával járó kockázatokra.
A gyerekek elhízásának megállítását és az egészséges életmódra nevelést tűzte ki céljául Koszorús László, a Fidesz országgyűlési képviselője, a Fidelitas választmányi elnöke. Korábban önálló törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a kiskorúak dohányzása ellen, most azt kezdeményezi: az egészségtelen élelmiszereken is legyen címke, amely a fogyasztás veszélyeire figyelmeztet.
Az elhízásból fakadó betegségek gyógyítására nem kevesebb, mint négyszázötvenmilliárd forintot költ a magyar állam - ezzel a megdöbbentő adattal kezdi a beszélgetést Koszorús László, a Fidesz országgyűlési képviselője. A huszonhat éves politikus szerint azt kell elérni, hogy ezek a betegségek ne vagy legalábbis csekély számban alakuljanak ki, ezért már gyermekkorban a helyes életmódra kell nevelni a fiatalokat. A sportolás, a naponkénti testnevelésóra visszaállítása mellett ez az egészségtelen élelmiszerek veszélyeire való felhívást jelenti.
Katasztrofális állapotmutatók
Koszorús szerint a gyermek- és fiatalkori elhízás súlyos nehézségeket okoz majd a későbbi életszakaszokban, hiszen az ekkor kialakuló zsírsejtek állománya később már nem csökken. A politikus ijesztő adatokat sorol: "A fővárosi általános iskolások negyede túlsúlyos, elhízott. Rendszeresen dohányzik e korosztály hét százaléka, mozgásszegényen él negyvenkét százaléka."
A budapesti középiskolásoknál sem jobb a helyzet. Tizenhat százalékuk elhízott, háromnegyedük pedig mozgásszegényen él. Kevés tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, viszont annál több zsiradékot, édességet, tésztafélét, üdítőitalt. Rendszeresen dohányzik e generáció hatvan százaléka.
Zsírdús csemege karanténban
Koszorús szerint mindenképpen tennie kell az államnak azért, hogy a következő generációk egészségese javuljon, és helyt tudjanak állni majd a munkaerőpiacon.
Nyugati példákat hoz fel arra, hogy a fiatalkori elhízás ellen hogyan lehet küzdeni. "Legyél inkább fitt, mint kövér!" - ezzel a szlogennel kampányolnak Németországban. Egy rendelet alapján huszonöt százalékos büntetőáfát, közkeletűen "zsíradót" róhatnak ki a magas cukor- és olajtartalmú élelmiszerekre.
Fogyasztóvédők az unióban azt indítványozták: reggel hat és este kilenc óra között semmilyen egészségtelen élelmiszert népszerűsítő reklámot ne sugározhassanak a médiumok.
Magyarországon ilyen jellegű intézkedés még nem történt. Koszorús László kezdeményezése azonban változtathat ezen. A Fidelitas szakmai programjának szellemében jogszabályban szavatolná, hogy a magas energiatartalmú termékeket csak figyelemfelhívó címkével, külön árusítótérben forgalmazhatnák.
A címkén megjelölnék, hogy a termék fogyasztása elhízáshoz vezet, az elkülönített részben pedig kötelező lenne felhívni a figyelmet az ilyen élelmiszerek fogyasztásával járó kockázatokra.
A multik várhatóan támadnak
Arra a kérdésünkre, hogy mit szólnak ehhez az érintett világcégek, a politikus megmutatott egy levelet, amely védekezéssel indul. "Igaz, hogy a burgonyachips energiatartalma viszonylag magas, de a lakosság csak nagyon keveset fogyaszt belőle" - írja Somogyi György, a Chio-Wolf Magyarország vezérigazgatója. Szerinte a briteknél bevezetett címkézés jogos, hiszen ott tízszer-tizenötször magasabb a chipsfogyasztás.
"Nálunk egy ilyen intézkedés feleslegesen elbizonytalanítaná a fogyasztókat, és végső soron a fogyasztás drasztikus visszaeséshez vezetne" - írja a vezérigazgató, és szerinte ez a zirci gyáruk bezárásával is járhat, így ötszáztíz dolgozó és további, a beszállítók által foglalkoztatott kilencszáz ember megélhetése forogna kockán.
Koszorús László azonban leszögezte: "Nem azt mondjuk, hogy be kell tiltani a chipset, a kólát vagy a csokit. De az kötelességünk, hogy a fogyasztásukkal járó veszélyekre felhívjuk a figyelmet."
A Fidelitas alelnöke bízik abban, hogy a baloldal is támogatja majd javaslatát, ugyanúgy, ahogy a kiskorúak dohányzását visszaszorító jogszabály esetében is történt.
Fiatalokat védő rendelet
A kiskorúak által vásárolt dohánytermékekből tavaly huszonkétmilliárd forint jövedékiadó-bevétele keletkezett az államnak, noha a tizennyolc év alattiak cigarettával való kiszolgálása törvénytelen. Koszorús László és a Fidelitas fogyasztóvédelmi törvénymódosító határozattal elérte: ha egy tizennyolcadik életévét be nem töltött fiatalt kiszolgálnak dohánytermékkel, akkor a hatóság egy évre megtilthatja annak forgalmazását az adott üzletben.
(2007.07.11. 09:55)
Pindroch Tamás - Magyar Hírlap
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag