Álmatlanságban szenvedő gyerekek

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  InforMed

Egy amerikai alváskutató központ becslése szerint a gyerekek 20-25 százalékának van valamilyen alvási problémája, melyek skálája az alvajárástól a nehezen elalváson át akár az alvási apnoéig terjed.
Az alvási apnoe akkor jelentkezik, ha a légutak elzáródásnak, a gyerek horkol, és ezért gyakran felébred éjszaka.
A gyerekek 10-12 százaléka horkol álmában, de nem minden horkoló gyerek állapota súlyos. Gyermekkorban az apnoé fő oka a duzzadt mandula, és a legtöbb esetben ennek kivétele megoldást jelent az apnoéra. Van azonban egy másik tényező is, amely sajnos egyre gyakrabban fordul elő, és ez az elhízás.
Az apnoéval együtt járó nappali álmosság nagyon befolyásolja a gyermek hangulatát, éberségét és iskolai teljesítményét. Az egészséges gyerekek átlag 100-as IQ-jához képest az alvási apnoéban szenvedőké 85 volt. Ha nem kezelik, az apnoé maradandóan károsíthatja a kognitív funkciókat.
Az alvással összefüggő gyakori rendellenességek még az álmatlanság, a lidérces álmok, a gyakori felébredés és az alvajárás.
Ezek némelyikét egyszerű viselkedésbeli változtatással otthon is lehet kezelni:
- Feküdjön le és keljen föl a gyermek mindig ugyanabban az időben. A belső óra így beállítható, és a gyermek könnyebben el tud aludni.
- Alakítsunk ki számára lefekvési rutint. Lefekvés előtt 20-30 perccel már itt az ideje a nyugalmas készülődésnek.
- Tiltsuk ki az elektronikai eszközöket, játékokat a gyerek hálószobájából. A közvélemény-kutatók szerint az amerikai gyerekek 97 százalékának van TV, mobiltelefon, számítógép vagy Gameboy a hálószobájában, és ezek mind igen károsan befolyásolják az éjszakai nyugalmat.
- Korlátozzuk a koffein tartalmú italok fogyasztását. Nem csak a kávé tartozik ide, hanem az ice tea és a szénsavas italok zöme is. Lehet, hogy a délután 3-kor elfogyasztott teától nem tud a gyerek este 10-kor sem elaludni.
- Legjobb, ha a gyerek egyedül alszik el, ugyanis ha megszokja a felnőtt társaságát lefekvéskor, erre később akár éjjel egy órakor is igénye támadhat. Altassuk egyedül a gyermeket.
Az iskola is sokat tehet az alvási rendellenességek ellen, a kamaszkorúak biológiai órájának például kifejezetten ellentmond a kora reggeli órakezdés. Azokban az iskolákban, ahol bevezették a későbbi tanításkezdést, javultak a gyerekek osztályzatai.
HealthDay

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag