Alma vagy körte?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Kiss Éva, Kiss Verus

  HáziPatika.com

viscerális zsír, rejtett hasi zsír, testalkat, elhízás

Azt, hogy milyen kockázatokkal kell szembenéznünk, ha túlsúllyal küzdünk, leginkább a testünk formája határozza meg. Nem mindegy, hogy alma vagy körte, hiszen almaként például sokkal több egészségügyi kockázatnak vagyunk kitéve.

Hízunk, de hova?

Az egészség szempontjából a szervezetünkben felhalmozódott zsír mennyisége és a felhalmozódás helye is kockázatot jelent. Ha az alkatunk körte formájú, akkor a zsírszövetünk nagy része bőr alatti, úgynevezett szubkután zsír, és a csípő, comb, fenék körül helyezkedik el. Ha alakunk inkább az almára hasonlít, a súlytöbblet leginkább a derék köré rakódik le. Ebben az esetben több mint valószínű, hogy nagymértékű viscerális, azaz rejtett hasi zsírral rendelkezünk.

Tudta-e?

Több millió éve a viscerális zsír raktározása azért volt fontos, hogy a szervezetünk akár hosszabb ideig is kibírja táplálék nélkül, vagy egy rövid időre nagyobb energialöketet tudjon adni.

Viscerális zsírnak nevezzük azt a rejtett hasi zsírt, amely a létfontosságú szerveket veszi körbe a testünk középső részén. Ez a rejtett zsír a testzsírok legártalmasabb formája, mivel ha túlzott mértékben van jelen, az magas vérnyomást és inzulin rezisztenciát okozhat, ezek a kockázatok pedig növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és a stroke kialakulásának esélyét.

Számos tényező befolyásolhatja azt, hogy a testünk mennyi viscerális zsírt tárol. Az egészségtelen étrend növelheti a rejtett hasi zsír mennyiségét, míg a rendszeres mozgás csökkentheti azt. Befolyásoló faktor lehet még a nemünk, a hormonok (a változó korban lévő nők esetében), az etnikai hovatartozás, és a rejtett hasi zsír mennyisége a felmenők körében.

A kockázat centiméterekben mérhető

A kockázat objektív adatokkal is mérhető: ismerje meg veszélyeztetettségének mértékét! Mérje meg derékbőségét közvetlenül a köldök feletti vonalban. Ha Ön férfi, és derékbősége nagyobb, mint 94 cm, illetve ha Ön nő, és derékbősége nagyobb, mint 80 cm, akkor veszélyeztetett. A férfiaknál 102 cm, a nőknél 88 cm még nagyobb kockázatot jelent.

Nem (csak) esztétikai kérdés

A túlsúly azért növeli jelentősen a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát, mert a szívnek keményebben kell dolgoznia, hogy biztosítsa a szervezet vérellátását, így sérülékenyebb. Gyermekek esetében például a túlsúly ötszörösére növeli annak valószínűségét, hogy az illető szívbeteg lesz, vagy 65 éves kora előtt agyvérzést kap. A többletkilók növelik az olyan problémák kialakulásának valószínűségét is, amelyek megsokszorozzák a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát. Így például a túlsúlyos egyénekben a magasvérnyomás-betegség kialakulásának veszélye kétszer-hatszor nagyobb. Ha Ön túlsúlyos, akkor még nagyobb a kockázata a 2-es típusú cukorbetegségnek is: a cukorbeteg emberek 80 százaléka túlsúlyos.

Tartsa egyensúlyban!

A túlsúlyosság oka, hogy több kalóriát fogyasztunk, mint amennyit elhasználunk. Az életünket "energiaegyensúlyban" kell élnünk. Ha Önnek fogynia kell, akkor kevesebb kalóriát kell fogyasztania, mint amennyit eléget.

A rendszeres testgyakorlás és a kiegyensúlyozott étrend segítenek abban, hogy megőrizze kondícióját, és több kalóriát égessen el. Kerülje a gyors fogyókúrákat, melyek irreális eredményekkel kecsegtetnek és bizonyos ételek fogyasztására (vagy éppen kerülésére) buzdítanak. Ha fokozatosan csökkenti testsúlyát, nagyobb az esélye arra, hogy az eredmény tartós lesz.

Ne vegye a szívére!

A szív- és érrendszeri betegségek nagy része megelőzhető, egyszerű, "házilagos" eszközökkel. A megelőzésnek két összetevője van: az egészséges táplálkozás és a fizikai aktivitás. Néhány alapvető jó tanács az elsőhöz: ügyeljen rá, hogy étrendje kiegyensúlyozott legyen, bőségesen tartalmazzon gyümölcsöt és zöldségféléket, teljeskiőrlésű gabonaféléket, alacsony zsírtartalmú termékeket, lágy margarinokat és olajokat, sovány húsokat, halat és hüvelyeseket. Korlátozza só- és cukorfogyasztását!

Reggelizzen minden nap, és legyen gondja rá, hogy naponta legalább háromszor étkezzen. Alkalmazzon az olajban, zsírban való kisütés helyett egészségesebb főzési technikákat, például párolást, főzést, grillezést és sütést. Kerülje az édességeket és a gyorséttermi ételeket. Igyon meg legalább 6-8 pohár vizet naponta. Készüljön fel a kísértésre, ezért tervezze előre meg egészséges étkezését.

Egy kis mozgás...

A fizikai aktivitás nemcsak edzőteremben valósítható meg! Felnőttek esetében már napi 30 perces séta is segíthet a kockázat csökkentésében, a gyermekeknek naponta legalább 60 percet kell testmozgással tölteniük. Meg lehet szokni újra a lépcső használatát a lift helyett, persze csak fokozatosan növelve a napi "adagot".

A túl sok tévénézés helyett érdemes olyan elfoglaltságokat találni, amelyek közös családi "megmozdulásokra" is alkalmat adnak, lehet az labdázás, pingpongozás, úszás, séta, kirándulás, kertészkedés és ezernyi más. A hétköznapi teendők is sok mozgáslehetőséget rejtenek, hiszen az intéznivalók egy részét gyalog is sorra vehetik, vagy legalább a céljuk előtt egy megállóval előbb szálljanak le a buszról.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag