A rossz alvástól elhízhatunk

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

alvás, elhízás

Valóban segíthet az elhízással küzdő embereken, ha hűvös hálószobájukban többet és jobban tudnának aludni? Olasz szakértők szerint ugyanis ezek a tényezők szorosan összefüggenek az elhízásra való hajlammal.

Az International Journal of Obesity oldalain ismertetett kutatásban Dr. Simona Bo és kollegái (Turin Egyetem) összesen 1300 középkorú felnőtt életét kísérték figyelemmel hat éven keresztül. A kutatás ideje alatt 103-an lettek túlsúlyosak.

Amikor különböző környezeti tényezőket kerestek, a tudósok rájöttek, hogy az alvási szokások szorosan összefüggenek az elhízásra való hajlammal. Minden egyes alvással töltött órával 30 százalékkal csökken az elhízás esélye, még akkor is, ha más rizikófaktorokat is (mozgásszegény életmód) figyelembe veszünk.
A másik fontos tényező a hőmérséklet. Sokkal ritkábban alakul ki a kóros elhízás olyan embereknél, akik télen nem fűtenek annyira, illetve azoknál, akik hálószobájukat hűvösen tartják éjszakára.
Természetesen az étrendet sem lehet figyelmen kívül hagyni: az alacsony rosttartalmú étrend növeli az elhízás és az abnormálisan magas vércukorszint kialakulásának esélyeit.

"A kutatási eredmények nem jelentik azt, hogy ha letekerjük a fűtést vagy többet alszunk, akkor le fogunk fogyni - nyilatkozta Dr. David B. Allison, az Alabama Egyetem Étkezési és Túlsúly Kutatóközpontjának igazgatója. - Ezek azonban olyan életmódbeli tényezők, amelyek segíthetnek testsúlyunk megőrzésében."

"Szervezetünk több kalóriát éget el, ha állandóan dolgoznia kell azon, hogy testhőmérsékletünket szinten tartsa - magyarázza Dr. Allison. - Az alvásmegvonás pedig egyrészt összezavarja hormonháztartásunkat, másrészt pedig nem biztosítja a folyamatos energiaellátást, így azok, akik naponta hat óránál kevesebbet alszanak, többet esznek és isznak, hogy energiaszintjüket megtartsák. Természetesen önmagában egyik tényező sem tehető felelőssé az elhízásért, ezek a faktorok együtt okozzák a kóros elhízást."

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag