A könnyű ebéd a fogyás titka

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

egészséges táplálkozás, elhízás

 Éhezés, sanyargató diéták, vagy különböző fogyókúrás porok nélkül is egyszerűen veszíthet a súlyából az, aki könnyű ebédet fogyaszt.

Ha valaki könnyű ételt fogyaszt ebédre, nem feltétlenül lesz éhesebb a nap hátralevő részében, sőt a hiányzó kalóriákat a nap végén sem kompenzálja - derült ki az amerikai Cornell Egyetem legújabb tanulmányából. A kutatók arra keresték a választ, hogy vajon miért nem lesznek éhesebbek a nap végére azok, akik magas fehérjetartalmú italokat fogyasztanak a fogyókúrájuk során, valamint miért nem pótolják este sem a kalóriahiányt.

A kutatásba 17 önkéntest vontak be, akiket 5 héten keresztül teszteltek. Az első héten bármit fogyaszthattak a büféből, amit csak megkívántak. A második és a harmadik héten a csoport felét arra kérték, hogy csak az ellenőrzött adagú hat étel közül válasszanak, de bármennyit ehetnek más élelmiszerekből is. Az utolsó két héten már a másik csoport tagjai is csak az előre meghatározott porciójú ételeket ehették. Az eredmények igen látványosak voltak. Az utolsó 10 nap csökkentett adagú ételeinek fogyasztása után a résztvevők naponta mintegy 250 kalóriával vittek be kevesebbet a szervezetükbe, és átlagosan fél kilót fogytak.

"Ez a tanulmány megerősítette azt a feltevést, miszerint az emberek képtelenek a pontos energiabevitel szabályozására. Egy év alatt egy ilyen egyszerű étrend pedig akár 6 kiló fogyást is eredményezhet" - mondta David Levitsky, a Cornell Egyetem pszichológia és táplálkozástudomány professzora. "A tanulmány azt sugallja, hogy a magas rost- vagy fehérjetartalmú ételek nem azért hatásosak, mert elnyomják az étvágyat, hanem mert kevesebb kalóriát tartalmaznak. Az emberi szervezet ugyanis nem rendelkezik azzal a mechanizmussal, hogy az előző étkezés kalóriahiányát a következővel kompenzálja."


Animáció: HáziPatika.com

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag