A fogyasztószerektől hízni is lehet?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Önkéntelenül is bízva a csodaszer hatásában - hajlamosak vagyunk nemhogy nem betartani a fogyókúra előírásait, de többet is enni.

Egy új kutatásban, amiről a Daily Mail számolt be, azt vizsgálták, hogyan változnak meg a diétázók étkezési szokásai, amikor fogyasztószereket kezdenek használni. Azt találták, hogy a gyógyszereket szedők többet és egészségtelenebb ételeket kezdenek enni, mivel becsapják saját magukat.

10 ok, amiért nem fogyunk

Előfordulhat, hogy nem működik az edzés, nem fogyunk. Elárulunk tíz dolgot, amiket betartva jó eséllyel kikerülhetjük a csapdákat. Olvasson tovább, kattintson!

Fogyókúrázni nehéz: nem kevés lemondással és szenvedéssel jár. Nem elég szigorú szabályok és időrend szerint étkezni, nem árt a napi szintű testmozgás sem. És sokszor az áldozatnak csak lassan érik be a gyümölcse: amilyen gyorsan jönnek fel a kilók, legalább olyan lassan mennek le. Nem csoda, hogy nagyon csábítóan hat a fogyni vágyókra egy olyan lehetőség, amely a szenvedést és a kellemetlenségeket mellőzve hozza, ráadásul gyorsan az áhított eredményt. Ezt a mézes madzagot nyújtják a diétázóknak a fogyasztószerek. Csakhogy általuk csak becsapjuk magunkat: a fogyasztótablettákat szedők ugyanis gyakran nemhogy nem fogynak, hanem még híznak is a "diéta" ideje alatt.

Nem lehet mindent a tablettára bízni!

Nem lehet mindent a tablettára bízni!


Ez a kutatók szerint annak köszönhető, hogy a fogyni vágyók úgy gondolkodnak, hogy a tabletta majd úgyis hatni fog - így bármit lehet enni, akár édességeket vagy zsíros ételeket is, és a mennyiségre sem kell odafigyelni. A tévedés ebben persze az, hogy ezek a fogyasztószerek kiválthatják a diétát.

Hogy ezt a feltételezést tesztelje, Lisa Bolton, a pennsylvaniai állami egyetem kutatója 600 önkéntessel végzett kísérletet. A résztvevőknek háromféle kekszet adtak: csokoládésat, csokoládé nélkülit és olyat, amelyre az volt írva, hogy csökkentett a zsírtartalma. A résztvevők felével pedig a kekszek közüli választás előtt megnézettek egy reklámot is, amelyben egy fantasztikus zsírbontó hatású fogyasztótablettáról volt szó.

A résztvevők választásai szignifikánsan különböztek a két csoportban. Azok, akik látták a fogyasztószer reklámját, jóval több kekszet ettek fejenként - volt olyan is, aki 30 darabot is elfogyasztott. És minél hizlalóbb volt a keksz, annál többet ettek belőle azok, akik előtt a fogyasztószer reklámja elhúzta a mézes madzagot.

A kutatás eredményei arra hívják fel a figyelmet, hogy a fogyasztószerek, amelyek könnyű, egyszerű és gyors fogyást ígérnek, éppen az ellenkező hatást érhetik el. A tabletták várt hatására számítva ugyanis a diétázók hajlamosak jóval többet, és jóval egészségtelenebbül étkezni. Ha a fogyókúrázok képesek lennének a fogyasztószerek marketingfogásain átlátni, akkor valószínűleg ez a negatív hatás csökkenne.
Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Farkasdi Edina
dietetikus, personal trainer
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30061

További dietetikus magánrendelésekért kattintson!

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag