A csontváz hatása az anyagcserére

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A legtöbb ember nehezen tudná elképzelni, hogy csontjait szerveknek tekintse.
Az emberek ugyanis mindmáig egyfajta szerepet tulajdonítanak csontozatuknak, amely arról gondoskodik, hogy az ember ne rogyjon össze. Egyszóval megtámasztani, azt igen, de ráadásul még irányítani is? Pedig a csontváz nyilvánvalóan mégis ezt teszi, amennyiben anyagcsere hormonokat termel - olvasható a Der Spiegel című német magazinban.
Egereknek köszönhető, hogy egy nemzetközi kutató csoport erre a felismerésre jutott. Na Kyung Lee , a New York-i Columbia Egyetem kutatója munkatársaival együtt genetikailag megváltozott egereket vizsgált, amelyeknek szervezetéből hiányzott az osteocalcin. Az ugyan már korábban ismert volt, hogy ez a fehérje a csontban képződik és nemcsak része a szilárd csontanyagnak, hanem a csontokból más szövetekbe is eljut. Az ellenben eddig nem volt világos, hogy ennek van-e valami rendeltetése? Lee és csapata megfigyelte, hogy állatok hajlamosak a túlzott elhízásra, ha hiányzik szervezetükből ez az anyag. Nemcsak egerek, hanem emberek bizonyos csontsejtjeiben is képződik osteocalcin. A kutatók a "Cell" című amerikai szaklapban számoltak be arról, hogy az osteocalcin tükör befolyással van a cukor anyagcserére. Hiánya az állatoknál nemcsak túlsúlyossághoz, hanem a kettes típusú diabeteshez, a korábban öregkori cukorbajnak nevezett kórhoz is vezethet.
Amikor azonban a kutatók osteocalcint fecskendeztek a beteg egerekbe, azok szervezete több inzulint termelt és ennek megfelelően csökkent a vércukor szintjük. Laboratóriumi vizsgálatok ráadásul azt is kimutatták, hogy a csontfehérje arra serkenti a zsírsejteket, hogy adiponektin nevű hormont termeljenek, amely azután fokozza az inzulin pozitív hatását a vércukor tükörre. "Annak a felismerésnek köszönhetően, hogy csontjaink számunkra eddig ismeretlen módon őrködnek vércukor szintjén, egészen új ismeretek birtokába jutottunk a csontváz funkcióját illetően" - mutatott rá Gerard Karsenty , a kutató csoport tagja.
2007-08-12 17:00
Forrás: MTI - Panoráma

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag