Hidak és fogpótlások: mit kell tudni róluk?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A fogpótlások készíttetése egyáltalán nem luxus, hanem a meglévő fogak egészségének megőrzését szolgálja. Milyen "áthidaló" elemet válasszunk?

Áthidalni a sorvadásveszélyt

A fogpótlások készíttetése egyáltalán nem luxus, hanem a meglévő fogak egészségének megőrzését szolgálja. Egy-két őrlőfog hiánya már károsan befolyásolhatja a harapási magasságot, ami a fogak erős kopásához vezet. A fogak illeszkedésének megváltozása károsítja, sorvasztja az ínyt, ha a szomszédos és a hiányzó fogakkal szemben levő fogak kimozdulnak a helyükből, kilazulnak, az állkapocs mozgása is megváltozik. A foghiány a határoló fogak dőléséhez vezethet, amely előbb-utóbb az összes fognál résképződést okoz. Ez a későbbi hídkészítés esélyeit is nagyban rontja.

Beruházás fogáldozat-hozatallal?

Tipp!

A helyes fogápolási rutinnal mindenki tisztában van, sokan mégsem követik! Olvassa el Fogápolási kisokosunkat!

Sokan úgy gondolják, hogy a fogpótláshoz lecsiszolt fogakkal nagy kárt okoznak, pedig gyakran ezek a hiányt határoló fogak is szuvasak vagy tömöttek. Ezek a fogak egy jól záró korona alatt teljesebb értékűvé válhatnak, hiszen a pontos korona alatt egyáltalán nem romlanak. A csiszolás pedig a fogtechnikai anyagok fejlődésével már csak igen kevés foganyag eltávolítását jelenti - természetesen fájdalmatlanul. Kisebb foghiányok esetén, főleg ott, ahol a hiányt egészséges fogak határolják, érdemes mérlegelni a fogbeültetés lehetőségét, vagy ún. ragasztott híd készíthető. A fogászati technikák fejlődése ugyanis lehetővé tette a fogak lecsiszolása nélküli kisebb hidak tömegszerű megtámasztását a szomszédos fogakon.

A fogpótlások készíttetése egyáltalán nem luxus

A fogpótlások készíttetése egyáltalán nem luxusPillér híján

Nagy foghiányok esetén - melyek már "rendes" híddal nem pótolhatók, főleg, ha a foghiány a fogsor végén van - sok esetben fix megoldást jelenthet az ún. üvegpilléres híd, mely sebészeti beavatkozás nélkül, ragasztással készül.

Így azoknál, akiknél fogbeültetésre valamilyen okból nincs lehetőség, mégsem kell kivehető pótlást készíttetni, amit sok ember az öregedés látható bizonyítékaként él meg.

Hamar munka sosem jó

Ha valaki nem akar fog nélkül maradni, akkor érdemes ideiglenes pótlást csináltatnia, és a végleges porcelánhidat csak akkor tanácsos elkészíteni, amikor a foghúzás után a sebek már annyira gyógyultak, hogy az íny megfelelő mértékben visszahúzódott. Mindig a munka elvégzése előtt tisztázza a páciens az összes felmerülő kérdést az orvossal, kérdezze meg, mit javasol, mit nem, mennyi idő szükséges bizonyos gyógyulási folyamatokhoz stb. Természetesen az anyagok minőségéről és az árakról is érdemes tájékozódni, s célszerű előre megkérdezni az orvost, hogy egy adott munka mennyibe fog kerülni.

Az is fontos kérdés, hogy mennyi időre oldja meg a problémát a pótlás, és hogy mennyi időre vállal garanciát az orvos az általa elvégzett munkáért és a felhasznált anyagokért.
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

30984

Orvos válaszol
Aktuális
Sok idős embert a gyermeke ápolCsalád

Sok idős embert a gyermeke ápolErősödik a nem anyagi segítségnyújtás szerepe

Miért fontos a rostdús táplálkozás?Aranyér

Miért fontos a rostdús táplálkozás?A rostokban gazdag étrenddel az aranyérbetegség kialakulása megelőzhető

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?Arcápolás

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?A BB-krémek a minden napi használat során sem ártanak az arcbőrnek

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetEndometriózis

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetA közvélekedéssel ellentétben a fájdalmas menstruáció nem normális jelenség

Az arctisztítás forradalmaMicella

Az arctisztítás forradalmaAz arcápolás első lépése a megfelelő tisztítás

ProsztataInkontinencia

ProsztataÁllandó vizelési inger férfiaknál

Fejfájás? Időjárási frontok

Fejfájás? Nézze meg a mai napra vonatkozó frontadatokat!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +15 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban hétfon délelőtt keleten egyre többfelé megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, míg az ország más részein alig zavarja majd felhő a kellemesen napos időt.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag