Fogászat: kevesebb beteg, több húzás

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A dunaújvárosi fogorvosokat kevesebb beteg kereste fel, miközben a gyermekek körében jelentősen nőtt a foghúzások száma.
Dunaújvárosban tizenhárom fogorvos és két röntgenasszisztens látja el a betegeket, valamennyien vállalkozási formában. Feladatuk a felnőtt és gyermek lakosság fogászati alapellátása, az iskolafogászati és az ügyeleti ellátás.
A fogorvosi szolgálat évente egy alkalommal beszámol a dunaújvárosi közgyűlésnek az előző évben végzett munkájáról. A szolgálat tavalyi munkájáról szóló beszámolóból kiderül, hogy a fogászati rendeléseken kevesebb beteg jelent meg, mint a korábbi években. A felnőttek esetében a csökkenés tizennégy százalékos, a gyermekek megjelenése hét százalékkal kevesebb az előző évhez viszonyítva.
A felnőtt betegek körében a foghúzások száma közel húsz százalékkal csökkent, ugyanakkor drámai emelkedést mutat a gyermekek körében végzett fogeltávolítás, amely kétharmadával növekedett az előző évhez képest. A felnőtteket ellátó fogászat adataiból megállapítható, hogy a fogpótlások száma a koronák készítésénél nyolcvanhét százalékkal, a hidak pótlásánál közel háromszáz százalékkal, vagyis nagyon magas arányban emelkedett, ugyanakkor a kivehető fogpótlások tekintetében egyharmadával csökkent.
Az ügyeleti ellátást igénylő betegek száma emelkedett. A helyi lakosok megjelenése az ügyeleten huszonhárom százalékkal, a vidéki lakosok megjelenése közel egyharmaddal nőtt. Pozitívum, hogy az önkormányzat segítségével tavaly sikerült rendezni a vidékiek fogászati ügyeleti ellátását, és több település is fizet lakosai után. (A dunaújvárosi önkormányzat minden évben támogatja a fogaszati ügyelet működését, a támogatást pedig az igénybevétel arányában elvárja a vidékiektől is.)
Az ellátáshoz szervesen kapcsolódó fogászati röntgenszolgálat mutatóiban is emelkedés érzékelhető. A beutalt betegek száma harminchét százalékkal, a felvételeké egyharmaddal emelkedett.
Az iskolafogászat felosztási szempontjaira a szakfelügyelő főorvos javaslatokat fogalmazott meg, s ezeket figyelembe véve készíti el az önkormányzat az új ellátási tervezetet.
2007-05-20 13:04
Forrás: Weborvos S. J.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag