Fogászat: kevesebb beteg, több húzás

Kövessen minket!

A dunaújvárosi fogorvosokat kevesebb beteg kereste fel, miközben a gyermekek körében jelentősen nőtt a foghúzások száma.
Dunaújvárosban tizenhárom fogorvos és két röntgenasszisztens látja el a betegeket, valamennyien vállalkozási formában. Feladatuk a felnőtt és gyermek lakosság fogászati alapellátása, az iskolafogászati és az ügyeleti ellátás.
A fogorvosi szolgálat évente egy alkalommal beszámol a dunaújvárosi közgyűlésnek az előző évben végzett munkájáról. A szolgálat tavalyi munkájáról szóló beszámolóból kiderül, hogy a fogászati rendeléseken kevesebb beteg jelent meg, mint a korábbi években. A felnőttek esetében a csökkenés tizennégy százalékos, a gyermekek megjelenése hét százalékkal kevesebb az előző évhez viszonyítva.
A felnőtt betegek körében a foghúzások száma közel húsz százalékkal csökkent, ugyanakkor drámai emelkedést mutat a gyermekek körében végzett fogeltávolítás, amely kétharmadával növekedett az előző évhez képest. A felnőtteket ellátó fogászat adataiból megállapítható, hogy a fogpótlások száma a koronák készítésénél nyolcvanhét százalékkal, a hidak pótlásánál közel háromszáz százalékkal, vagyis nagyon magas arányban emelkedett, ugyanakkor a kivehető fogpótlások tekintetében egyharmadával csökkent.
Az ügyeleti ellátást igénylő betegek száma emelkedett. A helyi lakosok megjelenése az ügyeleten huszonhárom százalékkal, a vidéki lakosok megjelenése közel egyharmaddal nőtt. Pozitívum, hogy az önkormányzat segítségével tavaly sikerült rendezni a vidékiek fogászati ügyeleti ellátását, és több település is fizet lakosai után. (A dunaújvárosi önkormányzat minden évben támogatja a fogaszati ügyelet működését, a támogatást pedig az igénybevétel arányában elvárja a vidékiektől is.)
Az ellátáshoz szervesen kapcsolódó fogászati röntgenszolgálat mutatóiban is emelkedés érzékelhető. A beutalt betegek száma harminchét százalékkal, a felvételeké egyharmaddal emelkedett.
Az iskolafogászat felosztási szempontjaira a szakfelügyelő főorvos javaslatokat fogalmazott meg, s ezeket figyelembe véve készíti el az önkormányzat az új ellátási tervezetet.
2007-05-20 13:04
Forrás: Weborvos S. J.

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, főleg az ország északkeleti felén várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag