A megfelelő táplálkozás véd a fogszuvasodás ellen

Milyen ételeket nem érdemes fogyasztani?
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Zsupos Ildikó

  Ízek és Érzések

fogszuvasodás, cukor, fogápolás, xilit

A fogak és a száj egészsége hozzájárul teljes egészségi állapotunkhoz és jó közérzetünkhöz. A rossz fogak nemcsak rossz táplálkozást vonnak maguk után, de hátrányosan befolyásolhatják a beszédkészséget és az önbecsülést is.

Sajnos a fogászati kezelések általában igen költségesek, az ajánlott féléves szűrővizsgálatról mégsem érdemes lemaradni. A mai modern technikának köszönhetően a fogápolás egyáltalán nem olyan fájdalmas, ahogyan emlékeinkben élhet, de fogaink megfelelő állapotát illetően sokat tehetünk mi magunk is, méghozzá táplálkozásunk által. Bár a legtöbb országban a fejlett fogápolási technológiáknak köszönhetően csökkent a fogszuvasodás mértéke, a nem megfelelő étkezési szokások még mindig nagy szerepet játszanak a probléma kialakulásában. Lássuk, mit tehetünk étkezésünkkel fogaink egészségéért!

Erjeszthető szénhidrátok


A fogszuvasodás elkerülésére a legtöbb fogorvos azt tanácsolja, hogy kerüljük a cukrot és a cukros ételek fogyasztását. Mára már egyértelműen bizonyítást nyert, hogy az erjeszthető szénhidrátok hozzájárulnak a fogszuvasodáshoz, így például a cukor és a cukortartalmú édességek, a tésztafélék, a rizs, a burgonyachips, a gyümölcsök és a kenyér is.

Élelmiszerek jellemzői


A fogszuvasodás kialakulását nagyban befolyásolja az egyes élelmiszerek állaga is, vagyis az, hogy mennyire ragad bele a fogakba. Azok az élelmiszerek, amelyek gyorsan távoznak a fogak közül, kevesebb problémát okoznak, mint azok, melyek megtapadnak a fogakon. A chipsek és a kekszek például hosszabb ideig megtapadnak, mint a karamella vagy a gumicukorka, ugyanis utóbbiak olyan cukrokat tartalmaznak, melyek a nyál által feloldódnak.

Az étkezés gyakorisága


Egyelőre még nem bizonyított, hogy a gyakori szénhidrát fogyasztás kapcsolatban lenne a fogszuvasodás kialakulásával. Ugyanakkor minden alkalommal, amikor szénhidráttartalmú ételt vagy italt fogyasztunk, savas közeg alakul ki a szájban, és ezáltal megjelennek a fogszuvasodást okozó baktériumok. Ez a folyamat az étkezés vagy ivás után 20-30 percig tart, vagy akár hosszabb ideig is, ha ételmaradék ragad a fogak közé. Két étkezés között a nyál segít a savak semlegesítésében és a száj pH értékének helyreállításában. Viszont, ha túl gyakran eszünk vagy iszunk szénhidráttartalmú ételeket, italokat, a fogzománc nem tud ellenállni, és a szuvasodás folyamata elkezdődik. Az egész napos nassolás és állandó eszegetés éppen ezért nem javasolt.

Élelmiszerek a védelemért


Ma már vannak élelmiszerek, melyek segítenek a szuvasodás elleni harcban. A kemény sajtok például növelik a nyál termelődését. A sajtok ugyanakkor tartalmaznak kalciumot, foszfátot és kazeint, tejfehérjét, melyek védenek a szuvasodástól. Éppen ezért javasolt az étkezést sajttal befejezni.

Fogbarát termékek


Találkozhatunk olyan termékekkel is, melyek segítenek a fogak védelmében. Ilyen például a xilit, melyet felhasználnak rágógumikhoz is, de sütemények, édességek édesítésére is kiváló. A szájban lévő baktériumok a xilitet nem tudják hasznosítani, ezáltal nem tudnak a fogszuvasodást előidéző savakat sem termelni. Érdemes minél gyakrabban használni belőle.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag