A fogbeültetés nem fájdalmas, csak az ára - A külföldinek megéri

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

(MTI-Press) - A fogorvosi magánrendelőkben mind több a külföldi páciens, akik ha rágni talán nem is, számolni még tudnak és a hazájukban szokásosnál jóval olcsóbb magyarországi árak miatt utaznak ide fogpótlásra, vagy -beültetésre. A keresletet felismerve kimondottan brit ügyfelekre szakosodott fogászati rendelő is nyílt már, amelynek vezetője e speciális piacra vonatkozó kérdéseinkre válaszolt.
A fogorvosi rendelő sokak számára a borzalmak színhelye. Pedig a legtöbb kezelést már fájdalommentesen tudják elvégezni, s a páciensnek legföljebb az fáj, amikor a szépítő-gyógyító kezelések árát kell kiegyenlítenie. A nyugat-európai páciensek viszont ekkor is csak mosolyognak, hiszen ők az otthoni számla töredékét fizetik. A British-Hungarian Medical Service ügyvezető igazgatójával, Varga Imrével beszélgettünk, szerencsére csak irodájának kényelmes foteljében.
- Hogyan határozták el, hogy angol-magyar fogászati rendelőt nyitnak? Azt tudjuk, hogy az osztrák határ mentén virágzik a fogászati turizmus, de Budapesten, angol pácienseknek?
- Az egyik ok az angliai fogorvosi kezelések financiális hátterében keresendő. Angliában rendkívül drága minden beavatkozás, ami nem alapkezelés. A fogpótlás, az implantáció, s mi elsősorban erre szakosodtunk. Az angol alsó- és középosztály számára szinte megfizethetetlen, ráadásul kevés az olyan klinika is, ahol van hozzá megfelelő felszerelés és szakorvos. A várakozási idő meg túlságosan hosszú. Társamat keresték meg angol betegeket közvetítő irodák azzal a céllal, hogy az általuk föllelt betegek kezelését el tudnánk-e látni? Így kezdtünk a vállalkozásunkba - mesélte Varga Imre.
- Az ország euróövezetbe lépése nem befolyásolhatja sikerüket?
- Nem csak az euró maga, hanem a frissen belépett uniós országok is befolyásolhatják a jelenlegi piaci helyzetet. Már most láthatjuk romániai, bulgáriai orvosok jelenlétét az internetes piacon, akik hasonló kezeléseket ajánlanak, messze nem olyan szakmai hírnévvel, mint a magyar. Persze nem tudhatjuk, hogy vannak-e olyan jó szakemberek, mint a hazai gárda. Egyelőre úgy érezzük, hogy hírnév és ár szempontjából is versenyképesek vagyunk. Ám ha a mostani árainkat emelnünk kell, akkor elveszhet a versenyképességünk.
- Az angolok és más külföldi országok pácienseinek foga egészségesebb, mint a magyaroké?
- Nagyrészt angolszász ügyfeleink vannak. Egyértelműen rosszabb a fogaik átlagos állapota, mint a hazai betegeké. Nem fordítanak annyi energiát a harminc évesnél idősebbek a fogmegőrzésre, mint Magyarországon, inkább vállalják a teljes fogsor cserét. Vagyis az egészséges fogaikat is kihúzatják, és vállalják a fogbeültetést. Nem gondolkodnak komplett, kivehető protézisekben, mint egy átlag magyar beteg. Ez természetesen az anyagi lehetőség függvénye.
- Mennyire fájdalmas a beavatkozás?
- Mondhatni, abszolút fájdalommentes, és ez szó szerint értendő. Hagyományosan történik a kezelés, tehát nem lézeres módszerekkel, viszont olyan korszerű, modern fájdalomcsillapítóink vannak, hogy a beteg semmit nem érez. Öt-hat, esetleg hét beültetés felett szoktuk alkalmazni az altatást, melyben aneszteziológus csoport közreműködik. Tehát folyamatos, nyugtatott állapotban történik a kezelés.
- És mennyire fáj egy magyar pénztárcának az átlagos fogpótlás?
- Nagyon szűk réteg engedheti meg magának. Ez drága beavatkozás, több száz ezer forintban kell gondolkodni. Egy teljes fogsorbeültetést csak a milliomosok engedhetnek meg maguknak - állítja az ügyvezető igazgató.
- Az elmondottak szerint sima töméssel, foghúzással nem is foglalkoznak?
- Az implantáláshoz kapcsolódó konzerváló tevékenységeket természetesen elvégezzük, de ez csak másodlagos.
- Mit mondhat a magyarországi konkurenciáról: megbecsülik a magyar fogorvosok szakmai tudását, felkészültségét, illetve a hazai rendelők, technikai felszereltség szempontjából állják az európai versenyt?
- Kettéválik a kép: jól felszerelt magánrendelőkről és hagyományos szakrendelőkről beszélhetünk. A fogorvosok társadalma is kettészakadt. Vannak, akik folyamatos szakmai továbbképzéssel a maximumot tudják nyújtani, míg mások az átlag fogorvosi beavatkozást adják. Mindkettőre van igény és példa. A szakembergárdának nagyon jó hírneve van, és sokan nagy erőket vetnek be azért is, hogy praxisukat külföldön folytassák.
H. D.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag