EU minisztertanácsa: Elfogadták az "egészség akcióprogram" tervezetét

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Belementek azokba a változtatási javaslatokba is, amelyeket a Parlament tett az első olvasatban, azután pedig az Európai Bizottság.
Egy hivatalos közös álláspontot az Európai Tanács 2007 elején fog megállapítani és a program az Európai Parlamentbe kerül második olvasatban. A Szerződés 152 cikkelye (közegészségügy) jogi alapján egy 365,6 millió eurós költségvetéssel kell ellátni, amivel az egészség terén a projekteket az Európai Bizottság 2007-től 2013-ig finanszírozni fogja, aminél a következő fő célokat fogalmazzák meg:
"A polgárok jobb egészségvédelme," "egészségfejlesztés a jólét és a szolidaritás fokozására" valamint "az egészségügyi kérdések ismeretének megszerzése és terjesztése".
Az első cél, "a polgárok jobb egészségvédelme" keretében intézkedéseket tesznek, hogy a polgárokat védjék az egészségügyi fenyegetettségek ellen. Ehhez tartozik az EU és a tagállamok kapacitásainak fejlesztése is az ellenintézkedések megragadására. Az első célhoz tartozik továbbá az intézkedések a betegbiztonság terén, a sérülések és balesetek valamint közösségi előírások a vér, szövetek és sejtek vonatkozásában és a nemzetközi egészségügyi előírások támogatása.
A második cél az "egészségfejlesztés a jólét és a szolidaritás fokozására" keretében intézkedéseket tesznek az aktív öregedés fejlesztésére jó egészségben és az egyenlőtlenség kiküszöbölésére, különös tekintettel az új tagállamokra. Ehhez tartoznak az intézkedések az egészségügyi rendszerek közötti együttműködés fejlesztésére a határokon túlnyúló témákban, mint a betegek és az egészségügyi szakmunkaerők mobilitása. Ezenkívül a második cél az intézkedések is a lakosság egészségi helyzetének lényeges befolyásolási tényezőire, mint a táplálkozás, alkohol, dohány- és drogfogyasztás, valamint a szociális és fizikális környezet minősége.
A harmadik cél, az "egészségügyi kérdésekről való ismeretek szerzése és terjesztése" keretében intézkedéseket tesznek az ismeretek és bevált eljárások cseréjére olyan témákban, amelyekben a Közösség valódi együttműködést tud nyújtani, amennyiben összehozza a különböző országok tapasztalatait pl. ritka betegségeknél vagy határokon túlnyúló témákban, amelyekben az egészségügyi rendszerek közötti együttműködésről van szó. Horizontális témákat is felvesznek, amelyeket az Európai Parlament első olvasatban hangsúlyozott, mint pl. a nemek szerinti egészségügyi szempontok vagy a gyermekek egészsége. Továbbá olyan központi témákkal foglalkoznak, amelyek minden tagállam számára érdekesek, mint pl. a szellemi egészség. Végül a harmadik cél intézkedések az EU egészségügyi ellenőrzési rendszerének kiépítésére is és az az indikációk és más eszközök fejlesztésére, valamint az információk felhasználóbarát terjesztése a polgárok számára pl. az egészségügyi honlapokon keresztül.
Végül az Európai Bizottságnak néhány szempontja van az egészségügyi rendszerek együttműködésére. A középpontban állnak a határokon túlnyúló együttműködés kérdései, amelyet minden célba integrálnak.
A megváltoztatott programjavaslat elég átfogó ahhoz, hogy a központi egészségügyi kérdéseket lefedje, amelyek esetleg váratlanul felmerülnek és sürgősen kezelni kell azokat. Milyen intézkedéseket fognak az egészségügyi programokkal támogatni?
Pénzügyileg támogatandók az EU-szerte való egészségügyi projektek. Ezeknek ahhoz kell hozzájárulniuk, hogy a speciális programcélok egyikét vagy másikát elérjék. Ezek a célok több finanszírozási eszközzel valósíthatók meg, mint pénzügyi segélyek a projektekhez, üzemköltség-pótlékok, pályázati kiírások és kofinanszírozás.
További részletek hívhatók le a következő honlapon:
7-2013-de.htm">http://europa.eu/health/ph-overview/pgm2007-2013-de.htm
Eureport social, 2006, 14, 12, 5-6.
(Tömörítvény)
Kövesi Ervin
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag