Budapesten nyerő a csapvíz

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A vezetékes csapvizek szexhormonokat tartalmaznak - mutatták ki a vízminőséget mérő vizsgálatok az Egyesült Államokban.
Amerikai kutatók 24 keleti-parti nagyváros vizében találtak hormontablettákból és más különbüző gyógyszerkészítményekből származó kémiai anyagot. Washington csapvizében pedig olyan gyógyszerszármazékokra bukkantak, amelyek antibiotikumból, antidepresszáns tablettákból és fájdalomcsillapítókból származtak. A kutatók elmondása szerint ezek az emberi emberi vizelettel először a folyókba, tavakba kerülnek bele, majd pedig ivóvizeket szennyezik. Az Egyesült Államokban és a fejlettebb államokban a gyógyszerfelhasználás növekedése csak még inkább felerősíti ezt a problémát. A jövőben ez a jelenség nemcsak a vezetékes csapvíz tisztaságára jelenthet majd veszélyt, hanem a palackozott ásványvizekre is. Ugyanis számos palackozó üzem a nagyobb haszon érdekben sokszor "sima" csapvízzel tölti fel üvegeit a tisztább, ásványi eredetű víz felhasználása helyett.
Magyarországon ez nem jelenthet problémát, mivel csapvizeink legalább olyan jó minőségűek, mint palackozott ásványvizeink.
Sőt, Záray Gyula , az ELTE Környezettudományi Kutató Központjának elnöke több mint egy évig tartó vizsgálatsorozat keretében elemezte a fővárosi Duna-szakaszt és budapesti ivóvizet, úgy véli, hogy jobb csapvizet inni, mint palackozott folyadékot.
Elmondása szerint a PET-palackokat olyan anyagokkal kezelik, amelyek hosszú tárolás után antimon - arzénhez hasonló kémiai anyag - formájában beleoldódhatnak a folyadékba.
Érdemes tehát inkább fővárosi vezetékes vizet fogyasztani, mivel az tiszta és egészséges, semmilyen, az egészségre, fizikai teljesítőképességre káros anyagot (például hormonmaradványokat) nem tartalmaz - állapították meg a vizsgálatosorozat eredményei.
A Záray professzor vezette csapat mérései ugyan kimutattak a Duna vizében elhanyagolható mennyiségű fájdalomcsillapító-maradványt, de ezek a parti szűrésű technológiának köszönhetően a főváros ivóvizében már nincsenek jelen. Egyébként a főváros parti szűrésű kútrendszere sokkal jobb, mint például Olaszországban a Pó folyó mentén kiépített rendszerek.
A Duna higítási mutatóinak és geokémiai szűrésének köszönhetően eltűntek a vízből a gyulladáscsökkentő készítmények. A csapvíz nitrát és higanytartalma olyan csekély, hogy szinte dunányit kellene belőle inni, hogy valamilyen egészségkárosító hatását érzékelje a fogyasztó - nyilatkozta lapunknak Záray.
A Fővárosi Vízművek laboratóriumainak munkatársai egyébként a hét minden napján több mint 120 ezer paraméter figyelembevételével ellenőrzik a fogyasztókhoz eljutó ivóvizet. Az alapos vizsgálatok a rendkívül szerteágazó hálózat minden pontjára kiterjednek, a vízlelőhelyektől a hálózatba juttatáson át egészen a vízvezetékekig.
Ennek köszönhetően a Budapesten és környékén szolgáltatott ivóvíz évek óta kiváló minőségű, s összetétele mind az uniós, mind a hazai szabványoknak messzemenőkig megfelel. Ez vonatkozik hazai ásványvizeinkre is. Igaz, ha nem vigyázunk ezekre az értékes forrásokra, akkor tönkremehetnek, hiszen az építkezéseknél vagy a rosszul elkészített emésztőgödrökből olyan mikrobiológiai anyagok mosódhatnak ki, amelyek szennyezhetik az ásványvizenket - hívta fel a figyelmet a Helyi Témában Varga Zsuzsa , a Semmelweis Egyetem adjunktusa .
Varga azt is hozzátette: a hazai ásványvizek kalciumtartalma nagyon jó hatású a csontok és fogak szilárdságának megőrzésére, de bizonyos esetekben, például bizonyos vesebetegségeknél, nem javasolt a fogyasztásuk.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag