Baj, ha mindennap ugyanazt esszük?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A legtöbb ember - bármennyire is mást ajánlanak a szakmai szervezetek - meglehetősen unalmasan táplálkozik, például mindig ugyanazt eszi reggelire, és a vacsorái sem mutatnak túl sok változatosságot. Ártunk ezzel az egészségünknek?

Ha egy-két hónapig étkezési naplót vezetnénk, mit vennénk észre benne? Hányszor esszük ugyanazt az ételt? Mennyire változatosak az étkezéseink? A legtöbb ember sajnos sokkal unalmasabban étkezik, mint az hiszi magáról: általában ugyanazt eszi reggelire, és az ebédeket, vacsorákat is ugyanazon (vagy legalábbis nagyon hasonló) ételekből állítja össze.
Ennek hátterében sokféle ok állhat: kényelmesebb és egyszerűbb mindig ugyanazt választani, ezeket az ételeket jól ismerjük és kedveljük, a recepteket is fejből tudjuk. Az is előnye lehet, hogy a rutinszerű étkezéseken kevesebbet kell gondolkodni, így egyéb tevékenységekre több idő jut. Egy kutatás szerint pedig minél változatosabbban étkezik valaki, minél többféle ételt fogyaszt, annál nagyobb a derékbősége - az izgalmas új ízek ugyanis arra késztethetnek minket, hogy többet együnk. A rutin tehát igen előnyös lehet, különösen, ha az állandóan étlapon lévő ételek egészségesek, tehát főként friss zöldségeket és gyümölcsöket, sovány húsokat és tejtermékeket, teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket eszünk.

Így tesz beteggé az egészséges táplálkozás

Nem egészséges, ha az ember az egészséges táplálkozás megszállottjává válik. Ez az orthorexiának nevezett állapot nemcsak a beteg mindennapjaira van hatással, hanem halálos is lehet. Kattintson!

Nem okoz nagyobb bajt az sem, ha rendszeres időközönként olyan ételeket fogyasztunk, amelyeket egyébként kerülnünk kellene. A "csalás" lehetősége ugyanis motiváló lehet, hiszen erőt adhat ahhoz, hogy az egészséges étrendet tartsuk.

Ugyanakkor káros is lehet, ha az étrendünk mindig ugyanazokat az ételeket tartalmazza, főleg, ha nem túl egészséges fogásokat választunk. Egyrészt nem biztosítjuk magunknak a megfelelő mikrotápanyagokat, vagy egyikből túl sokat, másokból viszont túl keveset fogyasztunk. Ennek pedig súlyos következményei lehetnek az egészségünkre nézve: például, ha valaki nem eszik probiotikumokat tartalmazó ételeket (joghurtot, kefirt vagy fermentált zöldségeket, például savanyú káposztát), akkor a bélflórájának érzékeny egyensúlya előbb-utóbb felborulhat, ez pedig azimmunrendszerműködését is megzavarhatja. Az unalmas fogások pedig fokozhatják a nassolás esélyét.

A változatos étrend minden korosztályban fontos

A változatos étrend minden korosztályban fontos

Azt is érdemes számításba venni, hogy ha mindig ugyanazokat az ételeket esszük, akkor ugyanazokkal az adalékanyagokkal, tartósítószerekkel, káros kemikáliákkal és egyéb vegyületekkel kell szembenéznünk.

A változatosság tehát mindenképpen kedvező hatású - ha megfelelőek az ételek, amelyeket fogyasztunk és ügyelünk a mértékre. Minél színesebben étkezünk, annál hatékonyabban tudjuk például felvenni a küzdelmet bizonyos betegségek ellen, és a súlyunkat is jobban tudjuk tartani.

Ha nehezünkre esik az új ételeket megszokni, vagy éppen semmi ötletünk sincs, milyen élelmiszerekkel tehetnénk változatosabbá az étrendünket, kezdjük kicsiben a változtatásokat! Például naponta együnk egy-egy darabbal több zöldséget és gyümölcsöt, tervezzük meg előre az étrendünket, és tudatosan keressük az új recepteket, igyekezzünk minél kevesebb előre elkészített, feldolgozott élelmiszert fogyasztani. Járjunk többet piacra: egyszerűen egészségesebbé, érdekesebbé és változatosabbá tehetjük az étrendünket, ha nagyobb teret adunk a friss és szezonális termékeknek.

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Beteg a családban?Influenza

Beteg a családban?Fertőtlenítsünk, előzzük meg a további problémákat!

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseBechterew-kór

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseMilyen betegségek tartoznak a gerincízületi gyulladások közé?

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretnePikkelysömör

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretneA pikkelysömör az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés

Az ízületi fájdalmak kezeléseÍzületi fájdalmak

Az ízületi fájdalmak kezeléseGyulladásszerű, égető érzés, az ízületek forrósága, a végtagok merevsége reggelente?

Vénás betegségek és az aranyérFókuszban

Vénás betegségek és az aranyérAz aranyér igazi népbetegség

Mi a lázgörcs?Lázgörcs

Mi a lázgörcs?Eszméletvesztéssel, izommerevséggel és -rángásokkal járhat

Inkontinencia a világbanInkontinencia

Inkontinencia a világbanVizeletcsepegés: a nyugati kultúra hozadéka

Arthritis pszoriaticaPikkelysömör

Arthritis pszoriaticaA pikkelysömör nevű bőrbetegség ízületi gyulladással együtt járó formája

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag