Alvásproblémái vannak? A táplálkozásán kellene változtatni!

Ha nem eszünk megfelelően, nem alszunk jól?
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Lukács Anikó

  Ízek és Érzések

alvásigény, alvás, megfelelő alvásigény

Az alváshiány sok embernél gyakori panasz, de csak kevesen tudják, hogy a probléma összefüggésben lehet étkezésünkkel, táplálkozási szokásunkkal is.

Ha nem alszunk jól éjszaka, másnap nagy valószínűséggel fáradtak leszünk és kevésbé hatékonyak. Koncentrációképességünk csökken, ami kihathat életvitelünkre és munkánkra is. Kutatások szerint az alvás minősége és bizonyos egészségügyi problémák, így a cukorbetegség, a depresszió, a magas vérnyomás, és szívbetegség szorosan összefüggenek egymással. Az alváshiány gyengíti az immunrendszert, így nagyobb valószínűséggel kaphatunk el fertőzéseket is.

A megfelelő alvásigény

Minden ember és minden szervezet számára mást jelent a megfelelő mennyiségű alvás. Nem mondhatjuk ki törvényszerűen, hogy a 7 óra alvás a megfelelő mindenkinek. Idősebb korban már kevesebb alvás is elegendő, de az alvásigények egyediek.

Mivel próbálkozzunk?

Jó tudni

A párnára csepegtetett pár csepp levendulaolaj segíti a kikapcsolódást.

  • lefekvés előtt egy pohár meleg tej segít, hogy jobban aludjunk. A tejtermékek gazdagok triptofánban (esszenciális aminosav), valamint kalciumban, ezáltal növelik az alvást elősegítő szerotonin és melatonin szintjét.
  • bizonyos gyógynövényeknek, mint például a kamilla, a hársvirág, a narancsvirág és a macskagyökér, nyugtató hatásuk van. Így a belőlük készített tea elősegíti, hogy jobban aludjunk éjszaka.
  • ha lefekvés előtt egy órával szénhidrátban gazdag táplálékot fogyasztunk, például egy szelet pirítóst vagy egy tál gabonapelyhet, a bennük lévő triptofán bekerül a véráramba, így több alvás-indukáló aminosav kerül az agyba.
  • a joghurt, a tej, a sajt, a zab, a banán, a baromfi, a tojás, a földimogyoró és a tonhal, mind nagy mennyiségű triptofánt tartalmaznak, így segítik az alvást.
  • mindezek mellett pedig vegyünk lefekvés előtt egy nyugtató forró fürdőt és próbáljunk meg ellazulni. Ha tehetjük, alakítsunk ki rutint belőle, így egy idő után szervezetünk megszokja ezt az ütemtervet és segít abban, hogy jól, megfelelően aludjunk.Mit kerüljünk?

Lefekvés előtt kerüljük el a magas koffeintartalmú termékeket és a fehérjében gazdag ételeket. Bizonyos alkoholok segíthetik a könnyebb elalvást, de az alkohol hatására a vércukorszint csökken, ezért előfordulhat, hogy felébredünk az éjszaka közepén.

Megfelelő hőmérséklet

Gondoskodjunk róla, hogy a hálószoba se túl meleg, se túl hideg ne legyen. A megfelelő hőmérséklet elengedhetetlen a jó alváshoz.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag