Aki éjjel is az egészséges táplálkozásról álmodik

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  weborvos.hu

Lovász András az egészséges élelmiszerek megszállott fejlesztője elsősorban a koleszterin, az allergiás hatások, a cukorbetegség és a daganatok ellen hirdetett harcot, amikor egyetemi kutatóintézetekkel kooperálva sásdi üzemében 1992-ben elindította az általa kifejlesztett zabtészták gyártását.

Az Év üzletembere amúgy szerényen a háttérben dolgozik, tevékenysége körül nincs látványos marketing felhajtás. Ez az oka, hogy Európa országaiban már jobban ismerik termékeit, mint a magyar közvélemény. Ennek ellenére a kifejlesztett gyógy-tészták ott vannak a Dél-Dunántúl jelentősebb kórházaiban, megrendelőik között szerepel számos gyermekétkeztetéssel foglalkozó intézmény is. Valóban, ma már nem csak a hazai száraztésztagyártók és forgalmazók tekintetében számítunk meghatározó szereplőnek, de évek óta ott a helyünk a nemzetközi piacon is. Azon a Lajtán túli területen, ahol az egészséges táplálkozás, a betegségek megelőzése már kulcskérdés az országok egészségügyi rendszerében. Dániában és Hollandiában már túljutottunk a próbaszállítások procedúráján, Párizsban, a SIAL d'OR Élemiszeripari Világkiállításon pedig egyedülálló fejlesztésként ismerték el termékeinket.

A gyógytészták gyártója azonban megjegyezte: a sásdi cég nem csupán önmagának köszönheti a sikert, hanem azoknak a kutatóknak, és tudományos háttérintézményeknek, amelyek partnerként segítik fejlesztéseit.
A tudományos kísérletek főként a Szegedi Tudományegyetemen zajlottak, ám nemrég sikerült kiépíteni hasonlóan konstruktív kapcsolatot a pécsi egyetem biokémiai és orvos kémiai intézetével, de fél évtizedes kutatási együttműködést kötöttek a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel is.

E termékek többsége kálciumos, durum illetve gluténmentes, bő tojástartalmú, de koleszterinmentes tészták, amelyek fogyasztását túlsúlyosak és cukorbetegek részére ajánlják. Emellett szintén egyedülálló innovációnak tekinthető a magas zabtartalmú tésztacsalád kifejlesztése. A Szegedi Tudományegyetem Élelmiszeripari Főiskolai Karával jelenleg azon dolgoznak, hogy 100 százalékos zabtartalmú tésztákat állítsanak elő. Az említett kísérletek között specifikus enzimes eljárások kutatása szintén szerepel.

A zab fontos ásványianyag-gazdagsága abban a különös tulajdonságában rejlik, hogy mélyre hatoló gyökérzete révén válik képessé arra - ellentétben a többi gabonafélével - hogy jóval hatékonyabban szívja fel, raktározza és állítsa elő az egészséges táplálkozás szempontjából meghatározó anyagokat. Ezért található a zabban például a legtöbb magnézium, amely az izomzat megfelelő laza állapotát biztosítja, és ez a kémiai összetevő fokozza a koncentrálóképességet is. Az orvos-kémiai kutatások azt is bebizonyították: a zabban megtalálható a daganatos betegségek gyógyítását elősegítő, illetve az immunrendszert erősítő egyéb, számos ásványi anyag, mint például a cink, a réz, a kén, a szelén és a mangán. A felsorolt összetevőket tudományos szempontból vizsgálva kiderül: a zab tartalmaz egy tirozin nevű aminosavat , amely ugyan nem esszenciális aminosav, de az ebből keletkező dihydroxi- phenil-alaninből ( betűmozaikja DOPA) lesz aztán az adrenalin. A dopamin hiányáról pedig az orvostudomány már tudja, hogy az Alzheimer -kórhoz vezet.

A zabban megtalálható ß-glükán hatóanyag segítségével - amely az emberi szervezetben a LDL- koleszterin nagy arányú csökkenését idézi elő - a különböző ér,- és szívbetegség kialakulásának kockázata is minimalizálható.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag