Adóztassák meg a cukros italokat!

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

A cukros italok megadóztatása segítheti az elhízás elleni küzdelmet azzal, hogy kevesebbet fogyasztanak majd belőle. Így dollármilliók kerülhetnek az állam kasszájába az országos és helyi programok finanszírozására - mondta két szakértő.

Az adó bevezetése észrevehetően csökkentette a dohányzás mértékét, és valószínűleg sikerül rávennie a felnőtteket és a gyerekeket, hogy egészségesebb innivalót válasszanak, melyek egyelőre általában drágábbak, mint az üdítők és más cukrozott italok, írták a szakértők a New England Journal of Medicine hasábjain.

"Az üdítők, sportitalok, cukrozott gyümölcslevek és jeges teák megadóztatásával több mint 10 százalékkal csökkenthető lenne a cukros italok fogyasztása" - mondta Kelly Brownell a connecticuti Yale Egyetem munkatársa, illetve Dr. Thomas Frieden, New York város egészségügyi megbízottja. "Nehéz elképzelni, hogy egyedül a felvilágosító munkával megváltoztathatnánk az emberek viselkedését, akármennyi pénzt fektetünk is bele."

A tanulmányok azt mutatták, hogy a gyerekek és a serdülők a napi kalóriamennyiség 10-15 százalékát cukros italok formájában veszik magukhoz. Az üdítőital-gyártók ellenzik az adó bevezetését. Múlt hónapban az Amerikai Italszövetség felmérést adott közzé, mely szerint az amerikai lakosság 70 százaléka rossz néven vennék, ha megadóztatnák a nem diétás üdítőket.

A csoport szerint az adó elbocsátásokat vonhat maga után abban az iparágban, mely 220 000 embernek ad munkát az Egyesült Államokban. New York a számos állam közt szerepel, melyek javasolják az adó bevezetését a cukrozott üdítőkre, de elég népszerűtlennek bizonyult a lakosság körében, hogy elvetették az ötletet.

Brownell és Frieden szerint az adóból befolyt összeg jó célt szolgálhatna. Egyedül New York államban ez 1,2 milliárd dollárt jelentene. Ebből a pénzből helyre lehetne állítani a károk egy részét, melyet a túlzott üdítőfogyasztás terhelt a társadalomra.

"Már így is nagy részben járul hozzá az egészségtelen étrend az egészségügyi kiadásokra, és ez az összeg egyre csak nő. Becslések szerint évente 79 milliárd dollárba kerül csak a túlsúlyos és elhízott emberek kezelése. Ennek az összegnek nagyjából a felét a Medicare és a Medicaid fizeti az adófizetők költségén" - írták. "Valószínűleg legfőképp a cukros italok tehetők felelőssé a járványos méreteket öltő elhízásban" - tették hozzá.

A szakemberek elmondása szerint a dohánytermékekre kivetett adók sikerrel jártak. Egy áttekintés szerint az ár minden 10 százalékos emelésével a fogyasztás 7,8 százalékkal csökken.

Szerdán Rhode Island is felemelte a dohánytermékek adóját csomagonként 3,46 dollárra, ezzel vezetik az Egyesült Államok ranglistáját. Április 1-jével az állami cigarettaadó 39 centről 1 dollárra emelkedett csomagonként, azzal a céllal, hogy csökkentsék a dohányosok számát, illetve a dohányzásból eredő betegségek kezelési költségeit.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag