A rántott húst szeretjük, de megesszük a zöldséget is

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

egészséges táplálkozás, gyümölcs, zöldség

"Az egészséges család" kísérleti program az egészséges táplálkozási szokások elősegítésének egyik lehetséges módját vizsgálta. Ingyen zöldséget, gyümölcsöt és recepteket kaptak a résztvevők.

Az elmúlt év során 7000 magyar és lengyel gyerek, várandós nő és 65 év feletti felnőtt, illetve családjuk kapott 7 alkalommal, ingyenesen friss gyümölcsökből és zöldségekből álló csomagot, valamint az elkészítésükhöz ötletet adó receptgyűjteményt. A résztvevők számára táplálkozási tanácsadást és egészségügyi szűréseket is szerveztek.

A programban Észak-Magyarország és Észak-Alföld, valamint két lengyelországi régió lakosai vehettek részt, a családok összesen több mint 136 tonna friss zöldséghez és gyümölcshöz jutottak. Magyarországon a program nagykövete, Béres Alexandra ajánlásával készült el a résztvevők számára egy receptgyűjtemény, amely azt mutatja be, milyen ízletes fogások készíthetők gyümölcsök és a zöldségek felhasználásával.

A projekt eredményeként növekedett azoknak az aránya, akik rendszeresen fogyasztanak zöldséget

A projekt eredményeként növekedett azoknak az aránya, akik rendszeresen fogyasztanak zöldséget

Két gyors recept a programból

Zabkorpás túróhab körtével

Hozzávalók 1 személyre:

 • 200 g körte
 • 50 g sovány tehéntúró
 • 20 g joghurt
 • 20 g zabkorpa
 • méz ízlés szerint
 • vaníliarúd
 • fahéj
A sovány túrót szűrőn áttörjük, majd a joghurttal, a mézzel, és a vaníliával, habosra keverjük turmixgép segítségével. A zabkorpával lazán elkevert habot a tálaláshoz előkészített desszert tálkába adagoljuk. A megtisztított körtét felkockázzuk és a túróhab tetejére rakjuk.

Brokkolis-karfiolos csirketekercs

Hozzávalók 1 személyre:

 • 120 g csirkemell
 • 155 g brokkoli
 • 95 g karfiol
 • 4 g olaj
 • vaj
 • szerecsendió
 • őrölt fehérbors
 • grill fűszerkeverék
A csirkemellet felszeleteljük, kiklopfoljuk. Közben egy kevés vajon a fűszerekkel félpuhára pároljuk a brokkolit és a karfiolt, majd vegyesen a kiterített hússzeletre halmozzuk. Felgöngyöljük, vigyázva arra, hogy oldalt nehogy kihulljon a töltelék, behajtjuk a két végét, megtűzzük, és olajjal kikent tepsiben, grillfűszerrel ízesítve, közepesen meleg sütőben, lassan puhára sütjük. A göngyölésből kimaradt párolt brokkolival és karfiollal gazdagon tálaljuk.

Forrás: Az egészséges család program

A program elején és végén kitöltött kérdőívekben 2700 résztvevő válaszolt a vásárlási, főzési és étkezési szokásaikkal kapcsolatos kérdésekre. A kérdőívekre adott válaszok tanúsága szerint a háztartásokban növekedett a friss zöldségek és gyümölcsök vásárlása. Ugyanakkor nem változott meg a résztvevők többségének az az álláspontja, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök egészségesek, de sokba kerülnek.

Mi derült ki a kutatásból?

Magyaros és egészséges?

Igen. Hagyományos ízek egészséges formában! Receptek itt.

 • Amikor a résztvevők zöldséget és gyümölcsöt vásárolnak, az ár, a szezonalitás és a származás helye a leginkább meghatározó tényezők a döntés meghozatalakor.
 • A várandós nők és gyerekek számára az érzékszervi észlelések (íz, illat, szín stb.) voltak fontosabbak a választásnál, míg az idősebb korosztály sokkal inkább az árra érzékeny, amikor friss zöldséget vagy gyümölcsöt vásárol.
 • A projekt eredményeként növekedett azoknak az aránya, akik rendszeresen (naponta legalább egyszer) fogyasztanak gyümölcsöt. Ami még inkább figyelemre méltó, hogy a zöldséget fogyasztók aránya is nőtt mindkét ország résztvevőinek körében.
 • A válaszokból megfigyelhető, hogy a programban részt vevő gyerekek körében valamelyest csökkent a csokoládé, kekszek, chipsek nassolása, és ezek helyébe a gyümölcs lépett.
 • Ami a főzést illeti, a tradíciók szerepe továbbra is meghatározó. A résztvevők többsége tisztában van azzal, hogy az egészséges táplálkozáshoz ezen a téren is változtatásra lenne szükség, de a felismerés és a pozitív attitűd még csak kis hányaduknál épül be a mindennapi szokásokba. A többségnél az ár is fontos visszatartó tényező.


"Az egészséges család" kísérleti programot az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága indította el tavaly ősszel. A program célja, hogy felmérje, melyek a leghatékonyabb eszközök a zöldség- és gyümölcsfogyasztás ösztönzésére. A programban Magyarországon Észak-Alföld és Észak-Magyarország régiókból 3500 család vett részt.Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Balogh Eszter
táplálkozástudományi szakember
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag