A kezén mérje, mennyit egyen

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

egészséges táplálkozás, étkezés, ételadagok

Egyre inkább úgy tűnik, hogy étkezéseink során elveszítjük a mértékletességet és arányérzékünket. Sokan azt sem tudják, hogy az ételek kalóriatartalmával hogyan számoljanak: vannak olyanok, akik csak egészséges ételeket esznek, azokból viszont túl sokat.

A British Heart Foundation 2013-as felmérése szerint az elmúlt 20 évben 50 százalékkal nőtt meg a készételek mérete, de a tányérok és a borospoharak mérete is növekszik. Az NHS egészségügyi szolgálat elmúlt pár évben megjelent dietetikai tanácsai nem sok fogódzót adnak, mert olyan meghatározásokat tartalmaznak, hogy "sok" zöldséget, "egész sok" rostos szénhidrátot, "némi" fehérjét" és "elég kevés" zsírt és cukort fogyasszunk csak.

Ebből egy átlagember nem sokat ért. Mennyi a sok vagy a némi? A Daily Mail megkérdezte a BDA brit dietetikai egylet egyik szakértőjét, Sian Portert, hogy mégis, miből mennyit lehet enni étkezéseink során, mi számít normális adagnak. A szekértő kézzelfogható tanácsot adott: testarányosan, kezünkhöz mérve tudjuk adagolni a különböző típusú ételeket.

Hús: egy tenyérnyi

Semmilyen húsadagnak nem kellene nagyobbnak lennie a tenyerünknél (ehhez ne számoljuk hozzá a kinyújtott ujjak együttes területét). Tanácsos lenne egy étkezésnél legalább ennyi fehérjét fogyasztani - ugyanakkor a nap végén már kevesebb proteint tudunk feldolgozni, úgyhogy ebbe is tanácsos belegondolni. Amúgy sincs szükségünk heti fél kilónál több vörös húsra, úgyhogy helyette válasszunk más fehérjeforrást is, például halat, babot vagy egyéb hüvelyeseket.

Az egészséges táplálkozás 12 pontja

Az egészséges táplálkozás témájában is nagyon sok - akár egymással ellentétes - tanácsot, szabályt találhatunk, és ember legyen a talpán, aki ezek között igazán ki tud igazodni. Kattintson, segítünk!

Fehér hal: egy teljes kéznyi

A fehér halak (például a tőkehalak) zsír- és kalóriatartalma alacsony, úgyhogy a hússal összehasonlítva egy teljes kéznyit is megehetünk ebből. Ezekben a halakban a zsíros halakhoz képest (azokból szintén tenyérnyit javasol) kevesebb omega-3 zsírsav, ugyanakkor több szelén található, ami fontos az immunrendszernek, valamint egészségesebb hajunk és körmeink is lesznek tőle.

Kisebb gyümölcsök: két összetett maroknyi

Ha összetesszük két kezünket, abba körülbelül 80 grammnyi kisebb gyümölcs fér bele. Önmagában véve nem lenne baj, ha többet fogyasztanánk, de ha például nem áfonyát ennénk, hanem például szőlőt, annak cukor- és kalóriartalma is nagyobb.

Zöldségek: összeszorított ökölnyi

Az is fontos, hogy többféle zöldséget is fogyasszunk étkezéseink során, úgyhogy válogassunk össze például különböző színű zöldségeket - ha elfedik egy tányér felét, ott már megállhatunk.

Tészta, ha nem főtt: összeszorított ökölnyi

Megtévesztően kicsinek tűnik ez a mennyiségű tészta, de főve már kétszer olyan súlyos lesz, hiszen vizet szív fel. Ha rizst főznénk, ugyanekkora adaggal érdemes dolgozni. Ha szénhidrátokat kell elosztanunk (energia és rostok miatt), annyit együnk, hogy csak tányérunk negyedét foglalja el - a fehérje legyen egy másik negyed, a tányér megmaradt felén pedig zöldség legyen. (Ha szószokat vagy önteteket is akarunk erre tenni, akkor már több kalóriával kell majd számolnunk.)

Két marék gyümlöcs Forrás: Daily Mail

Két marék gyümlöcs Forrás: Daily Mail

Krumpli: összeszorított ökölnyi

Egy adagnyi szénhidrátnak nagyjából 200 kalóriát kellene tartalmaznia nők, 250-et pedig férfiak esetében. Az édeskrumpli esetében ugyanilyen adagokról beszélünk.

Vaj: annyi, mint a hüvelykujj felső perce

Konyhaképesebben fogalmazva: egy teáskanálnyi. Akár vajról, olajról vagy bármilyen állati vagy növényi zsiradékról van szó, ennyi legyen csak adagonként, ilyenből pedig napi kétszer-háromszor együnk csak.

Csokoládé: nem több, mint a mutatóujjunk hossza

Egy mutatóujjnyi csokoládé nagyjából 100 kalória, erősebb testfelépítés és nagyobb ujjak esetén nyilván többről beszélünk.

Sajt: két hüvelykujjnyi

Tegyük egymás mellé két kinyújtott hüvelykujjunkat: ez a mennyiség, amennyi sajtból megfelelő lehet adagonként, ez nagyjából 30 gramm. Ez napi kálciumszükségletünk felét fedezi.

Sütemény: két ujjnyi

Két egymás mellé tett ujjunk (mutató- és középső ujjunk) hossza és szélessége: ennyi süteményt érdemes enni egy adagnak. Ez körülbelül 185 kalóriának felel meg.

Forrás: Daily Mail

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Tamás Katalin
gyermekgyógyász-gasztroenterológus
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag