A hamburger nem mindenkire egyformán káros

Egyoldalú táplálkozás anyagcserezavar nélkül
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

anyagcserezavar, gyorsétel, hamburger

Minden negyedik elhízott embernek nem okoz különösebb egészségügyi problémákat az egészségtelen, egyoldalú táplálkozás - derült ki a washingtoni egyetem kutatásából.

A gyorsételek fogyasztása nem jelent különösebb egészségügyi kockázatot az emberek körülbelül negyedének - derült ki a kutatásból, amelyről a The Telegraph számolt be. Természetesen ha rendszeresen túl sokat fogyasztanak ezekből az egészségtelen ételekből, az túlsúlyhoz és elhízáshoz vezet, amely önmagában megnöveli a cukorbetegség, a szívproblémák és az agyvérzés kialakulásának a kockázatát. Ugyanakkor négyből egy embernél a további szokásos tünetek, mint például a magas koleszterinszint, illetve a magas vérnyomás, nem jelentkeznek.

Házi hamburgerek

A hamburgert a legtöbb ember szereti, bár a többség tisztában van vele, hogy nem éppen a legegészségesebb ételek közé tartozik. De ha otthon készítjük el, saját magunknak, akár még egészséges is lehet. Kattintson a receptekért!

A vizsgálatban olyan önkéntesek vettek részt, akik el vannak hízva; azt vállalták, hogy naponta plusz 1000 kalóriát visznek be hamburgereket és chipseket fogyasztva. Az ő esetükben sem alakult ki mindenkinél olyan anyagcserezavar, amely súlyosabb betegségeket jelezne előre. "Úgy tűnik, hogy vannak olyan emberek, akik védettek az elhízással együtt gyakran jelentkező anyagcsere-problémákkal szemben; másoknál azonban azonnal kialakulnak ezek" - magyarázta az eredményeket Dr. Samuel Klein, a kísérlet vezetője.

"Klinikailag fontosak az eredményeink, hiszen fényt derítettek arra, hogy az emberek 25 százalékánál nem jelentkeznek az elhízással együtt a szokásos problémák."
A kísérletben részt vevő 20 elhízott személynek átlagosan további 6,8 kg-ot kellett híznia több hónap alatt. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a hízás során mikortól jelentkeznek az anyagcserezavarok. Az elhízással ugyanis általában együtt járnak bizonyos anyagcsere-zavarok, amilyen a vércukorszint ingadozása, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a máj elzsírosodása. A hízást, amelyet gyorséttermekben elfogyasztott ételekkel értek el, dietetikusok felügyelték.
A gyorsételek fogyasztása nem jelent különösebb egészségügyi kockázatot az emberek körülbelül negyedének - derült ki egy új kutatásból

A gyorsételek fogyasztása nem jelent különösebb egészségügyi kockázatot az emberek körülbelül negyedének - derült ki egy új kutatásból

A kísérlet kezdete előtt felmérték a résztvevők egészségügyi állapotát; ebből kiderült, hogy ötüknél nem jelentkeztek anyagcserezavarok. Az ő esetükben azt tapasztalták, hogy azután sem volt lényeges eltérés az adatokban, hogy az illetők a testtömegük 6 százalékát magukra szedték. Azoknál viszont, akik már a vizsgálat elején mutattak anyagcserezavarokat, a helyzet a hízás során jelentősen romlott.
A kutatók a különbségeket genetikai okokra vezetik vissza; de az okok pontos föltárásához további vizsgálatokra lesz szükség. Azt azonban hangsúlyozzák a vizsgálat készítői, hogy az elhízás további következményei, például a rák, illetve a meddőség kialakulásának megnövekedett valószínűsége a "védett" személyeket ugyanúgy érinti.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag