A folsav sem mindig hat?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az elmúlt néhány évtizedben azt bizonyították be, hogy a B-vitamin (folát) emelt adagban történő fogyasztása megvéd néhány gyakori rákfajta kialakulásától, csökkenti az idegcső rendellenességeit az újszülötteknél. Ezzel új utat nyitottak a közegészségügyi beavatkozások számára, melyek nagy hatással lehetnek az egészségi állapotunkra.

Magzatfejlődés

Magzatfejlődés

A folát központi szerepet játszik a DNS szintézisében, ami azt is jelenti, hogy a vitamin bőséges jelenléte fokozhatja a rákos tumorok kialakulását. Ráadásul a dúsított ételekkel (például fogyasztásra kész gabonapelyhek) bevitt extra folsav a többi táplálékkal egybevéve már azt jelenti, hogy a népesség sok szegmensének teljesen felesleges további folsavkészítményeket szedni, sőt, egyenesen káros is lehet. Ennek ellenére a kérdés rendkívül bonyolult, mivel úgy tűnik, a fogamzóképes korú nőknek előnyös a több folsav, mivel véd a fejlődési rendellenességek ellen.

A Nutrition Reviews folyóirat áprilisi számában két cikk jelent meg Omar Dary és Joel B. Mason tollából, akik megvizsgálták, mely esetben előnyös a folsav, és mikor káros. Ezzel hozzájárulnak az étkezési tanácsokhoz a folsav egészséges mennyiségének megállapítása által. Sok országban mai napig sincsenek tisztában a folsav nem megfelelő adagolásának következményeivel. Az aggodalom felmerül azzal kapcsolatban, hogy a mai napig nincs megfelelő tudományos bizonyíték arra, hogy a vitamin szintetikus változata káros is lehet, ami nem fordulhat elő a természetes források esetében.

A legtöbb esetben a folát megfelelő adagolásával megelőzni látszik a rákot, különösen a végbélrákot. Bizonyos körülmények között azonban, mikor egy rákelőző állapotban levő, vagy rákos beteg fogyaszt belőle túl sokat, az gyorsíthatja a daganat növekedését. Azokban az országokban, ahol a lisztet folsavval dúsítják, ott a további vitaminkészítmények szedése túladagoláshoz vezethet, ami a kellemetlen mellékhatásokat okozhatja. Úgy tűnik, hogy a folsav adagolása függ a körülményektől. A mikrotápanyag ugyanazon mennyisége biztonságos az egyik embernek, a másiknak pedig lehet, hogy káros. "A folát rákkeltő hatása globális dilemma elé állított bennünket a különböző programok kidolgozása terén" - jegyezte meg Mason.
Az USA-ban a legtöbb ember szervezete tele van foláttal, ezért az egyik lehetséges megoldás a vitaminadagok csökkentése a táplálékkiegészítőkben. A legtöbb ember elegendő folátot vesz magához a táplálékokból. Mivel a folsav sokkal nagyobb mértékben van jelen az étrendben, mint a kötelező dúsítás előtt, az előírásokat a jelenlegi ismeretekhez és állapothoz kellene illeszteni.

A teljes információ hiányában az egészségpolitika gyakran "egyenetlenül" alakul" - vonta le a következtetés Mason. "Mindamellett kötelességünk, hogy a tudomány állásának megfelelően a lehető legmélyebben tanulmányozzuk a témát."

Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag