A D-vitamin hiánya szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásához vezethet

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy szerdán közzétett tanulmány szerint az alacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkező tizenévesek esetében nagyobb a szívbetegség és a cukorbetegség kockázata, és jelentősen nagyobb valószínűséggel alakulhat ki bennük magas vérnyomás és vércukorszint.

Cukorbetegség

Cukorbetegség
A kutatók azt is kimutatták, hogy a fehér kamaszok D-vitamin szintje átlagosan majdnem kétszer olyan magas, mint az afro-amerikai tizenéveseké, és körülbelül 30 százalékkal magasabb a mexikói-amerikai kortársaikénál.

"Ezek a fiatalokban kimutatott szérum D-vitamin szintek kétségeket vetnek fel étrendjükkel, sőt a napfényen eltöltött órák számával kapcsolatban is" - állítja Robert Eckel, az Amerikai Szív Társaság hajdani elnöke.

A szervezetünk a napfény hatására termel D-vitamint, és a vitamin néhány élelmiszerrel, például dúsított tejjel, hallal és tojással is pótolható. A D-vitamin a kalcium felszívódásának elősegítésével segít megőrizni a csontok erejét, emellett a foszfor és a kalcium szintjét is segít normális szinten tartani a vérben. Zsírban oldódó vitamin, ezért a túlsúlyos és a hasi elhízásban szenvedők esetében gyakran alacsony a szintje. A kutatók azonban még a testtömeg, a testmozgás szintje, az életkor, a nem, a rassz és a társadalmi-gazdasági színvonal beszámítása után is azt tapasztalták, hogy jelentős összefüggés áll fenn az alacsony D-vitamin szint és a kamaszok rossz egészségi állapota között.

A legalacsonyabb D-vitamin szinttel rendelkező kamaszokban négyszer nagyobb valószínűséggel alakul ki metabolikus szindróma, a szívbetegség és a cukorbetegség kockázati tényezőinek csoportja, melyek magukban foglalják a megnövekedett derékbőséget, a magas vérnyomást és a jó koleszterin alacsony szintjét is.

Vitaminok és ásványi anyagok

Vitaminok és ásványi anyagok
Esetükben a magas vérnyomás 2,36-szor nagyobb valószínűséggel, a magas vércukorszint pedig 2,54-szer nagyobb valószínűséggel alakul ki.

Az Amerikai Szív Társaság éves ülésén bemutatott tanulmány 3577 kamaszt vizsgált, akik az Országos Egészségügyi és Táplálkozási Felmérésben vettek részt.

"Bár tanulmányunk jelentős eredményeket hozott, úgy véljük, klinikai kísérletekkel kell meghatározni a D-vitamin pótlás hatásait a szívbetegség kockázati tényezőire kamaszokban, mielőtt javaslatokkal lehet előállni a D-vitamint illetően a szív-érrendszeri betegségek megelőzése érdekében" - nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Jared Reis, a baltimore-i Johns Hopkins Bloomberg közegészségügyi egyetem kutatója.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress
Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag