A bostoni fogyogató

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy kisváros apraja-nagyja - állami támogatással -összefogott az elhízás és annak következményei ellen.
Somerville fogyókúrát kezdett a gyermekkori elhízás miatt. A Boston szélén lévő, 77.500 lakost számláló városban igen sok a színesbőrű, szegénysorba tartozó, és sok a gyerek, aki dundi, sőt kövér. A városka iskolai ebédlőiben több lett a zöldség és a gyümölcs, a gyors-éttermekben kisebb adagokat szolgáltak fel és még a parkokban, a pihenőhelyeken lévő séta- vagy kerékpár utakat is frissen festették, hogy aki látja, kedvet kapjon egy kis mozgásra.
Christina Economos (Friedman School of Nutrition Science and Policy, Tufts Univ., Boston, MA) és munkatársai 2003-2004.-ben hosszútávú programot állítottak össze "Formázzuk Somerville-t: Egyél okosabban, légy jobban" címmel. Ebben a kisvárosban a teljes területnek csak három százaléka olyan hely, ahol a gyerekek biztonságosan játszhatnak, futkározhatnak és a kutatók szerint, már ez is fontos eleme a gyerekekre is mind jellemzőbb ülő életmódnak.
A vizsgálat megkezdése előtti hetekben a munkacsoport tagjai különböző rendezvényeken találkoztak a szülőkkel, pedagógusokkal és iskolai vezetőkkel. Tájékoztatták őket, hogy a gyerekek aktív élete, egészsége érdekében mennyire fontos a cukros-zsíros ételek kerülése, viszont több zöldség és gyümölcs fogyasztása. Az iskolai büfékben friss eper, málna, áfonya jelent meg a polcokon, a gyerekek annyit ehettek ezekből, amennyit akartak.
Az iskolai konyhákban során a konzerv készítmények helyett friss, természetes tápanyagokat használtak. Több mint 90 tanár kapott modern egészségügyi oktatást, amelyben minden szerepelt, ami ma az egészség megtartása érdekében ajánlatos: társastánc és teremfoci és általában mindenféle mozgás, sport az iskolai tanórák után. A kutatók tapasztalatai szerint a gyerekeket a több friss gyümölcs evésre könnyű volt rávenni, a bőséges zöldség-fogyasztás elérése már nehezebben ment. Minden új ételt először megkóstoltattak és az a jövendőbeli fogyasztók szavazata alapján került az asztalra, esetleg módosított, gazdagabb fűszerezéssel.
A szülőknek, a városka közösségének rendszeresen küldtek korszerű ételrecepteket, táplálkozási tanácsokat, ismertetőket a helyi sportolási lehetőségekről. Az iskolai egészség-szolgálat asszisztensei folyamatosan figyelték, mérték a gyerekek fejlődését, súly-gyarapodását és ha az utóbbi túlságosan gyorsnak tűnt: ha a gyerek hízott, tájékoztatták erről a szülőket és javaslatokat tettek az étkezés, az életmód változatására.
A helyi vendéglátó ipar egy része is beszállt a programba: húsz étterem felajánlotta, hogy egészségesebb ételeket készít, kisebb adagokat, kevés zsírt tartalmazó tejtermékeket szolgál fel, meg több salátát, gyümölcsöt. A Somerville-ben dolgozó kutatócsoport a tudományos munkához a "U.S. Centers for Disease Control and Prevention" útján a betegségek megelőzésére létező amerikai állami programból másfél millió dollárt kapott és a városka sétáló-utcáinak, kerékpár-útjainak rendbe tételére egy magán alapítvány is pénzt adott.
A legbefolyásosabb amerikai tudományos szakfolyóiratban most megjelent dolgozat a vizsgálat első évének tapasztalatait ismerteti. Az adatok 1178 gyerek (átlagos életkor 7.6±1.0 év) megfigyelésén alapultak és volt kontroll is: két, hasonló kisvárosban lakó, hasonló jövedelmű családok gyermekeinek fejlődését ugyancsak követték. Az étrendi-életmódi beavatkozás eredményét a testtömeg-index alakulása alapján mérték.
Kiinduláskor mindhárom kisvárosi gyerekközösségben a gyerekek több, mint egyharmadának (36-44%) testtömeg-indexe meghaladta a 85 százalékot. Az egy esztendős program végén a Somerville-i gyerekek testtömege statisztikailag igen jelentős mértékben (p
Az Egyesült Államokból divat okán sok mindent önként, szívesen átveszünk. Városi polgármesterek, nagyvárosi kerületek vezetői egyaránt elgondolkozhatnának a Boston melletti példán, amelynek sok elemét mi is megvalósíthatnánk, talán még uniós pályázatra is lehetőség volna. Ilyen programokra nagyon rászorulnánk: nálunk is mind több a kövér, egészségtelenül élő gyerek - de az egészségesebb táplálkozás, a több, rendszeres mozgás még a felnőtteknek sem lenne haszontalan.
(Obesity, 2007, 15:1325-1336)
2007-05-23 10:53
Forrás: Weborvos Dr. Matos Lajos
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag