A böjtölés nem várt hatása

Kevésbé leszünk stresszesek
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

stressz, éhezés, szabadgyökök, böjtölés, időskori betegségek

Egyre elfogadottabb szokás lett az elmúlt években a böjtölés: aki így tesz, a hét bizonyos napjain nagyon keveset ehet csak.

A böjtölés több ezer éve ismert, igaz, őseink nem saját akaratukból éheztek, hanem azért, mert nem volt mit enniük. Az viszont biztos, hogy rövidebb ideig éhezés mellett is képesek vagyunk testünk működtetésére. A kérdés csak annyi: ennek hatására erősebb, ellenállóbb lesz-e szervezetünk?

Egy közismert elmélet szerint a böjtölés előnyei onnan származnak, hogy étel hiányában leesik a vércukrunk, sejtjeink pedig keményebben kezdenek el dolgozni, hogy testünk energiatartalékait a legjobban ki tudják használni: ezt a folyamatot már olyan rézusz majmoknál is észlelték, akik kalóriaszükségletük 70 százalékát fogyasztották csak, egyfajta böjtként. Ezek a majmok hosszabb ideig élnek és idősebb korban is jobb egészségnek örvendenek. Kérdéses, hogy a böjtölés miért jelent előnyt az időskori betegségekkel szembeni harcban. A pontos válaszadást az is bonyolítja, hogy a böjtölés elkerülhetetlenül fogyáshoz is vezet, annak közvetlen előnyei mellett pedig a csak a böjtölésből származó előnyök eltörpülhetnek.

Böjt és tisztítókúra

? A tisztítókúra vagy más néven böjt az evéstől és az ivástól való tartózkodást jelenti. Minden ősi vallás alapjaiban szerepel ez a fajta önmegtartóztatás: a böjtölő megtisztul, és ezáltal közelebb kerülhet Istenhez. Tudjon meg többet, kattintson!

Sejtjeink sérülhetnek az úgynevezett oxidációs stressz hatására, ennek elkerülése az egyik legjobb módszer az öregedés folyamatának elodázására. Azt tudjuk, hogy oxidációs stressz akkor következik be, amikor több szabad gyök termelődik a szervezetben, a termelésért pedig a sejt rosszul működő mitokondriumai a felelősek. A böjtölés és az emiatt bekövetkező alacsony vércukor hatására a sejtek elkezdik a szervezet energiaraktárainak tartalmait felélni, ezzel egy időben viszont a rosszul működő mitokondriumokat is jól működő változatokkal cserélik ki, ezzel pedig csökken a szervezet szabad gyökeinek mennyisége.

A böjtölés csökkenti a stresszt!

A böjtölés csökkenti a stresszt!


A University of Florida College of Medicine kutatóinak egy csoportja ezzel kapcsolatban végzett egy háromhetes böjtölési kíséretet 24 emberrel. Kiderült, hogy annak hatására, hogy a tesztalanyok minden második nap böjtöltek (kalóriaszükségletük negyedét fogyasztották csak el), sejtjeik nagyobb tempóban termelték az úgynevezett SIRT3 gént, amelynek hatására kevesebb szabadgyök termelődik a szervezetben és fokozódik a sejtek regenerálódási képessége. Ugyanakkor kevesebb inzulin is kezdett keringeni a szervezetben, ami azt jelzi, hogy az érintettek szervezete érzékenyebb lett erre a hormonra.

Érdekes módon az is kiderült, hogy amikor böjtölés közben a résztvevők C- és E-vitamint fogyasztottak még, a böjtölés előnyei időlegesen megszűntek. A kutatók most azt tervezik, hogy hosszabb távú vizsgálatokat folytatnak több önkéntessel, hogy a böjtölés hosszabb távú hatásairól is pontosabb képünk legyen.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Bimbó Melinda
klinikai szakpszichológus
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag