A 8 legrosszabb étkezési szokás

Hagyjuk el egészségtelen étkezési szokásainkat!
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

étkezés, egészséges, étkezési szokások

Az íróasztalánál ebédel? Bort iszik lefekvés előtt? Kevés vizet iszik? Túl sok sót tesz az ételekre? Ön is bűnös a 8 legrosszabb, legegészségtelenebb étkezési szokás egyikében?

Nem is gondolnánk, hogy néhány megszokott étkezési szokás, milyen káros lehet az egészségünkre! A dailymail.co.uk egy látványos infógrafikában foglalta össze a nyolc legkárosabb étkezési szokásunkat és azok megoldását. Íme, a 8 legegészségtelenebb étkezési szokás

Instant ételek

Az instant ételek gyors megoldást kínálhatnak azokban az esetekben, amikor sem időnk, sem türelmünk főzni, de ha túl gyakran választjuk ezeket, azzal sajnos a szervezetünknek okozunk hosszú távon károsodást.

1. Nem tervezzük meg a menüt

Ilyenkor az éhség vezérel és gyorsan szeretnénk enni valamit, ami emiatt legtöbb esetben nem egészséges. Hogyan kerüljük ezt el? Próbáljuk meg vasárnap előre eltervezni, hogy mit fogunk a következő héten enni. Konyhánkban sokkal több egészséges ételt - teljes kiőrlésű termékek, fagyasztott zöldségek - találhatunk, ha figyelünk bevásárláskor.

2. Hétköznap fegyelmezzük magunkat, hétvégén semmi nem számít

Egész héten egészségesen, mértékkel étkezünk, amitől a hétvégére kicsit megcsömörlünk. Ekkor felhagyunk az egészséges étkezéssel és csak az íz kedvéért eszünk. Hogyan kerüljük ezt el? Tartsuk a kiválasztott diétát hétvégén is. Haladhatunk kisebb lépésekben is. Határozzuk el például, hogy nem eszünk szénhidrátot.

3. Megiszik egy pohár bort lefekvés előtt

Nagyjából 2 deciliter fehér vagy vörös borban körülbelül 160 kalória van, ami megegyezik egy szelet piskóta vagy torta kalóriamennyiségével. Felesleges kalóriákat viszünk be szervezetünkbe. Hogyan kerüljük ezt el? Cseréljük le a bort alacsony kalóriatartalmú italra, például teára. Az is megoldás, ha kevesebb bort iszunk.

4. Túl kevés vizet iszunk

Szervezetünknek szüksége van vízre. A kevés víz fogyasztása lenyomhatja energiaszintünket. Hogyan kerüljük ezt el? Vezessük be, hogy minden étkezéskor iszunk és tartsunk magunknál egy palack vizet.

5. Kihagyjuk az étkezést, ha úgy érezzük sokat ettünk

Nem szerencsés kihagyni egy étkezést sem, akkor sem, ha a vacsoráról van szó. Nem ezzel fogjuk kivédeni a túlevést. Hogyan kerüljük ezt el? Étkezzünk rendszeresen, tervszerűen. Ha úgy érzi túlette magát, túl sok kalóriát fogyasztott, inkább sportoljon többet.

Az egyik legegészségtelenebb étkezési szokás a az íróasztalnál evés

Az egyik legegészségtelenebb étkezési szokás a az íróasztalnál evés


6. Az íróasztalnál ebédelünk

Akik az íróasztalnál esznek, gyakran túlsúlyosak. Emellett egészségtelenebb ételeket fogyasztanak, több kalóriával, több cukorral, szénhidráttal, kevesebb vitamintartalommal. Hogyan kerüljük ezt el? Használjuk ki az alkalmat a mozgásra! Ameddig felállunk és elsétálunk ételért vagy a konyháig, kicsit átmozgatjuk tagjainkat.

7. Edzésnapon többet eszünk

Akik rendszeresen mozognak, sportolnak, gyakran követik el azt a hibát, hogy edzésnapon többet esznek. Ilyenkor szénhidrátban gazdagabb és nagyobb mennyiségű ételeket esznek. Hogyan kerüljük ezt el? Ha úgy érezzük, több ételre van szükségünk, együnk magas fehérjetartalmú ételeket vagy magvakat.

8. Mindent túlsózunk

Egy teáskanálnyi só fedezi egy felnőtt ember napi sóbevitelét. Sokan nagyon sósan főznek, emellett gyakran sózzák meg a már kész ételeket is. Hogyan kerüljük ezt el? Só helyett használjunk fűszernövényeket vagy citromlét. Ha valaki igazán bátor és elszánt teljesen elhagyhatja a sót.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Dr. Tamás Katalin
gyermekgyógyász-gasztroenterológus
Kérdezek tőle

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag