7 tipp az egészséges házias olasz ételek készítéséhez

Legyünk mi is olasz háziasszonyok!
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Lukács Anikó

  Ízek és Érzések

olasz konyha, olasz ételek, olasz tészták

Az olasz ételek a nemzetközi választék igazi kedvencei. A fokhagymát, a tésztaféléket hozzájuk hasonlóan mi is nagyon szeretjük, de lássuk, hogyan tudunk igazán olasz, egészséges ételeket készíteni házilag!

Az olasz ételek elkészítése szerencsére roppant egyszerű, és kevés időt vesz igénybe. Ráadásul a tudomány jelenlegi állása szerint a mediterrán népek élnek a legegészségesebben a világon. Lessünk hát el néhány konyhai praktikát tőlük, és készítsünk egészséges, olasz ételeket otthon, családunknak. A legfontosabb tudnivalók a következők:

1. Vegyünk szezonális alapanyagokat!

Az olasz ételektől függetlenül mindig olyan összetevőket vásároljunk, amelyeknek éppen szezonjuk van, hiszen a friss alapanyag az egyik legfontosabb az egészséges ételek készítéséhez. Friss alapanyagok használatával az ételeknek karakteresebb lesz az íze, így kevesebb zsiradékot illetve sót kell használni az ízek fokozása érdekében.

2. Ne vigyük túlzásba a tésztát!

Ha tésztát főzünk, vigyázzunk arra, hogy személyenként ne együnk többet 120 g-nál. Figyeljünk arra is, hogy a tésztát ne főzzük túl, legyen inkább al dente (roppanós), hiszen így a glikémiás indexe is sokkal alacsonyabb. Érdemes azzal is tisztában lennünk, hogy a csőtészta és a penne sokkal több szószt képes felszívni, mint a többi tésztafajták.

3. Használjunk olívaolajat!

Az ételek elkészítéséhez használjunk jó minőségű olívaolajat, hiszen sokkal egészségesebb, mint bármelyik sütőolaj, margarin vagy vaj. A szűz olívaolaj omega-3 zsírsavakat tartalmaz, és kiváló antioxidáns-forrás.4. Együnk halat!

Próbáljunk meg minél több halat fogyasztani, egy héten legalább két alkalommal. A hal nagyon fontos része az olasz konyhának. Jó minőségű fehérjét tartalmaz, omega-3 és -6 zsírsavakban gazdag, és nagyban hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának csökkentésében.

5. Éljük meg az étkezéseket különleges eseményként!

Olaszországban minden étkezés nagy alkalom, így értékelik az ételeket, amiket elfogyasztanak. Az étkezések általában családi és baráti körben történnek, tehát kerüljük a TV előtti vacsorákat és minden olyan körülményt, ami zavaró lehet, és eltereli a figyelmet az ételekről, no és persze az elfogyasztott ételek mennyiségéről.

6. Desszertként fogyasszunk gyümölcsöket!

Az olaszok közkedvelt desszertje a friss gyümölcstál. Próbáljunk mi is a szezonnak megfelelő gyümölcsöket vásárolni, így könnyen és egészséges formában elégíthetjük ki cukor utáni éhségünket.

7. Készítsünk egyszerű salátaönteteket!

A salátákhoz használjunk jó minőségű balzsamecetet egy kis olívaolajjal, így egészséges öntetet adhatunk salátánkhoz. Kerüljük a magas kalóriatartalmú önteteket és a majonézt!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag