5 tipp, hogyan mondjunk le rossz étkezési szokásainkról!

Hagyjunk fel a gyors étkezéssel és a nassolással!
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Lukács Anikó

  Ízek és Érzések

reggeli, nassolás, rossz szokások

Rossz szokásai mindenkinek vannak. Nincs is ezzel semmi probléma, egészen addig, amíg egészségünknek kárt nem okozunk vele. Nézzünk most néhány étkezési szokást, amin mindenképpen érdemes lenne változtatni!

Felgyorsult életmódunk, gyerekkori berögződések, és sok más egyéb tényezők miatt kialakulhatnak olyan étkezési szokások, melyek hosszú távon igénybe veszik szervezetünket, emésztésünket, és egészségügyi problémákat okozhatnak. Sokszor észre sem vesszük ezeket magunktól, hiszen már annyira mindennapjaink részévé váltak. Lássuk, melyek a leggyakoribb étkezési hibák és szokások, és hogyan lehet változtatni rajtuk!

1. Gyors étkezés

A felgyorsult mindennapokban étkezéseink is gyorsabbá váltak. Nincs időnk kényelmesen megenni ételeinket, sokszor csak egymás után kapkodjuk be a falatokat anélkül, hogy megrágnánk, vagy az ízüket éreznénk. Pedig, ha gyorsan eszünk, a telítettség érzése sokkal lassabban alakul ki, így hajlamosabbak vagyunk többet enni, mint amennyire valóban szükségünk lenne, és ez hasfájáshoz, rossz közérzethez, gyomorrontáshoz vezethet.

Próbáljunk meg lassítani, és alaposan megrágni az ételeket, mielőtt egy másik falatot vennénk a szánkba. Étkezés közben tartsunk egy 10 perces szünetet, majd kérdezzük meg magunktól, hogy még mindig éhesek vagyunk-e? Csak akkor együnk további adagokat, ha az étkezés után még éhségérzetünk maradna.2. Csipegetés innen-onnan

Ismerős, ugye? Mikor gyermekünk vagy családtagjaink tányérján ott marad egy-két jó falat, miért is ne ennénk meg? Pedig így jóval többet eszünk, mint amennyi valójában belénk fér, vagy szükséges volna.

Igyekezzünk ellenállni a csábításnak, és szedjünk inkább kevesebbet a tányérokra, így nem marad maradék, és nem lesz csipegetés.

3. Mindig ugyanazt

Sokan szívesen eszik ugyanazokat a jól bevált ételeket, főleg, ha gyorsan akarnak az asztalra varázsolni valamit. Ha folyamatosan ugyanazokat az ételeket esszük, nagy valószínűséggel kihagyjuk a szervezetünknek fontos tápanyagokat. Mi több, az így kialakult hiány vezet az ételek utáni sóvárgáshoz, hiszen szervezetünk nincs megfelelően táplálva.

Próbáljunk ki hetente egy új receptet, és szerezzünk be hozzá szezonális alapanyagokat, hogy szervezetünket minél több vitaminnal, ásványi anyaggal és tápanyaggal lássuk el!

4. Nassolás

Egy maroknyi mogyoró vagy chips, esetleg egy szelet csokoládé televízió nézés közben, ez talán mindenki számára ismerős. Ennek azonban több köze van a megszokáshoz, mint a valódi éhséghez.

A legkönnyebben ezen úgy segíthetünk, ha átgondoljuk, mit akarunk valójában enni, és azt, az asztalhoz ülve fogyasztjuk el. Ha evés közben másra, és nem az ételre koncentrálunk, hajlamosak vagyunk sokkal többet enni, mint amire szükségünk lenne. Ha ezt sikerül betartanunk, könnyedén elejét vehetjük az esztelen és szükségtelen nassolásnak.

5. Kihagyom a reggelit

Reggel felkelni mindig nehéz, főleg télen, a szürkeségben. Ilyenkor a legtöbben bármire kaphatóak, akár a reggeli kihagyására is, hogy extra 10 percet nyerjenek az ágyban. Ezáltal azonban sok vitamintól és kulcsfontosságú ásványi anyagtól fosztjuk meg szervezetünket, nem beszélve arról, hogy a reggeli energiabevitel befolyással van egész napi teljesítményünkre is.

Egy tál müzli tejjel vagy joghurttal, vagy egy pohár gyümölcslé sokat segít abban, hogy táplálóan induljon a nap, és az elkészítésük sem vesz plusz perceket igénybe.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag