40 éven belül az összes amerikai felnőtt elhízhat

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

Ha az elmúlt három évtized trendje tovább folytatódik, lehetséges, hogy 40 év múlva már az összes amerikai felnőtt túlsúlyos lesz - vetíti előre egy államilag finanszírozott tanulmány.

Az állítás talán vészjósló, vagy lehetetlennek tűnik, de a kutatók szerint ha a valóságos mérték nem is éri el a 100 százalékot, minden további növekedés aggodalomra ad okot, mivel a lakosságnak már így is a kétharmada elhízott.

"Genetikailag és élettanilag 'lehetetlen', hogy minden amerikai felnőtt elhízzon" - állítja Dr. Lan Liang, az állami Egészségügyi Kutatási és Minőségi Hivatal munkatársa, a tanulmány egyik kutatója. Hozzátette, hogy ha az elmúlt 30 év trendje folytatódik, pontosan a fent említett irányba fogunk haladni. Kollégáival kimutatták, hogy a felnőttek némelyik csoportjánál így is extrém mértékű az elhízottak és túlsúlyosak aránya. Az afroamerikai nőknél ez például 78 százalékra rúg.

Gyomorszűkítés

Gyomorszűkítés
Az Obesity folyóiratban megjelent új tervek az állami felmérés során 1970 és 2004 között gyűjtött adatokon alapul. Ha ezen évek trendje tovább folytatódik, a becslések szerint 2030-ra az amerikai felnőttek 86 százaléka lesz túlsúlyos, az elhízási arány 51 százalékos lesz. 2048-ra az összes felnőtt bizonyos mértékű túlsúllyal küzdhet majd.

A súlyproblémák a legjelentősebbek az afro-amerikaiak és a mexikói származásúak körében lesznek. 2034-re az összes színes bőrű amerikai nő elhízhat, ugyanígy a mexikói származású férfiak több, mint 90 százaléka. Mindezeket a "nagy feltételezés" alapján állítják, mely szerint az elmúlt évtizedek trendje visszaesés nélkül fog növekedni, ismerte el Liang. "Ez nem más, mint egy vészjelzés, hogy mindenki láthassa, mi történik, ha nem változtatunk az életmódunkon."

Nem csak a derékbőség okoz kellemetlenséget, állítják Liang és munkatársai. Becsléseik szerint a súlynövekedés miatti egészségügyi kiadások minden évtizedben megkétszereződhetnek. 2030-ra az összeg elérheti a 957 milliárd dollárt. A költségeket a népszámlálás adatai alapján becsülték meg, illetve a túlsúlyból származó jelenlegi egészségügyi kiadások alapján, de Liang szerint a megállapított összeg meglehetősen szerény a valódi várható költségekhez képest.

Az eredmények fényében nagy szükség lenne széleskörű erőfeszítésekre, hogy javítsák az amerikaiak életvitelét, megfelelő kontroll alatt tartsák az amerikai lakosság testsúlyát. Liang szerint azonban kevés az, ha kevesebb evésre és több mozgásra buzdítjuk őket. Nagyobb változásokra van szükség, például gyalogosbarát környezet kialakítására, hogy az emberek többet sétálhassanak. Esetleg az élelmiszeripart is rá lehetne venni, hogy egészségesebb, kalóriaszegényebb termékeket kínáljanak. "Ezt egyéni szinten nem lehet megoldani, csak a társadalom egészének bevonásával" - mondta Liang.

Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag