Mindent elnyelő cső?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Mire képes a nyelőcső? Szívós nyálkahártyája miatt akkor sem lyukad ki, ha szúrós tárgy kerül bele. Nem áll benne keresztbe a halszálka, és ha fejen állunk, akkor is egészen a gyomorig továbbítja a falatot.

Tágulékony cső

Tudta-e?

Mi a bárzsing? Nem más, mint a nyelőcső - latinul esophagus - másik neve.

A szájüregben a nyállal összekevert síkos falat útja a garaton át a nyelőcső felé visz. A nyelőcső a szájüreget a gyomorral összekötő mintegy 20-25 cm, átlagosan 24 cm hosszú és 1-2 cm-es átmérőjű, rugalmas falú cső. Elsőre talán szűknek tűnhet, de igen tágulékony. Átmérője egy-egy nagyobb falat kedvéért akár 3,5 cm-esre is nőhet. Ezért általában akkor sem sérül, ha halszálkát nyel le az ember. Hasonlóképpen egy gombostű lenyeléséből sem feltétlenül lesz baj, egyszerűen megfordul, és eljut a gyomorig - bár ennek kipróbálását azért senkinek nem ajánljuk.

Vajon akkor mégis mi okozza akkor azt a fullasztó érzést, amit főtt krumpli vagy tojás evésekor a gégefő táján érezhetünk? Mintha valósággal fennakadna a falat! A nyelőcső felépítéséből és elhelyezkedéséből nyomban kiderül!

A nyelőcső lefutása

A nyelőcső a garat-nyelőcső-átmenetnél, egészen pontosan a gége gyűrűporcának alsó szélénél, egy körkörös simaizom-szakasszal, a felső nyelőcső zárógyűrűvel kezdődik. Az izomgyűrű feladata, hogy a szájüreg felé zárva tartsa a nyelőcsövet. A fullasztó falatok elsőként itt okozhatnak kellemetlenséget. A gyűrűporc, valamint a gyűrű alakú záróizom, az esophagus-szfinkter egy szűkületet képeznek. Még további két ilyen nyelőcső-szakaszról teszünk majd említést, ami viszonylag szűk, és nem képes úgy tágulni, ahogy a nyelőcső egyéb részei. Amikor nyeléskor a szájüregből a nyelőcsőbe továbbítjuk a falatot, a záróizom kinyílik, és a nyelőcső felső, nyaki szakaszába tolja a falatot.

Jó tudni!

A nyelőcsőszűkületek azért bírnak jelentőséggel, mert pont ezeken a helyeken alakulnak ki leggyakrabban a nyelőcső kóros elváltozásai.

A cső ugyanis elhelyezkedése és még inkább felépítése alapján három jellemző szakaszra tagolható. Az első, nyaki szakaszon a nyelőcső a légcső mögött összelapítva helyezkedik el, de nem teljesen középen, hanem attól kissé balra. Hátulról közvetlenül a hozzáfekszik a pajzsmirigy két lebenyéhez, illetve a közös nyaki verőerekhez (arteria carotis communis).

Lefelé haladva a nyelőcső leghosszabb, középső, mellkasi szakasza következik. Ott, ahol a légcső kettéágazik, a főverőér (aorta) némiképp keresztezi a nyelőcső útját, mögé kerül, és baloldalról kissé beszűkíti azt. Ez az úgynevezett aortaszűkület. A középső szakasz alsó végén a nyelőcső áttöri a rekeszizom mell- és hasüreget elválasztó alulról boltozatos izomlemezét. Ezen a szakaszon helyezkedik el a nyelőcső harmadik szűkülete.

Gyomorszáj a nyelőcsövön

Végül a nyelőcső legrövidebb alsó vagy hasi szakasza következik. Ez a szakasz alig 1-1,5 cm hosszú, kissé kitágult. Végén mintegy 4 cm hosszan simaizomból álló, alsó nyelőcső zárógyűrű - más néven cardia zárja. Speciális feladattal bír: időről időre a tápláléknak a gyomorba történő ürülését biztosítja.

Általában zárva van, és csak akkor nyílik meg, amikor a nyelőcső felől falat érkezik. Az izomgyűrű megnyílását a nyelőcső izomzatának előrehaladó, ritmusos összehúzódási hulláma váltja ki. Miután a falat áthaladt, a záróizom ismét becsukódik. A záróizmot gyomorszájnak is hívjuk. Ha szabályosan záródik, megakadályozza, hogy a gyomortartalom visszajusson a nyelőcsőbe. Amennyiben ez az izom gyenge, a gyomortartalom visszafolyhat a nyelőcső irányába, és gyomorégésnek, refluxos tüneteknek nevezett kellemetlen érzés, fájdalom jelentkezhet.

A nyelőcső felépítése

A nyelőcsövet belülről többrétegű el nem szarusodó laphám és az azt beborító védő nyálkaréteg béleli. Nyaki, valamint gyomorszájhoz közeli szakaszán mirigyek is találhatók benne. A strapabíró nyálkahártya biztosítja, hogy a táplálék - legyen az folyadék vagy szilárd halmazállapotú, jól megrágott vagy éppen durva szerkezetű - akadálymentesen és sérülés okozása nélkül csusszanhasson le az emésztőrendszer következő szakaszáig. A nyálkahártya a mechanikai és vegyi ártalmak - fűszerek, savas ételek, alkohol - ellen is jól védett.

Közvetlenül a hám alatt található a nyálkahártya saját izomrétege, majd egy kötőszövetes réteg. A nyelőcső izomzata egy belső körkörös és egy hosszanti lefutású, külső izomrétegből áll. Végül kívülről kötőszövetes réteg veszi körül a csövet. Megjegyzendő, hogy míg a felső, nyaki szakaszon a nyelőcső izomzata még az akaratlagosan mozgatható, vázizomzatra jellemző harántcsíkolt rostokból áll, addig a középső szakaszon egyre több a belső szervekre jellemző simaizomrost keveredik bele, végül legutolsó szakaszán már csak simaizomrostok alkotják.

A nyelőcső szűkületeknél, így például a rekeszizmon való áthaladás helyén is, a nyálkahártya kisebb átmérőjű helyre szorul, ezért ezeken a szakaszokon a hosszanti redőkbe rendeződött nyálkahártya keresztmetszetben csillaghoz hasonló képet ad.

A nyálkahártya redőiben lévő izomrostok és a fal külső részén elhelyezkedők összehangolt mozgásának köszönhető az a gilisztaszerű izommozgás, úgynevezett perisztaltikus mozgás, ami a nyeléstől kezdve a nyelőcső teljes szakaszán végigfutva továbbítja a falatot. Az izmok a falat mögött összehúzódnak, a falat előtt pedig elernyednek, így sikerül a nyeléskor képződő táplálékadagokat apránként automatikusan továbbítani. Az izommozgás olyan jól szabályozott és hatékony, hogy a falatot még fejenállásban is teljesen le tudjuk nyelni.

A nyelőcső bőséges vér- és nyirokellátására azért van szükség, hogy a táplálékkal kívülről érkező kórokozókat sikerüljön idejében kiszűrni és hatástalanítani. A nyelőcső beidegzését a X. agyideg, a bolygóidegből elágazó rostok látják el.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32467

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag