Költöző orvosok

Kövessen minket!

Eljött az az idő, amikor az orvosok egy részének kórházat, várost, esetleg szakterületet is változtatniuk kell, ha továbbra is gyógyítóként akarnak dolgozni Magyarországon. Ki hogyan próbál boldogulni? - erre voltunk kíváncsiak több vidéki kórházban.
A egészségbiztosító által megtérített teljesítmények korlátozása miatt a klinikai feladatokat is ellátó győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházból kétszáznál több munkatársat kell a nyár elején elbocsátani. A szombathelyi Markusovszky kórházban ugyancsak leépítésekre kényszerültek.
Győrött a többlépcsős folyamatnak ebben a szakaszában már orvosokra is sor került. Huszonkilenc doktortól vált meg az intézmény. Oláh Attila sebészprofesszor, orvos igazgató szerint először a nyugdíjasoktól búcsúztak el. A középgenerációból kevesebb orvos maradt munka nélkül, a szakvizsga előtt vagy közvetlenül azután álló fiatalok egy részét pedig vagy átképzik a hiányszakmára, vagy nem tudják tovább foglalkoztatni őket.
Az elbocsátás szempontrendszerének kialakításakor a betegek biztonsága, a kórház színvonalas működése mellett az a megfontolás is szerepet játszott, hogy az ötven-ötvenöt éves szakemberek másutt már nehezebben találnak munkát, s átképzésük is nehezebben megoldható. A professzor tisztában van azzal: ha az idősebb orvosok egzisztenciális védelme miatt a pályakezdő fiatalok előtt lehúzzák a sorompót, akkor idővel kiesik egy-két generáció a gyógyításból.
- Egy idegsebész például a szakvizsgája után tíz év múlva válik biztos kezű, felkészült specialistává - mondja az orvos igazgató. - Ha nincs folyamatos utánpótlás, akkor a nagy tapasztalatot igénylő szakterületek színvonala óhatatlanul visszaesik.
Győrben az általános sebészetről négyen távoznak. Egyikük a csornai kórházba kerül, másikuk háziorvosként folytatja pályafutását. Egy nemrég szakvizsgázott fiatal sebész vállalta, hogy "intervenciós" radiológussá képezi át magát. Egy másik, pályája elején tartó szakember valószínűleg Nyugat-Európában helyezkedik el. Az érsebészetről távozó két orvos is pályamódosításra készül.
Beszéltünk két szombathelyi orvossal is: egyikük az idén ötvenhat éves lesz, s - ahogy fogalmaz - az "előhangok" alapján számíthat az elbocsátásra.
- Gondolkodtam azon, hogy megveszek egy háziorvosi praxist - mondja. - Ezekért azonban versenyeznek a Nyugat-Dunántúlon, 12 millió alatt nemigen jutnék hozzá. Mikor hozná az be nekem az árát most, amikor egyre kevesebb a hálapénz?
Fiatal kollégája a szakvizsga közeledtével döbbent rá arra, hogy valószínűleg nem tartanak igényt a munkájára.
- Megpróbálkozom Angliával vagy Németországgal - tervezgeti a jövőt. - De nem olyan egyszerű az élet, hiszen a családomat is mozdítani kell, ők meg nem rajonganak a gondolatért, hogy külföldön kezdjünk új életet.
Oláh professzor azt mondja: a magyar társadalom tagjainak jelentős része már átélte, hogy a piaci viszonyok között alkalmazkodnia kell a megváltozott elvárásokhoz, új szakmák elsajátítására van szükség, s az egzisztenciális mobilizáció életük tartozéka lett. Az orvosoknál ez a gyakorlat még csak a kezdeti lépéseknél jár.
Budapesten például sok aktív ágyat megszüntettek, intézményeket vonnak össze, mégis alig akad egy-két orvos, aki ebben a helyzetben a vidéki munkahelyeket választaná. Mert vidéken azért akadnak lehetőségek, igaz, elsősorban az ország keleti felében, s a kisebb kórházakban keresnek orvosokat. Hiányszakmának számít a radiológia, az aneszteziológia és a pszichiátria.
S bár a vándorlás többnyire egyirányú - nyugatról keletre, vidékről a fővárosba, a kisebb városokból a megyeszékhelyekre -, kisebb településekre ingázó osztályvezető főorvosokkal azért gyakran találkozhatunk az egészségügy rendszerében. Egy-egy ilyen állásért lakóhelyükről 80-100 kilométeres távolságba is elmennek, de az odaköltözést már nem vállalják.
Nemcsak az egészségügy stratégiai tervezésében közreműködő szakemberek, hanem az érintett orvosok is jól látják - noha nyilván nem beszélnek róla -, hogy azok a kiskórházak, ahol nincs elegendő szakorvos, előbb-utóbb bezárnak. Ahol két sebész alkotja a szakmai teamet, ott közel sem olyan biztonságos a műtét, mint egy nyolc-tíz specialistát foglalkoztató klinikán vagy regionális kórházban.
Magyarországon eddig évi 150 ezer műtétet végeztek el. A teljesítménykorlátozás következtében ezentúl csak százezer operációt térítenek meg a kórházaknak.
Ötvenezer ember kerül hosszú várólistára. Ők persze a halasztható, kisebb műtétekre - például aranyér, sérv, mandula, szürkehályog - utalt betegek.
- Így teremtődik meg a valóságos kereslet a több-biztosító szolgáltatásai iránt - hangsúlyozza Oláh Attila, aki hozzáteszi: nem kell e mögött "sötét erők" mesterkedését keresni, 1989-ben a piacgazdaságra szavazott az ország, márpedig a piac törvényszerűségei - jó esetben megszelídített, humanizált formában - az élet minden területére kihatnak.
Szentlőrinc szakorvosi rendelőt akar
Szentlőrinc járóbeteg-ellátó központ építését tervezi - tudtuk meg Győrvári Márktól, a hét és félezer lelkes, baranyai város polgármesterétől. A beruházás egymilliárd forintból megvalósítható, s ehhez a város - az Egészségügyi Minisztérium ígérete alapján - 95 száza-lékos kormánytámogatásra számít. A támogatás elnyerése érdekében júliusban nyújt be pályázatot a település önkormányzata a szaktárcához. Ha az elbírálás kedvező lesz, akkor a rendelő építése jövő tavasszal megkezdődik, s az átadás 2009. tavaszán várható. A rendelőben előreláthatólag 8-10 szakterületen 12-13 orvos látja majd el a betegeket. Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e elegendő szakorvos az új rendelőben, a polgármester azt válaszolta: számítanak azokra az orvosokra, akiket másutt elbocsátanak.
Győrvári Márk elmondta: a felépítendő szentlőrinci rendelő működésének finanszírozására a város ígéretet kapott a szaktárcától. Ennek oka az - mondta a polgármester -, hogy a szentlőrinci rendelő átadásával az egészségbiztosítás összességében megtakarításra számít. A 16 ezer lelkes kistérség lakói jelenleg Pécsre ingáznak, ha szakorvosi ellátásra szorulnak. A számítások szerint e betegek ambuláns kezelése Szentlőrincen olcsóbb lesz, mint az ide 20 kilométerre fekvő megyeszékhelyen. (U. T.)

Gerinctorna

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
+7, +15 °C
Minimum:
-1, +4 °C

Hazánkban hétfon délelőtt többnyire erősen felhős lesz az ég, főleg az ország északkeleti felén várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag