Anyagcsere-betegségek: itt a megoldás?

Új hormonokkal az elhízás és a magas koleszterinszint ellen
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

inzulin, hormonok, koleszterin, metabolikus szindróma, anyagcsere, triglicerid

Az elhízott patkányokkal végzett állatkísérletek során egy nemrég felfedezett keringő fehérje, a fibroblaszt növekedési faktor 21 (FGF21) szedése felgyorsította a rágcsálók anyagcseréjét. Ez a hormon megoldás lehet az emberi elhízásra is.

A Cell Metabolism című tudományos szaklapban pedig nemrég arról számoltak be a tudósok, hogy az FGF21 egyik variánsának hasonló hatásai lehetnek a kettes típusú cukorbetegségben szenvedő túlsúlyos emberek esetében is.

"Vizsgálataink szerint az FGF21 képes rá, hogy jótékonyan befolyásolja a testsúlyt és részlegesen normalizálja az abnormális lipid-szinteket a cukorbeteg páciensek esetében. Ezek rendkívül fontos tényezők az elhízott és kettes típusú cukorbajjal küzdő betegek kezelésében, amikre eddig nem volt hatékony terápiás megoldás" - nyilatkozta Dr. David Moller, az Eli Lilly and Company endokrinológiai és szív- és érrendszeri kutatási részlegének alelnöke.

A tudósok eredetileg az anyagcserezavarokra gyakorolt jótékony hatásai miatt kezdték el tanulmányozni az FGF21-et. Dr. Moller és kollegái végül az LY2105319 (LY) elnevezésű FGF21 variáns hatásait tesztelték egy randomizált, dupla vak placebo teszt és 46 túlsúlyos és kettes típusú diabéteszben szenvedő páciens segítségével. Az LY-kezelés végül sikeresen csökkentette a páciensek LDL-koleszterin- és triglicerid-szintjét, növelte a HDL-koleszterinszintjüket és csökkentette az érszűkületre hajlamosító lipoproteinek koncentrációját.

Az LY ezen kívül segített a testsúly és az éhgyomri inzulinszint csökkentésében és növelte az adiponektin, a zsírsejtek által termelt egyik hormon koncentrációját is, ami fokozhatja az inzulin hatásait. Bár az LY-vel kezelt betegek esetében csak enyhe vércukorszint-csökkenést lehetett elérni, a kutatók szerint ez is jelzi, hogy az FGF21 embereknél is alkalmazható és sokat segíthet az anyagcsere-betegségek kezelésében.

Egy hormon megoldás lehet az emberi elhízásra is

Egy hormon megoldás lehet az emberi elhízásra is


"Nagyon biztatónak tartjuk az FGF21-gyel kapcsolatos eredményeket és reméljük, hogy tovább folytathatjuk a vizsgálatokat más anyagcserezavarokkal is - nyilatkozta Dr. Moller, aki megjegyezte, hogy a legtöbb cukorbetegséggel küzdő beteg esetében felmerülnek más, a metabolikus zavarhoz köthető problémák is, mint például a glükóz-intolerancia, a hasi elhízás, a megnövekedett triglicerid-szint, az alacsony HDL-koleszterinszint és a magas vérnyomás - Ezekre egyelőre nincs egységesített kezelési módszer. Emiatt gyakran több kezelést kombinálnak az orvosok, ami gyakran problémákhoz vezethet. Emiatt van szükség a mostanihoz hasonló új terápiás módszerek felfedezésére."

A metabolikus szindróma (MS) több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállását jelenti. Elfogadott definíciója szerint a metabolikus szindróma egy civilizációs betegség, genetikus (örökléses) hajlam alapján, helytelen életmód és táplálkozás hatására lappangva, tünetszegényen kialakuló progresszív anyagcserezavar (cukorintolerancia, kóros zsíranyagcsere, felgyorsult véralvadás), magas vérnyomás, alma formájú elhízás, amely az inzulinrezisztencia (IR) és ennek talaján kialakult hiperinzulinémia (HI) következtében érelmeszesedéses elváltozásokat idéz elő, és korai halálozáshoz vezet."Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag