A meditáció hatékony krónikus bélbetegség esetén is

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

meditáció, belek

Egyszerű meditációs technikával lehet enyhíteni a krónikus bélbetegek szenvedéseit, derül ki a Chapel Hill-i Észak-Carolina Egyetem kutatásából. Az "éberségmeditációt" gyakorló irritábilis bél szindrómában szenvedő nők tünetei 38 százalékkal csökkentek. Ugyanez az arány a hagyományos támogatói csoportban mindössze 12 százalék volt. A meditáció ráadásul enyhítette a pszichés terheket is, javított az életminőségen.

A tanulmány egyik szerzője elmondta, hogy a buddhista meditációs technikán alapuló módszer lehetővé teszi a betegek számára, hogy megküzdjenek nehezen kezelhető betegségükkel. "Az IBS (irritábilis bél szindróma) még a legjobb standard gyógyszeres kezeléssel is nehezen tartható karban" - mondta a társszerző, Olafur Palsson, az egyetem adjunktusa, klinikai pszichológus. - "Krónikus betegség, és nehéz vele felvenni a küzdelmet, mert bonyolult jelenség."

Az éberségmeditáció segít ellazulni. A mozdulatokra kell koncentrálni, odafigyelni a légzésre, a testre és az irányítatlanul felmerülő gondolatokra.

Az irritábilis bél szindróma gyakori krónikus betegség, mely már kamaszkorban elkezdődhet, és egy egész életen át tarthat. A tünetek között szerepel a hasi fájdalom és görcs, hasmenés vagy székrekedés, változó súlyosságban, de nem azonos a gyulladásos bélbetegségekkel. Az Egyesült Államokban a nők között gyakrabban fordul elő, minden hatodik ember szenved tőle. A baj gyökere valószínűleg egy genetikai elváltozás, megjelenését stressz, emésztőszervi fertőzés vagy műtét válthatja ki. Kezelése görcsoldó szerekkel, a hasmenést vagy székrekedést enyhítő készítményekkel történik. A betegeknek érdemes kerülniük az emésztőszerveket irritáló ételeket és italokat, mint például az alkohol, a koffein, néhány gabonaféle, a csokoládé és a tej. A betegség azonban egyénenként változó képet mutat.

A tanulmányhoz 75 nőt osztottak két csoportra. A 19-71 év közötti résztvevők átlagéletkora 43 évre jött ki. Az egyik csoport éberségmeditáción vett részt, a többiek pedig a hagyományos csoportterápián, 8-8 héten keresztül. Eleinte nem mutatkozott különbség a két csoport állapotában. A nyolc hét leteltével azonban a meditációs csoportban 26,4 százalékkal csökkent "a tünetek összességének súlyossága", a csoportterápia résztvevőinél viszont csak 6,2 százalékkal. Három hónap elteltével az egyenlőtlenség ugyanúgy megmaradt, 38,2 illetve 11,8 százalék aránnyal. A szerzők azt is megjegyezték, hogy az éberségmeditáció olcsó és széles körben elérhető.

"Ez egy kis léptékű kutatás, de az eredmény lenyűgöző. Nem könnyű ezt nehezen körülírható kezelésekkel megvalósítani" - mondta dr. Albena Halpert,  a Boston Egyetem orvosi karának gasztroenterológusa. - "Más tanulmányok is foglalkoztak már pszichés kezeléssel, de most először vizsgálták meg az éberségmeditációt. Lehet az eredményt a placebohatásra vagy bármi másra fogni, de mindenképp hinni kell az adott kezelésben ahhoz, hogy sikeres lehessen. Érdekes, hogy az emberek egyforma hatékonyságot tulajdonítanak a meditációnak és a csoportterápiának."

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag