A korai elhízás növeli a hasnyálmirigyrák kockázatát

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

A korai felnőttkorban bekövetkező elhízás fokozza a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét - derül ki egy tanulmányból.

"Ez az első olyan munka, amely azt vizsgálja, milyen életkorban teszi ki a túlzott testtömeg az embert a hasnyálmirigyrák kockázatának" - nyilatkozta Donghui Li, a texasi egyetem professzora. "Epidemiológiai kutatásunkkal a testtömeg-index (BMI), és a hasnyálmirigyrák kockázata között fennálló összefüggést, a páciensek élete során kívántuk demonstrálni, és megpróbáltuk meghatározni, létezik-e olyan életszakasz, melynek során az emberek különösen ki vannak téve a betegségnek."

Li elmondta, hogy a tanulmány az emberek testtömege és testmagassága alapján számított testtömeg-index, a rák előfordulása, és a túlélési esély közötti összefüggést is vizsgálta. A kutatók kimutatták, hogy az elhízott 14 és 19 év közötti fiatalok esetében 60 százalékkal nagyobb az esélye a hasnyálmirigyrák kialakulásának, mint kevésbé túlsúlyos kortársaiknál.
A 20 és 40 év közötti elhízott emberekben két-háromszor nagyobb valószínűséggel fejlődik ki hasnyálmirigyrák, de a kockázat kiegyenlítődött azok esetében, akik a 40-es éveikben híztak meg. Ez az 50 éven felüliek esetében statisztikailag nem volt meghatározó.

A tanulmány arra is rávilágított, hogy az elhízott és túlsúlyos embereknél korábban és nagyobb valószínűséggel alakul ki hasnyálmirigyrák.

Copyright AFP [2009] / Translation Medipress

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag