A kisebbségek veszik fel a legrosszabb étkezési szokásokat

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

Az európai bevándorlók körében egyre növekszik a táplálkozással kapcsolatos betegségek kockázata, ahogy alkalmazkodnak a "nyugati" életstílushoz - állítják a Leeds Egyetem tudósai.

Egy nemrégiben végzett tanulmány kimutatta, hogy a bevándorlók étkezési szokásai megváltoznak, mikor Európába költöznek. A kutatás szerint a bevándorlók a saját étrendjük egészséges összetevőit felcserélik a nyugati választék legegészségtelenebb összetevőivel, mint például a gyorsételekkel.

A kockázat még magasabb a fiatalok esetén, mert sokkal valószínűbb, hogy egészségtelenebbül fognak táplálkozni az új hazájukban.

Dr. Santosh Khokhar a Leedsi Egyetem Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Karának munkatársa megvizsgálta az Európában élő afrikai-karibi, kínai, mexikói, marokkói, dél-ázsiai és török bevándorlók étkezési szokásainak változásait. A legszegényebb csoportok választéka a legszűkebb, mivel a nemzeti ételeik alapanyagait külföldről kell behozni, amitől az nagyon drága lesz. Az egészségtelen nyugati ételek azonban olcsók és könnyen elérhetők.

Dr. Khokhar, az élelmiszer-biokémia egyetemi tanára elmondta, hogy az eredeti nemzeti ételek összetevőit "helyettesítik" a kevésbé egészséges megfelelőikkel. Így folytatta: "A rágcsálnivalók, mint például sült krumpli, chips és sütemény miatt a kisebbségek étrendjében egyre több a zsír, a só és a cukor."

Hozzátette azt is, hogy a rosszabb szociális helyzetű rétegek "gyakran esznek rosszabb minőségű ételeket, mint például a hús olcsóbb, zsíros részeit. Kevesebb zöldséget és gyümölcsöt vesznek, és több előkészített ételt."

A Nutrition Reviews folyóirat hasábjain megjelent cikkében azt részletezi, hogy az elfogyasztott ételek minőségének romlása miatt az etnikai csoportok körében is egyre gyakrabban jelennek meg az európai lakosok körében gyakori betegségek, mint például az elhízás, a szívbetegségek és a cukorbaj. Azok a csoportok, melyek a leginkább integrálódtak a befogadó országba, gyorsan felvették az ő étkezési szokásaikat" - mondta.

A tanulmány felfedte, hogy az étrendet egy sor szempont befolyásolja, így a jövedelem, a táplálkozástudományi ismeretek hiánya, bizonyos ételek elérhetősége, a csoport vallási előírásai is. Az életkor és a generáció is fő szempontok: a fiatalabbak kevésbé tartják a hagyományokat, mint az idősebbek, akik inkább elszigetelődnek a lakosságtól, és inkább a megszokott ételeket fogyasztják.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag